Преводи

Затвори Астралния свят

Затвори Чакрамните личности

Затвори Ииссиидиология

Затвори Ведически лекции

Затвори Кираел за Великия преход

Затвори Оаспи

Затвори Урантия

Затвори Нибиру

Затвори Матрицата V

Затвори Операция Тера

Затвори ГМО

Затвори Сириус - въпроси и отговори

Затвори Къщи от сламени бали

Затвори От тук от там

Затвори Избрани цитати

Затвори Полезни съвети

Затвори Орис

Затвори В името на Иисус Христос

Затвори Лечение на рака със сода бикарбонат

Затвори Лечение на диабет без лекарства

Затвори Кредо Мутва

Затвори Рецепта за отказване на алкохола

Затвори Здраве без лекарства

Затвори Адът съществува

Затвори В защита на потребителите

Затвори Академия „Эндорфин”

Затвори Доктор Уолък

Затвори Олга Бутакова - лекции за лекари

Затвори А.Т. Огулов - лекции за лекари

Затвори Д-р Питър Глидън - лекции за лекари

Затвори Вълнова генетика (П. Гаряев)

Затвори Тайните на изцелението

Затвори 100% Божествено изцеление

Затвори История и метаистория

Затвори Съвременна метаистория

Затвори Калагия

Затвори Приложна кинезиология

Затвори Борис Увайдов – лекции за лекари

Затвори Евгений Божьев – лекции за лекари

Затвори Д-р Сейби - лекции за лекари

Затвори Дмитрий Троцкий

Затвори Предай нататък

Затвори ГАЛАКТИЧЕСКИЯТ КОДЕКС

Затвори НАШИЯТ ЗВЕЗДЕН ДОМ

Контакти
Брояч

 2 153 820 всичко

 16 посетители онлайн

А.Т. Огулов - лекции за лекари - Висцерална терапия 5 от 8

Висцерална терапия 5

А.Т. Огулов

И ако започнете да я масажирате, стреля в ръката, в белия дроб, в пикочния мехур, в простатата. Масажирате на едно място, а стреля на друго. Ето ви пръстена. Затова, когато ни премахнат сливиците, това не е решение на въпроса – тяхното възпаление е само симптом. Ако сливиците на детето непрекъснато са възпалени,  родителите трябва да се занимават с корема му. Щом той бъде приведен в ред, сливиците спират да се възпаляват и да болят. Разбира се, трябва да спрете този дренаж на токсини, но как? Ако майката кърми детето, тя може да го кърми до 5 години като се изцежда. И в гърлото е същото. Ако са тръгнали токсини, те могат да вървят постоянно, а ние само изчопляме тези натрупвания. А за да възстановите гърлото, трябва само да го изплакнете с газ. След като обработите корема и изплакнете гърлото с газ, практически проблема свършва.

По време на войната да давали на войниците да пият в малки количества газ. Монасите в манастирите и досега пият по малко газ. Всичко зависи от дозата – някъде една чаена лъжичка, а другаде – една чаша. Отровата се отличава от лекарството само по дозата. И ако ни отделят сливиците, възниква проблем със защитата на храносмилателната система. Това е една от защитните линии, които ни предпазват от инфекциите проникващи през устата. А в устата ни какво ли няма. В устната кухина има даже повече бактерии, отколкото в правото черво. Щом сърцето спре, откъде идват бактериите? Ами те са заложени в нас. И се получава така, че гласът, лимфоидния пръстен, сънните артерии, това е всичко онова, което ни носи информация за състоянието на малкия таз. Плюс брадичката и крайчето на езика. Тоест при възпалителните процеси в областта на малкия таз − да предположим, има ендометриоза на матката, тогава крайчето на езика става свръхчувствително към всичко. А ако мъжът има възпаление на простатата, често на езика възниква т.нар. израстък. На езика се формират различни болежки, изгаряния. Като че ли пийваш топличка водица, а получаваш изгаряне. Защо? Заради готовността на този език. Понякога е целесъобразно да погледнеш подезичните вени. Да видиш дали там има деформирана варикозна вена – това говори за инфектираност с вируси на органите в малкия таз. От друга страна, ако сте лекували органите в малкия таз, това варикозно разширяване на подезичните вени бързо отзвучава. Сега не го правим, но преди се е правело кръвопускане. Правели кръвопускане от тези подезични вени. Ако сложите на тази вена пиявица, тя не може да я пробие. Тук трябва да има специален секач, с който да я разсечете, но трябва да се стерилизира целия инструмент. Затова са се отказали от това. Освен това, когато езикът е патологичен, ако сънната артерия е отточна, същият оток се появява и на горната една трета от бедрото. А от какво е последица това? От варикозното разширение на вените. Затова по време на патологична бременност, когато е прищипан езика, се нарушава кръвообращението на слабинната област. На фона на тази бременност се развива и патология на долните крайници, варикозно разширяване на вените. Но бременността няма нищо общо с това. Виновен е патологичният яйчник, виновен е корема, който не е подготвен за тази бременност. Затова няма смисъл да масажирате макар, че на определени етапи, разбира се, това може да помогне, но то, за съжаление, не решава задачата докато жената не роди.  

Имали сме случай варикозните вени да изчезнат от краката. Работехме с киста на яйчника,  тоест ние масажираме, обработваме, обикаляхме мястото с пиявици, провеждахме цял комплекс мероприятия. И изведнъж жената каза – варикозата ми изчезна. Ами добре. А какво беше станало? Кръвоносните съдове се бяха отворили. Премахнато беше притискането на кръвоносните съдове, което даде мощен приток на кръв и мощен отток. Това е. Застойно явление вече нямаше и в резултат вирусите там намаляват и организмът с наша помощ решава тази задача.

Понякога е целесъобразно, ако сте намерили на шията болезнена плътна тъкан, вижте в областта на слабините горната една трета. Ще забележите, че ако на шията има оток, то в  слабините боли, там има плътна тъкан. Естествено, кръвотокът е снижен.

Планираме един експеримент. Болотов казва, че ако шева след цезаревото сечение се премахне, срязаните там тъкани ще се възстановят. Но има една особеност, че в процеса влиза гниене [Според Болотов белегът се премахва чрез компреси с леко развалено месо. Б.пр.]. Това не всеки може да разбере и приеме. Аз реших да изпробвам това на себе си. Започнах да работя с моя шев от апендисита, който имах от 17-годишна възраст. И така, там отначало ми се образува прилична яма, след това оттам излязоха нишките от вътрешния шев. А в промеждутъка, когато се появи ямата, имах чувството, че е излязла херния. И възникна въпроса дали да спра експеримента и бързо да се заема с лечение, или да продължа. Но аз реших да продължа, пък да става каквото ще. И в края на краищата, този шев започна да се издига отвътре и сега имам не шев, а белег като след изгаряне – нещо като изгорена кожа.

Имаше доброволци, които си слагаха пиявиците, които преди това бяха поставяни на болен от СПИН и нищо не им стана. При все това, изискването на Министерство на Здравеопазването е пиявиците да се използват еднократно. Трябва да знаете , че в секрета на пиявицата се съдържат вещества, които са много активни по отношение на бактериите. Имахме няколко случая, в които при висока температура, предизвикана от грип, беше достатъчно да поставим в областта на ануса пиявици, а в областта на ануса се намират вени епидурални, анални, каудални и др. И естествено, след като сложихме пиявици, моментално секретът попадна в главата и още след 5 минути температурата започна да спада – ето такова е свойството на секрета от пиявиците.

Сега си представете, че седалищната област също е представителство на малкия таз. И ако премахнат матката на пациентката, какво става? Седалището се уплътнява. Едновременно с това, то е представителството на матката на жената, когато тя е бременна. И ако вземете учебника по фелшерски грижи за 1853 година, там има много интересна препоръка. Ако жената е в последния срок на бременността и ако плодът е легнал в неправилно напречно предлежание, или е легнал в неправилно седалищно предлежание, какво трябва да се направи? Трябва жената да легне настрани и да се масажира седалищната област от ляво и отдясно. Това изменя тонуса на матката. Защо детето е заело неправилно положение? Защото тонуса на матката го е принудил да заеме това положение. Защото положението, което му е дадено от природата, се е изменило заради неправилния тонус и напрежение. И щом размачкате седалището, се изменя тонуса на матката. При все, че това важи и за небременната жена, но при бременната то работи по ярко, по отчетливо. Направихме това на жена, която трябваше да ражда и плодът се обърна.

