Преводи

Затвори Астралния свят

Затвори Чакрамните личности

Затвори Ииссиидиология

Затвори Ведически лекции

Затвори Кираел за Великия преход

Затвори Оаспи

Затвори Урантия

Затвори Нибиру

Затвори Матрицата V

Затвори Операция Тера

Затвори ГМО

Затвори Сириус - въпроси и отговори

Затвори Къщи от сламени бали

Затвори От тук от там

Затвори Избрани цитати

Затвори Полезни съвети

Затвори Орис

Затвори В името на Иисус Христос

Затвори Лечение на рака със сода бикарбонат

Затвори Лечение на диабет без лекарства

Затвори Кредо Мутва

Затвори Рецепта за отказване на алкохола

Затвори Здраве без лекарства

Затвори Адът съществува

Затвори В защита на потребителите

Затвори Академия „Эндорфин”

Затвори Доктор Уолък

Затвори Олга Бутакова - лекции за лекари

Затвори А.Т. Огулов - лекции за лекари

Затвори Д-р Питър Глидън - лекции за лекари

Затвори Вълнова генетика (П. Гаряев)

Затвори Тайните на изцелението

Затвори 100% Божествено изцеление

Затвори История и метаистория

Затвори Съвременна метаистория

Затвори Калагия

Затвори Приложна кинезиология

Затвори Борис Увайдов – лекции за лекари

Затвори Евгений Божьев – лекции за лекари

Затвори Д-р Сейби - лекции за лекари

Затвори Дмитрий Троцкий

Затвори Предай нататък

Затвори ГАЛАКТИЧЕСКИЯТ КОДЕКС

Затвори НАШИЯТ ЗВЕЗДЕН ДОМ

Контакти
Брояч

 2 153 804 всичко

 13 посетители онлайн

ГМО - Генни продукти убиват Аржентина


ГЕННИ ПРОДУКТИ УБИВАТ АРЖЕНТИНА

 

ГМ-разработки уверено водят Аржентина към екологична криза. Публикувана е информация за това, че в Аржентина назрява мощна екологична криза свързана с това, че генно-модифицираната соя, която доскоро беше считана за спасител на бедните аржентински фермери, сериозно изменила природния баланс на почвата и довела до появата на нови плевели, абсолютно устойчиви почти на всеки вид пестициди ихербициди.

По прогнозите на фирмата „Монсанто”, благодарение на усилията на които ГМ-соята се отглежда в Аржентина от края на 90-те години и нейното използване можело да стане “икономическо чудо” за аржентинското селско стопанство, доколкото това означавало значително понижаване на загубите при използване на химикали, както и на съществено повишаване на добивите.

Днес обаче стана ясно, че това е било само добре обмислена рекламна акция. Както предсказваха много учени - противници на използването на био-технологиите в селското стопанство, мащабното засяване на генно-модифицирани семена на соя довело до рязко спадане на

плодородието на почвата и към практически неконтролируемо разпространение на генно-модифицирани организми в природата.

Но даже напълно очевидните факти не са в състояние да изменят позицията на привържениците на ГМО. Те продължават да настояват за това, че ГМ-продуктите са бъдещето, и че няма да мине много време и селското стопанство в цял свят напълно ще премине към отглеждане на моделираните от „човешкия гений” ефективни растения.

Сега Аржентина е на трето място в света по производство на ГМО, но досега това така и не доведе страната до разцвет и благополучие. Съгласно статистиката, от 1996 г в страната са се разорили над 90 хиляди селяни, а по последни данни около 150 хиляди малки фермерски стопанства са били изтласкани от своите исконни земи от по-големи конкуренти, които, за да получат колосалните приходи за които и досега тръбят доставчиците на ГМ семена, засели отвоюваните земи с генно-модифицирана соя. Едновременно с това, в страната се получил рязък спад на био-разнообразието: ГМО практически изтласкали такива традиционни за страната култури като картофите, съществено се понижило отглеждането на ориз и леща. Покрай това в резултат от генните мутации по полетата се появили абсолютно нови видове плевели с устойчив имунитет към хербициди, в т.ч. и към хербицида Раундъп, патентован от компанията „Монсанто”, и на фермерите се налага да използват 2-3 пъти повече химикали, за да се избавят от вредителите.