И така, какво се получава – че ако масажираме седалищната област и премахнем оттам цялото напрежение, се борим с миомата, с възпалителния процес в областта на малкия таз. При възпаление на матката към вътрешната повърхност към седалището не можеш да се докоснеш – тя е хиперболезнена, хиперчувствителна. Същото важи и за млечната жлеза. Тя става хиперчувствителна. Там има възпаление, а тук – повишена чувствителност. Млечните жлези са тясно свързани с яйчниците. И винаги патологията на яйчниците води след себе си патология на млечната жлеза. Тоест ако има фиброкистоза на млечната жлеза, такива кистози има и на яйчника. И често става така, че когато трябва да правим някакви манипулации на корема, да предположим, сме обработили и подобрили състоянието на малкия таз, подобрили сме състоянието на яйчника, направили сме автохемотерапия, а жената си отива в къщи и се обезболила млечната жлеза. Същото – ако работиш с млечната жлеза – обработваме я, правим хемотерапия [става дума за автохемотерапия − подкожно въвеждане на венозна кръв от пациента], масажираме, а нея спира да я боли яйчника. Затова тук трябва да се работи едновременно – ако работите с яйчника, не забравяйте да работите и с млечната жлеза. Тогава ефективността нараства. Отначало през корема работим с яйчника, а след това работим с млечната жлеза.

Сега, ако вземем представителните зони, обърнете внимание – ето представителството на млечните жлези. Ако видите пигментно петно на лицето на жената, зачервяване, или пореста кожа, която се окръжава с кант, това говори, че има проблем. И той е изрисуван на лицето. Когато решите проблема с млечната жлеза, рисунъкът изчезва.

Ако вземем горния външен край на лопатките от едната страна и от другата, това също е представителство на млечните жлези. И когато работим с млечните жлези, е целесъобразно тук да поставим вендуза и да предизвикаме хематом. И този хематом ще ни помага да решим задачата с млечната жлеза.

Когато дойде мъж с геникомастия, първо трябва да гледате не геникомастията, а какво е положението в плувките му. В Германия приятелят на един познат имаше женски гърди – естествено, германците обичат бира. Помните ли какво говорихме за памперсите – създават парников ефект поради което става недоразвиване на тестисите. И това недоразвиване води до това, че мъжът се изменя и става полумъж-полужена. Питах моя познат какво му е – той казва готвят го за операция за намаляване на гърдите. Помолиха го да си свали панталона – там долу всичко беше недоразвито. Питат ме какво да правят. Казах му, че трябва да дойде при нас и да го бомбардираме с пиявици. Пиявицата има още едно интересно свойство – тя развива всичко, което е недоразвито в нашия организъм. Единственият начин за решаването на проблема с женската матка са пиявиците. За недоразвитата млечна жлеза – пиявиците. За недоразвитите мъжки органи – пиявиците. Най-често геникомастия се развива сред любителите на бирата. А кои 4 продукта не се препоръчва да се пият студени? – бира, квас, мляко, шампанско. Ако ги пиете студени, нашата клиника никога няма да остане без пациенти. Разбира се, колкото повече ги пият студени – толкова по-добре е за бизнеса, но извинявайте – ние говорим за здравето на човека. Рекламата да се пие студена бира е прекия път към нашата терапия, защото това е мощен удар по бъбреците. Бъбреците не обичат студени продукти. Получава се мощен спазъм на кръвообращението. И буквално бъбрекът се изключва – кръвообращението в него спира. И неговите очистителни функции също спират. Изпийте чаша студено шампанско и се вслушайте в себе си – веднага ще усетите, че гърбът ви се вдървява. Веселието е хубаво нещо, но в бъбреците възниква дискомфорт. Натрапиха ни тази традиция да пием студена шампанско. Колкото повече ни го внушават, толкова повече се поддаваме. Преди се смяташе, че ако няма хляб, ще има глад. Но ние не ядем само хляб. Е, когато няма друго – ядем и хляб. Затова казвам, че в известен смисъл бирата за жените е по-добра, защото там има естрогени. Има интересна статистика – ако вземем мъжа и жената, съотношението на мъжките и женските хормони в жената трябва да са 80% женски и 20% мъжки, а при мъжа трябва да  е обратно. Оказва се, че този хормонален фон може да се наруши. С какво – с продуктите, с битовите отношения – когато жената се занимава с мъжка работа. При мъжете това също се променя – например ако мъжът се занимава с шиене. Или ако той се нарича Светослав, а го наричат Света – ами значи ще бъде Света. Ето такава е нашата особеност – изменя се хормоналния фон. И така, немците стават женоподобни благодарение на бирата. При нас става същото. Щом нашите емигранти нахлуха в Европа, най-интересните мъже бяха руснаците. А сега вече не е така. И те започнаха да пият бира. Погледнете чехите – страна на импотентни.  Това е статистика – няма къде да се денеш от нея. Но пък бизнеса с бирата процъфтява.

Сега още една интересна особеност. Ние също използваме гореща бира за лечение, но я използваме, когато трябва да премахнем по-бързо камъните. Бирата действа мочегонно. А как да определим дали бирата е добра или не? След като пиете добра бира, бързо трябва да отидете до тоалетната. Ако не ви подейства така – значи бирата не е добра. А как да определите дали кафето е добро или лошо? По същия начин. Ако в него има кофеин, трябва да отидете до тоалетната. Вероятно сте чували за женсикя бунт в Бразилия. Когато мъжете се увлекли по консумирането на кафе, раждаемостта рязко се понижила, защото кафето съдържа ксантин, който нарушава сперматогенезата. Затова кафето може да се използва като противозачатъчно. А за да се неутрализира този ксантин, на кафето в чашката трябва да се добави кардамон – както на изток правят - тогава кафето вече не е така страшно за мъжете.

Между другото, в кафето има водороден прекис. Изобщо, нашият имунитет е тясно свързан с водородния прекис. Водородният прекис отделя бактерии, които се намират във влагалището на жената. Водородният прекис присъства в еритроцитите. Той се формира под въздействието на слънцето и с помощта на прекиса нашият организъм води борба с бактериите. Тоест, когато фагоцитът прилепва към бактериите, между фагоцита и бактерията се формира прекисна ципа и тя разтваря бактерията. Оказва се, че инфрачервената светлина формира в нашия организъм водороден прекис. Ако по време на буря дишаме с носоглътката, когато се формира йонизирано пространство, в носоглътката се формира водороден прекис. Нашата носоглътка също е интересна, защото  лявата ноздра охлажда мозъка, а лявата го сгрява. Обърнете внимание, че дишате ту с лявата ноздра, ту с дясната. И ако носът на детето е запушен, то изостава в развитието си. Защо? Защото мозъкът не се охлажда и загрява когато трябва.

Използването на памперси при гледането на децата – особено при момчетата, води до там, че децата се развиват неправилно. Когато видите мъже с геникомастия, търсете решението там долу - под корема. Разбира се, огромна роля играят и бъбречните структури, но за бъбреците ще говорим по-късно, а сега все още разглеждаме органите в малкия таз.

Обърнете внимание на това, че от вътрешната страна на крака се намира меридиана на задстомашната жлеза и далака, но тук се намира точката Санинзяо, така наречената „врата на дявола“. И така, тук се намира представителната зона на гениталиите и ако става нещо в малкия ни таз, надкостницата на тази зона става болезнена. Ако при мъжа вътрешната страна на крака е болезнена, значи има проблем с простатата, при това левия крак показва състоянието на левия дял на простатата, а десния – за десния дял. Ако пациентът е жена – това са гениталиите – яйчника, тръбата и донякъде матката. затова при травматицация на тази област, ако има патология в малкия таз, това води до развиването на язви. Обърнете внимание къде (основно при сочните жени) къде се формират трофически язви – в тази зона. И не се поддават на лечение. Защо? Защото лекуват крака, а трябва да лекуват корема – зоната на гениталиите.

Когато работех с футболисти, се занимавахме с различни инфекциозни заболявания – гонорея и др. подобни. Травмите – отделно. Също и забременелите им приятелки. Отначало обработвах корема, след това нагрявах акупунктурните точки с пелинова цигара и като прогрееш тази точка Санинзяо, се възстановяваше цикъла и нежелателната бременност отстъпваше. Когато това зачести, показах на един футболист тези точки и му казах къде трябва да натиска. Но той, в стремежа си да помогне, вместо да нагрява 10 минути, според указанията, нагрявал 15 минути до образуване на мехур, което не трябва да се прави. Е, месечният цикъл се възстановил, но пък после ми се наложи да лекувам младото 20-23 годишно момиче от язва на пищяла. Защо се беше образувала? Защото беше прогорил мястото, а често девойките са с патология на стомаха. Започнах да обработвам корема стандартно. Отначало корема и едва след това започваше епитализация на язвата и грижата за краката. Ако сте провели правилно терапията на корема, надкостницата веднага се обезболява. Ако я пипнете след стимулация, там вече нищо не боли.

Да разгледаме нашите бъбреци. Левият управлява ритъма на сърцето, жлъчният мехур също управлява със своите ритми, със своите качества влияе на сърцето. И след масажа на корема отпада необходимостта от поставяне на байпас. Повярвайте, като гледам хора с кардиостимулатор, сърцето ми се къса, защото знам, че при 10 такива на 9 не е било необходимо да се прави. Всичко е можело да се реши по съвсем друг начин. Има една книжка „Вътрешни болести“, предназначена за обучение на лекари. там всичко е сложено в общ куп. И практически, там са описани симптомите на жлъчния мехур, симптомите на бъбреците и едва-едва − симптомите на сърцето.

Сега продължаваме вчерашната тема, която още не сме завършили. Тя е свързана с гениталиите. Има още една интересна представителна зона разположена на гърба. Това е прешлена L5. При патология в малкия таз той винаги хлътва. Тоест, ако при жената се формира киста или миомапатозно образувание, а при мъжете ако се увеличи дял на простатата, веднага реагират скелетните мускули, а тези скелетни мускули притеглят гръбнака навътре и възниква т.нар. предна листеза на прешлена на гръбначния стълб, тоест той влиза навътре. Това е обща особеност и по време на изследването на пациента, докато лежи по корем, е достатъчно да палпирате и видите неговия гръбначен стълб, вече може да се предположи какъв е проблема там. И в същото време, ако отработите корема, то ето тази точка, границата на раздела между втория и третия отрязък, нали помните – говорил съм ви за нарушаването на кръвообращението? И така – тази точка съответства на прешлена L5. И ако вие сте отпуснали корема, ако сте го привели в съответствие, то натискайки тази точка на корема, чуваме кликване и гръбначната става заема изходното си положение. Тоест, без да правим някакви мануални действия на гърба. Тоест, напълно обезболявайки корема и натискайки тази точка на раздела на корема, ние лесно стигаме до гръбначния стълб, през предната връзка натискаме тялото на прешлена и той излиза от патологичното си състояние. Представете си, нашите стави са така устроени, че ако ставата е отишла някъде, тя винаги ще се стреми да влезе в своето ложе. Трябва просто да се разхлабят мускулите, които я държат в това положение, а след това да се натисне и тя сама влиза на мястото си. Затова, когато изследваме пациент легнал по корем, понякога е целесъобразно да погледнете тази точка. И в някои случаи тази точка е болезнена и тогава какво наблюдаваме? На крака можете да видите мраморна кожа. Видяхме на дете мраморна кожа на бедрото. От какво? Защото раздутия корем притиска слабинните артерии и оросяването с кръв не е добро. Освен това са притиснати и органите в малкия таз. Много малко внимание се отделя – особено при раждането на детето, на подуването на корема му. Детето не трябва да има подуване, защото ако се раздува корема, то това явление, което възниква в червата, то задушава бъбрека, черния дроб. Тоест работата на тези органи се влошава и детето се развива зле. Затова трябва да давате на детето да пие вода от копър или майката да направи така, че млякото й да се приема нормално от детето. Ако майката дава на детето да суче, когато е обзета от гняв, качеството на млякото се изменя. Затова, когато тя кърми детето, трябва да е спокойна и да се отнася към детето добре. Иначе млякото е токсично и корема на детето веднага реагира. Отстранявайки тези газови мехури, ние спомагаме за по-правилното развитие на детето и за правилното развиване на неговия мозък. Повярвайте, черният дроб тясно се корелира с нашия мозък. Ако разгледате недоразвитите олигофрени, при тях и черния дроб също е недоразвит. Черният дроб управлява тези процеси. И обърнете внимание – при цироза на черния дроб веднага възниква опасност от инсулт. Езикът започва да се напуква, да се надува. И не само езикът бухва, а и мозъкът реагира на състоянието на черния дроб. Ето в какво се състои особеността на тази рефлексия.

Вчера разгледахме органите на малкия таз. Сега да разгледаме стомаха. Той е редом с жлъчния мехур. Това е орган, който реагира на нашите емоции. За разлика от жлъчния мехур, който реагира на стреса моментално – казали са ви нещо, обидили са ви и той веднага се затваря. И колкото по-дълго трае това затваряне, толкова по-голяма е интоксикацията. Защо, когато човек се ядоса, очите му почервеняват? Защото започва да се отравя със собствените си токсини, или както казват – урината удря в главата му. Защото в момент на гняв сфинктерът се затваря и черният дроб спира да работи нормално като очистваща структура и токсините отиват в кръвта. Защо, когато дават бой в Америка, първо взаимно се обиждат? За да се затвори този сфинктер. Колкото повече човек възприема тези обиди, толкова повече се навива и вече е достатъчно само да му свирнеш, тъй като всичко в епигастриума се е затворило. И се оказва, че ако преди боксовата среща обработите жлъчния мехур, човекът − при удар в черния дроб, не губи съзнание. В същото време, ако жлъчният мехур е изпълнен със жлъч, достатъчно е да го мушнат в областта на жлъчния мехур, получава се мощно дразнене, промяна на състоянието на вътрешната повърхност на жлъчния мехур и веднага възниква спазъм на слепоочните кръвоносни съдове (една от най-проекционните области на жлъчния мехур) и човек губи съзнание. Дойде един приятел боксьор с главоболие. Изправих го до стената и натиснах жлъчния мехур – веднага изгуби съзнание. Изчаках малко, защото загубата на съзнание е положителен момент. Не се страхувайте и не изпадайте в паника, ако човек изгуби съзнание. Понякога изкуствено предизвикваме това, за да може компютърът на главния мозък да се рестартира. И така, какво става? Мушвате в тази област, възниква прекомерно раздразване, човекът губи съзнание, лекичко го бутваш и идва в съзнание и се чуди „Какво става с мен?“ Целият се беше изпотил. След три минути получи остро разстройство на корема. И поне за две седмици жлъчния мехур се очисти, дразненето се прекрати и две седмици не го болеше глава. След това главоболието пак възникна. Накарах го отново да дойде, но този път само пообработих тази област. Когато на човека му става лошо в транспорта, това се дължи на жлъчния мехур. Ако му прилошава след хранене – също е жлъчния мехур, главоболие в слепоочната област – жлъчния мехур, коленете скърцат – жлъчния мехур, човекът е недоволен от живота, недоволен е от всичко – жлъчния мехур.

Всяко излизане на боксьора на ринга – това е стрес. И за да му се помогне, трябва да се изпразни жлъчния мехур – тогава при боя той не пада и не губи съзнание. Получава удар в черния дроб, чувства дискомфорт, но не губи съзнание. Преди състезания има предстартова треска – всички травми стават на старта. А ако преди това е бил изпразнен жлъчния мехур, коленете щяха да бъдат подготвени и човекът ще тича не със сухи колене, а със смазка в коленете. Ако на автомобила не му сипете масло, няма да минете и десет метра. Същото е и при човека. Ако жлъчният ни мехур не работи, а започнем да спортуваме, това разваля ставните повърхности. Ако ученикът има патология на жлъчния мехур и хукне край оградата подгонен от куче, ставните му повърхности ще се износят по-бързо. Но за щастие, всичко е възстановимо. Трябва само да се знае физиологията и да се използва това, което учим тук.

Сега се връщаме на стомаха. За разлика от жлъчния мехур, който реагира на моментен стрес, стомахът реагира на продължителен стрес. Да речем, вкарват човека в затвора или в предварителния арест. Той не знае дали ще го оставят там или ще го пуснат и това го потиска. Първото, което става, стомахът му се вдървява. Започва да ги боли стомаха. Същото става, ако си с нелюбим човек или на неприятна за теб работа, или ако ученикът ходи в нелюбим клас, или където непрекъснато го бият. Тоест от очакването на нещо неприятно стомахът се вдървява. И тогава започваме да виждаме външното му проявление. Първо, ако погледнете човека, който има проблем със стомаха именно поради конфликт, първото, което ще видим, са отпечатъци от зъби на езика. Когато разговаряте с хората, обърнете внимание на това какъв език имат. Щом видите отпечатъци от зъби отстрани на езика, вече знаете, че натискайки корема, ще намерите там твърда, плътна, болезнена тъкан. И когато стомахът стане такъв плътен и твърд, той не може да изпълнява функциите си. Той зле подготвя храната за по-нататъшното й смилане. И тогава стомахът бива подложен на хеликобактер, на проникването на гъбички, плесени и на  какво ли не. Как се лекува язвата на стомаха? Отпускаме стомаха, подобрява се кръвообращението и проблема изчезва.