Но има и още. От такова мащабно използване на различни хербициди, пестициди и Бог знае още какви селскостопански отрови , започнали да страдат и загиват всички останали култури /не бива да забравяме, че самата ГМ-соя е абсолютно невъзприемчива към хербициди, а именно към препарата Раундъп, докато в същото време останалите нормални растения загиват от него/.

Химическата атака към плевелите довела и до мащабно отравяне и на домашните животни. Възниква закономерен въпрос: къде е икономическото чудо и икономическия бум, който всички очаквали?

Компанията „Монсанто” си има собствено мнение по този въпрос: “В Аржентина почти цялата отглеждана соя - 98% е генно-модифицирана и устойчива към хербициди. И това са наши разработки и наша заслуга – повече от 50% от цялата соя в света се отглежда с помощта на нашите биотехнологии. Но сега не става дума за това. За достойнствата на нашите

научни разработки вече беше казано немалко. Ние се свързахме с нашите колеги от Аржентина и можем с увереност да заявим, че всички апокалиптични съобщения в пресата са само измислица и демонстрация на абсолютно невежество – казва в PВС дейли един от водещите биотехнолози на филиала на компанията „Монсанто” във Великобритания - Колин Мерит.

- По наши данни толкова разпространен проблеми днес в Аржентина не съществува, а самият информационен повод е следствие от спекулации на заинтересовани лица и на първо място – на т.нар. активен противник на ГМО продуктите – проф.Чарлз Бенбрук /забел. на PВС дейли – американски учен, водещ активна пропагандистка и просветителска дейност, насочена към забраната на използването в селското стопанство на ГМО/. И тези изявления не издържат проверката на реалните факти. Разработеният от нас хербициден препарат „Раундъп”, от 30 години се използва на милиони хектари земя по цял свят и още никъде не ни се е налагало да се сблъскваме с тези проблеми, за които сега говорят - а именно, за появата на някакви супер-плевели, които са свръхустойчиви към хербициди/. По наши данни, на ГМО културите им трябват 2 пъти по-малко пестициди и хербициди, отколкото на обикновените”.

Възможно е проблеми в Аржентина наистина да има, но по мнението на Колин Мерит, те изцяло и напълно лежат на съвестта на самите аржентински фермери. “Ако вие сеете непрекъснато само една култура, още повече – на огромни територии, без да отчитате природните особености на почвата /в някои райони на страната по силата на природните обстоятелства тя е с най-лошо качество/, неизбежно ще се стигне до изтощаване на почвата и ще настъпи постепенна деградация.   Аналогична ситуация стана в Средния Запад предиоколо 100 години, когато там ставаше активно усвояване на земи – продължава експертът от Монсанто – Що се отнася до твърденията, че соята изтласкала всички останали култури, те също са нелогични. Преди много години аржентинците сами си решиха, че соята е много по-важна селскостопанска

култура, отколкото, например, пшеницата и сами направиха избора в нейна полза. В резултат на това се отглеждаше само соя и от много години посевите не се редуваха. От какво се оплакват сега?”

Да се оплакват наистина няма смисъл – по мнението на учени е необходимо да действат, при това колкото по-бързо – толкова по-добре, защото в противен случай последствията ще бъдат катастрофални. “Засега става дума само за появата на устойчиви на хербициди плевели. Подобни ситуации вече са възникнали и в други страни и са възниквали нееднократно” - казва в РВС дейли член от управлението на компанията

“Август” /лидер в областта на разработката  на средства за защита на растенията/- Александър Бирихин. – „Технологията е такава: в ГМ-соя, устоичава на хербицида Раундъп, се въвежда ген на устойчивост и впоследствие, при неконтролируемото кръстосване и опрашване с други растения, този ген попада в природата, в резултат на което се появяват някакви растения-мутанти. На днешния етап науката се е научила ефективно да внедрява в растенията този ген, но това място, в което той се внедрява в ДНК-веригата и неговото по-нататъшно поведение учените не могат да прогнозират. Да се контролират подобни процеси е изключително сложно, да не кажем – невъзможно”.