И тук има една интересна ситуация – размеквайки стомаха ние в някаква степен снемаме и конфликта в главата. При тове е целесъобразно да се занимаеш и с психология – докато обработваш пациента, да му говориш, обясняваш. Понякога − особено истеричните лица, започват да плачат или ридаят докато им обработвате стомаха. Питам – защо плачеш? Ами не знам, просто сълзите се леят. Значи, отпуска се. Естествено, трябва да наблюдавате дали вашата процедура дава нормален резултат – ако на следващия ден пациента дойде без отпечатъци от зъби на езика, значи ефектът е постигнат.  Същевременно му давате препоръки за неща, които да му позволят да се отпусне. Например глицин. Глицинът е добър препарат, който въздейства на мозъка и успокоява. Или му давате  магнезий, или даже валериан – никога не е излишно. Валерианът притежава пикочогонно и жлъчегонно действие и може да предизвика неголямо разстройство или позив за отиване в тоалетната и край. Това е част от нашата нервна система. Така че какви признаци, освен отпечатъци от зъби отстрани на езика, има? Това са нашите устни – всичко, което е на устните, показва състоянието на нашия стомах. Когато устните са напукани – това на първо място е патология на стомаха. Но за съжаление, ние не чувстваме стомаха си. Чувстваме го едва, когато го натиснем, или когато легнем по корем. Горната устна е проекционна зона на малката кривина на стомаха, а долната – на голямата кривина. Когато разглеждате устните, вижте къде има незаздравяваща пукнатина на устните. Пукнатината лекуват, а причината за нея – не. Докато човекът не попадне в някаква обстановка, където да се отпусне и релаксира. Когато човек гладува, устните му са сухи, обветрени, напукани – на такъв човек е полезно да натиснете стомаха и да го обработите - тогава пукнатините изчезват, гладуването дава по-добър ефект, тогава е голям и ефекта от очистителните мероприятия.

Трябва да отчитате още една интересна особеност – имаме лимфна система. Това е помийната яма на нашия организъм – всички токсини се изхвърлят в нея. Как се очиства лимфната система? Тя изхвърля токсините в стомаха и в слизестата обвивка на корема. Тоест тя е във всички слизести обвивки, матката, корема, стомаха. И ние имаме възможност да наблюдаваме кога се налага да капем някакви разтвори и ако мощно е сработила очистителната система, в човека започва повръщане.  Ако разгледаме повърнатото под микроскоп, ще видим там огромно количество гъбички, чревна трихомонада. И когато сме капали нещо и е започнало повръщане, след това на човека му става леко и хубаво. А ако е възникнало и разстройство, още по-добре. Изкарани са токсини. Ако човекът е онкологично болен, обикновено тялото реагира с повръщане и разстройство и се изхвърля огромно количество гъбички и токсини и организмът започва да се оправя. Трябва да имате предвид това явление. Когато размеквате с масаж корема на тежко болни пациенти, аз им препоръчвам още тогава, докато са на празен стомах,  да угасят половин лъжичка сода с чаша вряла вода и като се поохлади, да я изпият и да си предизвикат повръщане. Първо, содата частично ще обере интоксикацията, ще я неутрализира, но това трябва да се изхвърли и частично ще отиде в кръвта, за да даде заряд на еритроцитите. И веднага състоянието се подобрява. И процесът на лечение започва с това, че сте обработили корема и пациентът е взел това лекарство, но след това си отива и пие непонятно какво. Няма как да знаете дали го пие или не го пие − затова трябва да го изпие пред вас, за да сте сигурни.

Продължаваме да говорим за устните. Те имат отношение към стомаха. Ако видим незаздравяващи цепнатини в ъгълчетата на устните, това има връзка с пилора. Пациентите, които ги оперират от стеноза на пилора, устата им е като разкъсана. От друга страна, достатъчно е да му натиснете корема и да го размекнете и необходимостта от операция отпада. Един приятел беше дошъл с апендисит. Ходих му на свиждане, обработих му черния дроб, защото когато имаме такъв проблем, той възниква, когато възпалението идва до възходящата част на дебелото черво, като щафета. На този фон човекът съзрява, за да се появят там паразити волосоглави, които травмират корема, появява се оток и попадаме на операционната маса заради апендисит.  Обработих корема и на другите двама пациенти в стаята, престана да ги боли, научих ги как да си масажират корема сами и на другия ден ги изписаха. Направили им повторно изследване и не открили нищо. Какво е особеното на такива пациенти? Събира се хранителна буца, започва да гние в корема и трябва да си предизвикват повръщане. Защото пилора не се отваря и не пропуска храната. Те са принудени да ядат храната или течна, или на ситни парченца, за да може да премине. А щом се масажира тази зона и се размекне, отока спада и всичко се нормализира. Колкото и да изядат, нищо не се застоява. И така двамата ги изписаха, а им предстоеше коремна операция, след която щеше да има други последици. Колко пъти при нас идват пациенти, на които хирургът не е срязал там, където трябва, на които са срязали коремните мускули и в резултат от това на млад човек на 20 години му се появява вентрална херния. Тоест при него предната стена на корема липсва, защото са му срязали мускулите и те са изчезнали. И само кожата държи това, което е в корема му. И той е принуден целия си останал живот да ходи с някакъв пояс, защото като натиснеш корема, му стигаш направо до червата – няма никаква защита.

На детето постоянно му се повръща – защо? Ако има кахиксия, тоест спазъм на пилора, а при децата това може да е полувродено, или недоразвит сфинктер – трябва да проверите – ако е недоразвит сфинктера, сложете пиявица. Пиявицата помага там, където нещо е недоразвито.

На един наш лекар му се роди син и му казали – детето има ДЦП. Тоест по време на раждането се получила хипоксия на мозъка и т.н. Взел той пиявици и отишъл в родилното. Поискал да види детето. Изнесли му го, а той вади пиявица и я слага на главата на детето. Медицинската сестра хукнала да доведе лекарката. Тя дошла и се развикала – вие сте престъпник! Какво правите! Той крещял – детето си  е мое! Пиявицата останала минута и половина – две и я махнали. Е, сега това дете надминава всички останали в своето развитие, защото пиявицата пуска в действие всички механизми, които се забавят. Когато изписали детето, той му масажирал редовно корема, а коремът е нашия втори мозък. Така можем да постигнем това децата да се развият повече от своите родители. А ако детето е вече на 18 години, всичко е по-сложно, защото всичко вече се е формирало. При мнозина присъства хипоксия. Ние имаме специалисти, които се занимават с ДЦП и постигат многократно по-добри резултати чрез корема, отколкото по другите начини, които не включват работа с корема. Повярвайте, коремът в голяма степен определя състоянието на мозъка и в същото време мозъкът също управлява. Ако мозъкът има патология, то и черния дроб се развива зле. Черният дроб реагира на състоянието на мозъка. Има пряка обратна връзка. Понякога на мозъка трябва да се въздейства чрез поставяне на пиявица на черния дроб. Или да се сложи пчела, а пчелата има 30 пъти повече хиалуронидаза, отколкото в пиявицата. Затова, ако няма алергична реакция, понякога е целесъобразно да се постави пчела. В същото време трябва да знаете какво е алергията. Отворете учебника по паразитология – там пише, че първият признак за наличие на паразити е алергията. Затова, ако имате алергия, основно почистете червата. Ако има алергия към пиявици, значи подобна особа живее в корема и затова първо трябва да премахнете глистите. На черния дроб също се прави проба. Но ако човек преди това е направил очистителни мероприятия от паразити, често като се сложи пчела всичко работи нормално.  Не говорим за вродените ситуации, но дори в такива случаи става дума за предадени от родителите гъбички, вируси. Съществува вродена патология варикозно разширение на вените – защо е вродена? Защото родителят е предал своите вируси на детето, само че при детето тези вируси работят по-активно. Затова трябва да спрете този процес. Как? Налага се да капете кислород. Нашият организъм е умен и ако се провеждат манипулации на корема, често се изхвърля всичко натрупано, включително и камъните. Обработиха на един пациент корема, а бъбреците му започнаха да изхвърлят камъни, пясък – стана като на строеж.  На пациента му беше зле – в този план трябва да го подкрепите. Затова пък много бързо се получава очистване. Няма друга такава терапия, при която организмът да започне да изплюва всичко, което не му е нужно. Ако си сложите 50 пиявици на слабините, организмът ще започне да изплюва пломбите ви, защото това е чужда тъкан. Ето защо не се слага такова количество. Аз не го правя по тази причина – води до стоматолога. Опитвал съм – бяха ми направили пломба, на другия ден сложих много пиявици и след един ден изхвърлих пломбата.

Устните са представителство на стомаха. Когато видим раздразнена зона под долната устна, трябва да търсим проблема в долния отдел на корема. Идвали са пациенти с татуировка на устните – в резултат се получаваше постоянно разстройство на корема. На една пациентка бяха татуирали окантовка на устните, което довело до трайно разстройство. Затова поставянето на различни неща в областта на пъпа, както и на езика, продупчването на езика – центърът на езика е област, която се отнася към белите дробове. Ако функцията им е отслабена, веднага възниква ответна реакция – кашлица, човек се задъхва, възниква астроидно състояние. Разбира се, не при всички, но при някои се получава.

Що се отнася до стомаха, то кожата на гърбицата на носа е представителство на стомаха, затова обръщайте внимание в какво състояние е тя. Вижте дали почервенява и става пореста. Вероятно често виждате хора с пореста кожа на носа. Тя означава, че човекът има проблеми в стомаха. Ако обработим и оправим стомаха, кожата на носа се променя. Имаше една жена, чието лице беше червено. Къде ли не беше ходила да го оправя, беше похарчила много пари без успех. Обработих й корема, снех напрежението от него, обезболих го и на другия ден пита – какво ми направихте – я ми вижте лицето – червенината я няма. И ми обясни какъв проблем е била тази червенина. Оказа се, че след една процедура всичко е влязло в норма.   

Когато видим хора със зачервено лице, значи задстомашната им жлеза не е съвсем в ред. При нея беше така. Обърнете внимание – при някои хора щом изпият някакъв алкохол им се зачервява лицето. Това означава, че е претоварена задстомашната жлеза. Когато видите, че на крайчето на носа има напречна червена линия, или там има пъпки, това се дължи на областта на задстомашната жлеза.  Достатъчно е да подобрите състоянието там и тези пъпки изчезват. А самото крайче на носа има отношение и към тънките черва и към сърцето. Под долната устна е представителството на долните отдели на корема, тоест тези черва, които лежат над областта на малкия таз. Мускулът стернокляидомастоидеус, на шията, също е представителство на стомаха. От дясната страна е малката кривина на стомаха, а от лявата страна – голямата кривина. И при патологии от страна на кривината на стомаха, тоест при раздразнение или при формиране на язва на мускула, тя става хипернапрегната, хиперчувствителна. При палпаторно изследване тя е болезнена, понякога не дава да я пипнеш. И човекът си държи главата под наклон или рамото му може да е приповдигнато. Тоест, обръщайте внимание на положението на главата на човека. Мускулите дърпат главата. Също както и бъбреците. Ако функциите на бъбреците са с проблем, то мускулът стернокляидомастоидеус се напряга и рамото се повдига, а главата се накланя. Защото сработва рефлексия – мускулите са се натегнали. Тези мускули са активно свързани с вътрешните органи и на първо място трябва да прекъснете тази връзка, а след това да видите какво е останало. Ако опипаме мускула стернокляидомастоидеус, то колкото повече този мускул е прилепнал към кожата, толкова по-патологичен е стомахът, затова толкова повече този мускул прилепва към дермата на кожата. Ако можете да го разтриете и размекнете, това ще въздейства и на стомаха. Понякога обръщайте внимание на луничките на рамото на човека – на едното и на другото. Те се появяват тогава, когато има патология на стомаха. Когато в стомаха се появят гъбички, а те идват от въздуха, край нас летят милиони спори. Но ако защитните ни системи работят, гъбичките на преминават навътре. Ако защитните ни системи са нарушени, а това най-напред е бариерната функция на устната кухина, второ, премахнати сливици, и трето – спазъм на самата слизеста обвивка, то гъбичките спокойно попадат вътре в тялото и започват да се разрастват. И когато се появят на слизестата обвивка, на раменете ни се появяват пигменти. Това са лунички, но те са особени. Опипвате рамото, а те са грапави и именно тази грапавост ни показва, че има такъв проблем. А след това, когато гъбичките преминат през слизестата обвивка, те започват да прорастват, отиват под слизестата обвивка и тогава вече се появяват пигментни петна вече на тилната страна на ръката. Каква опасност има тук? Опасността е, че ако това попадне на благоприятна почва, преминава в онкопроцес. Какво е рака на стомаха? Това е, когато стената на стомаха започне да се пронизва от гъбички и в отговор на това организмът започва да се бори с тях. Как? Той започва да уплътнява тъканите и да притиска тези гъбички. Или да вземем варианта с млечната жлеза. Ако гъбичките започват да прорастват, млечната жлеза започва да ги блокира като формира плътни мускулни тъкани и се свива. Симончини въвежда сода с игла непосредствено там, в тъканта, гъбичките умират и веднага необходимостта от такова свиване отпада и туморът изчезва, разтваря се. Нещо подобно е и тук. Когато гъбичките започват да прорастват, болезнеността на стомаха спира. Намираме плътна твърда тъкан, а болка няма. Защото гъбичките имат коренна система, която се разраства и запълва със себе си. И тук, в някаква степен, са полезни содените разтвори. Но содата трябва да се пие на гладно. Половин чаена лъжичка се гаси с вряла вода. Има и препоръки, според които се вземат по-големи дози, но трябва да отчитате всички фактори. В никакъв случай да не я вземате по време на хранене. След прием на сода не трябва да ядете поне един час. Всички наши манипулации и содени разтвори дават положителни резултати. Дъщерята на един лекар паразитолог беше на 20 години и умираше. Беше с рак на млечната жлеза. Когато изследвахме кръвта й, беше пълно с личинки на паразити и спори на гъбички. Практически ние вече не можехме да помогнем с нищо, защото в кръвта й вместо формени елементи имаше неизвестно какво. Тук търсим гъбички в полезрението ни, а там беше като гъбарник. В кръвта й имаше повече гъбички, отколкото формени елементи. Започнахме да работим с нея, настъпи облекчение, излезе кълбо паразити, но организмът й вече беше толкова отслабен, че тя не можа да се справи. След известно време към нас се обърна и майка й, защото в корема й пораснало нещо. Веднага й поставиха диагноза онкопроцес. Добре, че дойде при нас. При нея на нервна почва се беше образувало вдървяване на корема и на тази почва току-що се бяха появили гъбички. Бяха започнали вече да прорастват и вече беше започнала да се формира сенчеста ситуация, когато нещо беше започнало да се формира. Ако беше дошла по-късно, щеше да има сериозен проблем, но беше я заставил да дойде при нас стомаха. Защо? Защото беше започнала да повръща и губи съзнание след прием на храна. Започнах да й масажирам корема, почувствах, че чувствителността й се връща. Дадох й половин чаша соден разтвор. Изпи я и си предизвика повръщане. Изхвърли бяла маса, която винаги е характерна за гъбички. На другия ден след прием на храна не беше губила съзнание. Отидох още веднъж при нея и пак обработих корема и тя изпи содата и си предизвика повръщане. Всеки път изхвърляше тези гъбички. Това беше методиката на доктор Симончини, но леко видоизменена. Тогава не започнах да й капя нищо, а след това, когато дойде в лечебния център, я лекувахме вече по пълна програма. Манипулации на корема и системи, манипулации и системи. И ето практически вече 2 години тя няма проблеми.  Практически тя беше с диагноза. Въпрос: „Какво й капехте със системата?“ − Соден разтвор и разтвор на Солодовникова*, тоест водороден прекис. Защото част от гъбичките много активно реагират на кислорода. Има гъбички, които не реагират на кислород и в този случай е трудно да се помогне, а има категория гъбички, която е активна и е достатъчно да увеличим количеството на кислорода в кръвта и гъбичките изчезват. Може да се капе и озон. Имаме озонова установка, но лекарите предпочитат да капят водороден прекис, защото ефективността му е по-голяма. Ако преди операция в човека се внесат 20 кубика водороден прекис с концентрация 0,15 струйно в аортата, то − ако сърцето е спряло, мозъкът живее още 20 минути, а не 5.

Първи са въвели водородния прекис немците през 1850 година при лечение на туберкулоза. Всичко ново е отдавна забравено старо. В Русия прилагането на водороден прекис е било секретно, защото я капели на космонавтите. А информация за водородния прекис има навсякъде – и в Европа и в Америка. Преведох книжката на Дозбах специално, защото в края й имаше 40 докторски дисертации на тема водороден прекис за лечение на онкологии и различни патологии. И в нашата Ленинска библиотека има материали за много ценни методи – например електрофореза на водороден прекис при исхемия на сърцето. А това са работи от 30-40-те години на миналия век. Разтворът се прави лесно – вземаме стерилен физиологичен разтвор, можем да добавим три процентна кислородна вода – тя самата е стерилна и стерилизатор. Може би нямаше да се занимавам с нея, ако баща ми не се оказа с тромбоцитоза. Капах му разтвора – баща ми оживя. А след това, когато вече попадна с онкопроцес, му капах и изведнъж всичко мина. След това аз, така да се каже, се проникнах с уважение към този разтвор.