Учените предупреждават и за други опасности при използването на ГМ културите, а именно: неконтролируемото разпространение на чужди гени в популацията на традиционните сортове растения, което води до спад в природното разнообразие, нарушаването на системата за естествен биологичен контрол за насекомите-вредители, бърза селекция на тези насекоми и появата на популации, устойчиви на всички видове токсини; непредсказуемост на екологичните последици при използването на трансгени за функциониране и стабилност на природните процеси. И това не е целият списък. Именно по тази причина в редица страни /в частност Великобритания/ асоциацията на медиците излиза с призив да се наложи мораториум над използването на продукти от ГМО, с цел най-подробното им изучаване.

Но това не смущава ни най-малко монсантовците и техните привърженици. “Във Великобритания обичат да пишат на тази тема и то в най-черни тонове. Сложно е да се каже защо, може би защото лошите новини се продават по-добре от добрите” – казва Колин Мерит. – „Що се отнася до използването на ГМО в самата Великобритания, този проект наистина още не е осъществен от правителството. От моя гледна точка това става, защото в ЕС досега съществува мощна бюрокрация, която забавя приемането на всякакви широко мащабни решения. Затова реализацията на нашите проекти беше отложена с минимум 5 години. Ние не сме против традиционното селско стопанство, ние просто твърдим, че трябва да вървим в крак с времето. От научна гледна точка всички генни разработки, преминали през експертизата на медицински и научни институти, са безопасни за човека и затова могат да се използват. Ето, съвсем неотдавна нашето правителство все пак даде предварително съгласие за отглеждането на ГМ-царевица”.

Очевидно, можем искрено да поздравим британците с това.

 

             Елизавета Романова - copyright (c) RBC daily, 19/04/04.

 


Създадено: 08/07/2012 : 16:53
Обновено : 21/03/2019 : 07:59
Категория : ГМО
Страницата е посетена 4198 пъти


Версия за печат Версия за печат

Проекти
 

Здравейте приятели, 

От 19 години чета и превеждам предимно безплатно изключително ценна информация от езотерични и окултни източници от английски и руски език. Част от тези преводи са достъпни на www.iskri.net/zefira. Липсата на средства ми пречи да ги издам и разпространя сред повече хора. По-долу е проекта, който би донесъл огромна полза на всеки. Ако резонирате с него и имате материални възможности и желание да ми съдействате, свържете се с мен за повече подробности: 

1. ИИССИДИОЛОГИЯ - поредица от 12 тома с изтеглена от будхичния план подробна информация за паралелните реалности (с космическите звукови кодове за достъп до тях, които осигуряват личен достъп до Вселенските бази-данни). Дадена е от Плеядите на човечеството като тест за вибрационната готовност на хората за инверсионно-лъчевите префокусировки (Квантовия преход). Уникални знания за учените и за всеки, който желае да се префокусира съзнателно в някой от по-високочестотните сценарии, където понятия като „смърт“, „болести“ или „стареене“ не съществуват. Дори прочитането на само няколко страници променя цвета на аурата на четящия, а при изучаване се активират нови участъци от мозъка. Том 1 (700 стр.) от "Основи на Ииссиидиологията", както и  томове 10 (500 стр.) и 11 (700 стр.) от "Ииссиидиология - Безсмъртието е достъпно всекиму", са вече преведени, но поради липса на средства все още не са издадени.   

 

За да помогнете със средства дейността ми, можете да използвате следните банкови сметки:

 
Първа Инвестиционна Банка АД (в BGN)
IBAN: BG48FINV915010BGN08NMB
BIC/SWIFT/:FINVBGSF
Емилия Луканова Манолова
[Emiliya Lukanova Manolova]
В IBAN номерата на банката не фигурира латинската буква О, а цифрата нула.
 
Първа Инвестиционна Банка АД (в USD)
IBAN: BG37FINV91501003834709
BIC/SWIFT/:FINVBGSF
Емилия Луканова Манолова
[Emiliya Lukanova Manolova]
В IBAN номерата на банката не фигурира латинската буква О, а цифрата нула.
 
За подробности и контакти:
e-mail: emi_manolova@abv.bg
phone: 02 855 27 85 Vivacom
            0899 812 318 Globul
           
 

* Този сайт продължава да съществува не благодарение на нечия помощ, а въпреки нейната липса.
^ Нагоре ^