Да се върнем на стомаха. Има още една представителна зона на стомаха – ако вземем точката Дзусанли – точката на дълголетието, намираща се под коляното – тази точка на дълголетието е свързана със стомаха. Как да я намерим?  Трябва да седнем на стола, да положим длани на колянната чашка – тогава безименният ни пръст ще попадне точно на тази точка. Преди обяд трябва да я масажираме по часовниковата стрелка, а след обяд – обратно на часовниковата стрелка. И ако се спуснем от тази точка надолу на линията на дланта, то при патология на стомаха към тази зона на коленете не можеш да се докоснеш. Когато започнем да хълцаме, какво става? Ако вземем шията, то от прешлените С-2, С-3 излиза блуждаещия нерв, който инервира слабинната област и частично клонката отива към стомаха и сърцето. От другата страна на шията ситуацията е подобна. Когато се притиска този блуждаещ нерв, човекът започва да хълца. Как да спрем хълцането? Или да намерим мястото, където излиза коренчето или да обработим корема. Или да намерим тази точка Дзусанли и да я разтрием. Това също премахва хълцането. Не винаги е възможно да масажирате корема – ако сте в автобуса и започнете да хълцате, трябва да намерите точката Дзусанли, или да разтриете цялата тази зона. И това разтриване веднага по рефлекс върши работа и за стомаха.

Обръщайте внимание на тази епигастрална област. Мечевидният израстък също носи информация за стомаха. И ако със стомаха не всичко е наред, то мечевидният израстък става болезнен, или започва да изменя своето положение и да се деформира. Вторият пръст на крака, заедно с нокътната пластинка, на десния крак – това е малката кривина на стомаха, а на левия крак – голямата кривина на стомаха. И ако тези пръсти са неестествено дълги, то в корема на човека ще намерим огромен стомах. Преди като хранели детето гледали колко ще изяде преди да започне оригване. А какво представлява оригването? Що за механизъм е то? Работата е в това, че в стомаха има „джоб“ и когато стомахът започва да се спуска под въздействието на тежестта, то въздухът от този джоб започва да излиза и възниква оригване. Това е сигнал, че човекът вече е преял. И ако над тази област има много папиломи и бенки, няма да можем бързо да решим проблемите със стомаха. Тук вече проблемът е отдавнашен. Тоест при патологии на стомаха над областта на мечевидния израстък започват да се появяват бенки, което показва, че функцията на стомаха е снижена.

На гърба, на нивото на ТН10, ТН11, ТН12 и преминаване на L2, това е нещото, което принадлежи на стомаха и при негова патология тези стави, особено ТН10 – 11, потъват. Ако пациентът лежи пред вас и сте пропалпирали гръбначния стълб, то при патологичен стомах тези стави са потопени. И колкото и да ви наместват тези стави посредством мануална терапия, те пак ще се стремят да отидат натам, защото това е рефлексия. Това потъване на прешлените изменя положението на тялото, то може да се деформира в различни позиции. Затова е целесъобразно, след работа със стомаха, да се проведат някакви разхлабващи манипулации с гръбначния стълб. Защото понякога проблемът понякога продължава десетилетия и трябва да помогнете. И вие можете, особено на децата, се вижда дали детето има патологичен стомах. А при децата защо най-често става това? Ами защото пият пепси-кола, кока-кола, а ако излееш пепси-кола на линолеума, прави петно и го разяжда. Когато бях в САЩ видях, че в училищата продават напитки подобни на Фанта, но с различни цветове. И децата ги пият и на едните устата става розова, на другите – червена и т.н. За какво здраве може да се говори при това положение?

Един от симптомите за успешната ни работа с бъбреците е когато те спрат да се оцветяват от червеното цвекло, а следващият етап е когато каловите маси престанат да се оцветяват в червено. Това става, когато въпросът с дисбактериозата е напълно решен. Имаме пациенти, които имат пари и казват – докато не се реши напълно този проблем – няма да си ходя. Накрая постигаме това, че каловите маси спират да се оцветяват в червено след като човекът е изял 400 грама червено цвекло. Тогава всичко се оправя и гърбът и лицето влизат в съответствие.

Продължаваме нашия разговор за стомаха и има още една интересна зона. На някои места от тялото ни представителните зони са много ярки, а други – по-слабо изразени. Например, когато говорехме за жлъчния мехур, аз не взех зоната разположена на бедрото. Тя се среща рядко, но я има. Отначало представителството на жлъчния мехур се появява на десния крак, а когато стане хронично, се появява и на левия крак. И ако работите с жлъчния мехур, отначало преминава болезнеността на левия крак, а след това – на десния. В каквато последователност възникват, в такава си и отиват. И така, стомахът също има древна представителна зона. Тя е на кожата на нашето рамо. Ако в стомаха има някакъв процес, нарушение на слизестата обвивка, наблюдаваме на кожата на пациента „гъша“ кожа. При това най-често това се наблюдава при жените. Ако опипате кожата на едната ръка и на другата ще видите, че на едната е повече, на другата – по-малко. Дясната ръка е малката кривина на стомаха, а лявата – голямата кривина на стомаха. И ако има нарушение на слизестата обвивка, заселили са се гъбички в стомаха, на рамото ни се появява ето такава кожа. И ако разделим рамото си на три равни части, то границата на раздела между първия и втория участък, а броим отдолу, където се събират бицепса и трицепса, то тази точка ни носи информация за състоянието на артериите, които излизат изпод стомаха. Изпод стомаха излизат две артерии. При мъжете – тестикулярис, при жените – аварис. И ако тези артерии са притиснати от стомаха, какво става? В нас се получава, в тази точка на раздел, болеви участък, който е лесно да се намери при допир. От лявата страна и от дясната. Понеже имаме две артерии, едната е от едната страна, а другата – от другата. И такава зона има и на едната и на другата ръка. Ако ударите силно това място с предмет или с юмрук, какво може да стане? Първо възниква повръщане, а след това възниква спазъм на тези артерии и се появява мощен спазъм в областта на малкия таз. Тоест, това може да е яйчника − при жената и тестиса – при мъжа. И когато тук размекнем тъканите и възстановим кръвоснабдяването, то тази чувствителна зона започва да отзвучава.

На първо място в стомаха се извършва преработка на белтъците и трябва да отчитаме, че растителните белтъци не съвсем съответстват на нашия организъм. Ако говорим за орехите, то процента на усвояване на белтъка от тях е много нисък. Ако вземем гъбите, там  има 7%, ако вземем обикновените орехи, там също има някъде в пределите на 17-20 процента. Затова възниква различен дефицит на аминокиселини. Човекът страда от тези дефицити и затова трябва да бъдете внимателни към своето здраве. Спирулина е добра замяна, но всичко опира до цената, доставката. Разбира се, може да се използва всичко, което помага на нашето здраве.

Трябва да преглеждаме цялата тази информация и да преценяваме, някак да я прилагаме към себе си и да не допускаме тези дефицити. Всеки човек има своя конституция, тегло, обмен, ръст. И това, което е приемливо за огромния, не е приемливо за малкия човек. Тук можем да се ориентираме по температурата на тялото. Да предположим, мерите си вечерната температура. Достатъчно е да преядете месо и температурата се повишава. По повод количеството белтък, вие трябва да се ориентирате по себе си как ходите в тоалетната и как изглежда това, което излиза от вас. То трябва да плува и да бъде оформено – това се смята за норма.

Разгледахме стомаха. Това е орган, който се избира от общия кръг на развитие на патологиите. Той може да бъде травмиран от нещо. Да речем, изпили сте случайно сярна киселина – проблем – изгаряте стомаха. Или сте глътнали лъжичка – пак травма. И затова, той е като изнесен отвъд кръга и може да бъде травмиран сам по себе си. В същото време той е зависим от жлъчния мехур, защото жлъчният мехур контролира храносмилането, състоянието на слизестата обвивка. Вече споменахме, че разтварянето на мастноразтворимите витамини е свързано с жлъчта, а ако има дефицит, в частност дефицит на витамин А, то на първо място страда слизестата обвивка на стомаха, слизестата обвивка на матката, слизестата обвивка на устата и естествено – очите и кожата. И следващата щафетна палка се предава на левия бъбрек. За основната маса пациенти тази последователност присъства – ще се убедите на практика. Тя се нарушава само когато има киста на левия бъбрек, ако десния бъбрек е удвоен, ако се е спуснал, ако с него е станало нещо. Тогава тази щафета донякъде се нарушава и десният бъбрек започва да изпреварва по развитие патологическите процеси. Но най-често за практически здрави хора; за основната маса от намиращите се тук, ако проверим, ще се окаже, че имат отслабен ляв бъбрек.

Сега трябва да разгледаме представителните зони на бъбреците на лицето, на тялото и особеностите на патологията на бъбреците. Първото, за което ще говорим, е очистителната функция на бъбреците. Но тъй като бъбреците са свързани с кожата, то много често, за да разтовари бъбрека, организмът използва кожата. Тогава кожата започва да мирише на урина. Обърнете внимание – акулата няма пикочен мехур – урината й се изхвърля през кожата, затова месото й има дъх на урина. Но търговците умеели да изкисват черноморските акули и ги продавали в Европа като есетра. Това е исторически факт. И при хората има такова свойство, тоест, когато се нарушава  функцията на пикочния мехур, или когато има възпалителен процес в областта на бъбречното легенче, тогава организмът компенсира цялата тази отделителна система през кожата. Урината се отделя през кожата и се появява специфична миризма. Бъбреците са орган, който постоянно иска топлина, те не обичат студа. Малко да си преохладите краката – бъбреците реагират, малко да постоите на течение – бъбреците сработват. Споменах ви, че бъбреците, белите дробове, дебелото черво, кожата имат един мезодерм. Ако сме си попарили кожата, веднага реагират белите дробове, бъбреците и корема. Затова, ако има патология на белия дроб, тя цялата е на кожата. Ако има патология на бъбреците, косата започва да напуска главата, защото е отделителна система. В криминалистиката как определят с какво е отровен човека? Изследват косата. Косата събира всички токсични вещества в организма. Но трябва да направите така, че отделянето да става през отделителните канали, а не през кожата или косата. Вече споменах, че бъбреците определят при мъжете сперматогенезата, а при жените управляват дали месечния цикъл идва навреме или не.  Разбира се, освен своята очистителна функция. Левият бъбрек управлява сърцето, а десния – белите дробове С какво още е интересен десния бъбрек? Той 6-7 пъти в денонощието подтиква жлъчния мехур към изпразване. Ако няма такова подтикване, няма да настроим храносмилателната система. Оказва се, че бъбрекът поддържа газовия състав, тоест той регулира състава на въглената киселина в кръвта. И ако нивото на въгленовата киселина в кръвта се повишава или спада, ние можем да дишаме през кислородна възглавница и да загинем от дефицит на кислород.

Затова, когато имате пациенти с премахнат десен бъбрек, с тях не е интересно да се работи. Защо? Защото при тях нищо не върви както при останалите хора. Тоест вие започвате да масажирате някоя болева точка, при нормалния човек това води до изчезването на болевата точка, а при човека с отделен бъбрек тя не изчезва. И тук трябва да се ориентирате по собствен усет. Вие натискате корема и усещате, че тъканта е омекнала, а болката на пациента остава и сте принудени да се ориентирате само по това, което е под вашите ръце. Налага се да разпределяте пациентите между лекарите и когато даваш на доктора пациент с премахнат бъбрек, неговото настроение веднага спада. Защото това означава, че ще трябва да загази за дълго. Защото дефицит на кислород в тъканите винаги има. И тук вече е целесъобразно процедури на корема да се провеждат добавяйки малка хитрост. Помолете човека да дойде с бутилка газирана вода. Да изпие чаша въглена киселина, потреблението на кислород от тъканите се усилва и тогава с корема се работи по-лесно. И забелязвате, че корема по-бързо се поддава на терапията. Защо газираната вода я използват в леярните? Защото усвояването на кислорода се повишава. Виждате ли, дали газираната вода е вредна или не е друг въпрос −  всеки продукт може да се разглежда като вреден или полезен. Можете да прочетете достатъчно за това, че суровите яйца са вредни, а други твърдят, че са полезни. Зависи от каква позиция гледаш нещата. Трябва да се ориентирате в състоянието на бъбречните структури. Ако десният бъбрек е отслабен, дайте на човека да пие газирана вода. Ако е в норма – не трябва. Излишъкът на въгленова киселина води до това, че нивото на кислорода също се нарушава. А нормата трябва сами да си намерите. Опитайте единия вариант и другия и вижте кой ви допада повече от гледна точка на повишаването на вашето самочувствие.

Переорбиталната област на очите е представителството на нашите бъбреци. Всичко, което се отнася до очите като се започне с конюнктивит, блефорит, всичко това има отношение към състоянието на бъбреците. Конюнктивитът никога не възниква просто така – само ако има възпалителен процес в бъбреците. Същото е и с блефоритите. овлажняването на очите също е свързано със състоянието на бъбреците. Трябва да гледате и какви са очите – светли или тъмни. Лимфоидните очи са по-чувствителни към болка. Хората със светли очи имат склонност към втория кръг на взаимодействие, а тъмните очи са хората на първия кръг на взаимодействие и за тях е свойствена патология на черния дроб, на жлъчния мехур, на задстомашната жлеза. А хората със светли очи са предразположени към проблеми на кръвоносните съдове, сърдечно-съдови проблеми, проблеми с белите дробове. Тоест има патологии свойствени и несвойствени. Ако човекът е със светли очи, с него е лесно да решите проблемите с черния дроб, жлъчния мехур и задстомашната жлеза. Рижите хора са внушаеми и непредсказуеми в нашия план. При такъв човек нещо, за което са необходими 5 минути, може да отнеме и месец, защото рижите са непредсказуеми. Едното води след себе си другото. А случва се и така – идва и всичко го боли, като че ли здраво място няма, обработваш, казваш му, че ще трябва да работите един месец, а той идва на другия ден с идеален корем. Ето това е непредсказуемост.

Веднъж едни шведи ме помолиха да видя един милиардер. Идва един човек с рижа коса, с изтъркани джинси, с изкривени ботуши, погледнах му корема и му казах, че ще трябва да му направим 15 процедури. И го обработих по пълна програма. Идва на следващия ден, търся нещо за дооправяне по мускулите, корема – нищо. Всичко се беше оправило. Е, разбира се, след първата процедура той беше имал мощно разстройство, усилено отделяне на урина, като че ли беше преболедувал. И разбира се му казах, че ще са достатъчни и три процедури. Представяте ли си – идва човекът след първата процедура и никъде нищо не го боли – и за ухото да го теглиш – и то не го боли.

Ако на переорбиталната област на очите има тъмни кръгове, ако има съдов рисунък, това са проблеми с бъбреците. Обръщайте внимание даже на ресниците. Те също са показател, защото ако има кърлеж демодекс, имаме проблем с отсъствие на ресници. Ресничките се изяждат. Слъзният проток е представителство на бъбречните легенчета и при възпаление в областта на бъбречното легенче наблюдаваме тук зачервяване, нарушава се оттокът на сълзите. Разбира се, основната маса сълзи изтича в носоглътката, а ако има възпалителен процес в областта на бъбречното легенче, то слъзният проток реагира. Там възниква своеобразен спазъм и тогава всички сълзи текат през лицето и затова като един от признаците на патология на бъбреците, това е изтичането на сълзи, само че сълзите не текат през носоглътката, а по бузите. Това е един от вариантите. Обърнете внимание – когато пясъкът в бъбреците започва да се движи и да излиза от бъбреците, тогава се появява висока чувствителност на очите. Когато при излизане на студено очите сълзят, бих препоръчал да се работи с бъбрека, защото той отговаря за това състояние. Тоест зле сработва буферната система. В литературата пише, че появата на сълзи при излизане на студено говори за нарушение на съотношението между калия и калция в организма. Но това съотношение го регулира именно бъбрека. И то най-често левия бъбрек. Тоест левия бъбрек управлява буферните ни системи. 
Вече ви споменах, че ако видите стрии на корема – това е левия бъбрек. Ако попаднете на пациенти с остеопороза, това на първо място е левия бъбрек. Ако постоянно се мени рН на кръвта, ако върви закисляване, това е доминиране на левия бъбрек. И след като приведете в състояние бъбреците, ако вземем кръв, когато човекът пие малко течности, наблюдаваме една особеност – агрегация на еритроцитите не се наблюдава. Ето такава особеност.

Ако вземам переорбиталната област, то областта над веждите има връзка с надбъбречните жлези и когато тези жлези страдат, тази област е раздразнена. Понякога там има пърхот, понякога пъпки. И те ни показват, че трябва да обърнем внимание на надбъбречната жлеза. А по-нататък пикочният канал върви по следния начин. Той върви като черта от слъзния проток до брадичката. Тази линия не влиза в съприкосновение с гънката на носоглътката, преминава по бузата и идва на брадичката. Тоест, когато пациента има пясък, когато има раздразване на пикочния канал, на бузата можем да видим червена линия. Такава линия може да се появи по време на бременността, когато плодът притиска пикочните канали и естествено веднага възниква подем на нивото на урината в бъбречното легенче, веднага се появява черта на лицето. При едни тя може да е бяла, при други червена, но по-често е червена. В дадения случай може да се мисли за такова явление като симпатика, парасимпатика. Но за нас, ако се е появила такава линия, това означава, че има подем на нивото на урината, и че урината престоява в бъбреците. А от какво е предизвикано това е друг въпрос. Но в същото време, ако направим нашите манипулации, тоест, ако сложим жената да легне настрани и масажираме месестата част на седалището, ако масажираме пикочния канал, ако снемем от него напрежението, линията на лицето ще изчезне. Ако камъкът се е преместил още по-ниско, тази зона ни позволява да видим как се движи камъка по пикочния канал. Тоест, някъде червената ивица е спряла на бузата, на някакво ниво, това означава, че трябва да положите човека да легне, да снемете напрежението от пикочния канал. Обезболявате, след това човекът става, нищо не го боли, изправил се е, вдига се на пръсти докато е по чорапи и си удря петите в пода. От удара камъкът или пясъкът в него  преминава по пикочния канал и слиза по-надолу. Ако е одраскал пикочния канал, то веднага пикочният канал (това е мускул ) го хваща, той се спазмира и вие вече виждате червената ивица на бузата, която отива някъде по-ниско. А за да премине камъка по-нататък, какво трябва да направите? Трябва да пиете някакви пикочогонни билки. Даже в този случай можете да пиете гореща бира. Тя също действа пикочогонно. Или да пиете горещо кафе. Кафето също действа пикочогонно, ако в него има активни вещества. Трябва пак да се появи червена ивица на бузата. След това пак правите удар на пети в пода, преминава по-надолу, пак разхлабвате, пак удар, преминава по-надолу, и вие имате възможност да наблюдавате по бузата как всичко това се движи по пикочния канал. Представителство на пикочния канал в нас има и по средата на мускула на прасеца. И така, когато пясъкът започва да дразни пикочния канал, в нас възниква непроизволен мускулен спазъм на мускула на прасеца. В спорта това води до това, че лепкавостта на мускула нараства и тогава възниква травматизация, мускулът може да се откъсне от мястото на прикрепване към ахилесовото сухожилие. Свиването на мускула на прасеца винаги съпровожда движението на пясъка по пикочния канал. Свиването на мускула на прасеца може да стане даже през нощта. Тоест, когато сме отпуснати, пясъкът започва да се движи. Може спазмирането да се дължи и на нарушаване на кръвообращението,или на прищипани нерви, разбира се, но най-често, при пълно здраве, тези сгърчвания на мускула на прасеца са свързани именно с движението на пясъка. И щом пясъкът излезе, това явление се прекратява.

Представителството на пикочния мехур се намира под нашата челюст, до надгръклянника (епиглотиса). И често, когато пясъкът идва в пикочния мехур, тогава в част от брадичката възниква раздразнение. И ако ние с вас разглеждаме пациентите в урологията, много от тях на и под брадичката имат някакво раздразнение, а в някои случаи, ако човекът е с брада, там има пърхот. Тоест, създава се условие там да се заселят гъбички, защото рН-то на кожата се променя. Така, както и в переорбиталната област на очите, ако има патология на бъбреците, се изменя и рН на кожата. И тогава там, на кожата, се появява плесен. Защото са създадени условията за нея. Та нали ако посадите дърво в пустинята то няма да се хване, а ако го посадите в чернозем – то расте. Тук е същото – създадени са условия и се появяват гъбички, кърлежи. И изглежда, че човекът се е обръснал, а раздразнението е само на брадичката. Именно това раздразнение ни показва, че не всичко е нормално с пикочния мехур.

Обръщайте внимание, че представителството на бъбреците върви комплексно.

Тоест, ако вземем бъбрека, вижте, областта на очите – бъбрека, слъзния проток и линията на бузата – пикочния канал и брадичката – пикочния мехур. И навсякъде – и на шията – зона на бъбрека, пикочния канал, пикочния мехур. И в същото време, ако се развива исхемия на аортата, това често се съпровожда със зачервяване на веждите. Тоест, над веждите се появява червена кожа. Или се появява по края малък съдов рисунък на веждата – това е исхемия на аортата. В дадения случай, това явление трябва да го гледате на лявото око. Левият бъбрек е по-приближен до аортата и повече страда от исхемията на аортата, отколкото десния. Вече ви споменах, че бъбрекът регулира рН на кръвта и обърнете внимание – щом има патология, трябва да погледнете и конюнктивата на очите. В норма конюнктивата на очите трябва да е розова. А при изместване на рН показателя към ацидоза, тя е бяла.  И колкото по-патологичен е човек, колкото е по-голямо изместването, толкова по-светла е конюнктивата на очите. И се наблюдава интересно явление. Имах пациент лекар. Той дойде с тъмни переорбитални очи. Започнах да работя с корема му, но тъй като времето ми беше малко, се уговорихме да правя всичко по пълна програма колкото може по-бързо. За да се ускори работата с пациента, може да се работи с него и сутрин и вечер. Тогава ефективността е още по-голяма. Така, както ако вземем това гумено чукче и обработваме с него.  Обърнете внимание на една особеност. Намерили сте болева точка на ръката, сутринта сте я ошляпали, тя сякаш се е обезболила, вечерта я ошляпвате до пълно обезболяване, а на сутринта там вече няма болка – изчезнала е. Нещо подобно е и в корема ни. И се случва така, че ако пациента е ограничен от времето, аз му назначавам два сеанса. Той идва и сутрин и вечер. Но за сметка на това проблемът се решава по-бързо. Организмът е мощна саморегулираща се система. Трябва само непрекъснато да я поправяте. Оправяте я, намествате я, организмът е подхванал това състояние и толкова. Дойде един пациент с язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника, целият със землист цвят. Вече не му се и живееше. И след като му направих 3-4 процедури, всичко свърши. След това той изкара семинара и започна да работи по този метод. И сега мога да го посоча като специалист. Казва ми – аз камъка на аденомата на простатата го оправям за два дни. Обработвам корема, а след това – през правото черво – сутрин, обед и вечер. Два дни и камъкът изчезва. Ето ви още един вариант за работа с пациентите. И в дадения случай тук, разбира се, работата не се ограничава само с корема. И има такива ситуации, че ако има миоми, правим вагинален масаж, а ако нещата се свързани с патология на простатата, то ректалния масаж на простатата също е допустим. Но в дадения случай основното действащо звено, което нормализира работата на простатата, това е нашия корем. Винаги, когато е отслабен някой бъбрек, то от неговата страна частта от простатата е увеличена. Отново повтарям: защо е увеличена? Защото има дефицит на цинк. Така, както и щитовидната жлеза. Нейната хиперплазия кога се развива? При дефицит на йод. Затова работата трябва да се съпровожда с разбиране на процеса. Какво е нужно на този орган? И тогава всички ще говорят за чудесата, които правите. И за добрите резултати, които следват вашите ръце. Трябва да отчитате всички тези фактори. И обърнете внимание на такава особеност – идва пациент с хиперплазия на щитовидната жлеза. Такива пациенти имат една особеност – най-често това е разстройство на корема. И за сметка на това разстройство се изхвърля всичко, в това число и йода. Ако йодът е в излишък, възникват възли на щитовидната жлеза. А това с какво е свързано – със запека. Ако има ярко изразен запек и в корема се натрупва излишък на йод, това води до възли. И на първо място става така, че пациентът идва, вие започвате да работите с корема му, а той си прави УЗИ и се оказва, че щитовидната жлеза е започнала да се държи по друг начин. Хиперплазията изведнъж започва да си отива, а възлите започват да изчезват. Защо? Защото сме балансирали системата. Даже можете да препоръчвате на хората – когато имат недостиг на йод – да изядат семките на ябълката – в тях има йод, който лесно се усвоява от организма и се равнява на дневната доза йод. Или в морското зеле. За съжаление, във всички йодни добавки йодът не е устойчив. В йодираната сол, например, йод почти няма. Йодът 6 минути след йодирането, се изпарява. Ламинарията също съдържа йод, всички морски продукти го съдържат в такова състояние,в което организмът може да го усвои. Нужно е просто редовно да въвеждате морските продукти в своя рацион. Отровата от лекарството се отличава само по дозата. И във всичко трябва да има умереност.

www.iskri.net/zefira


Създадено: 10/07/2017 : 08:38
Обновено : 10/07/2019 : 10:25
Категория : А.Т. Огулов - лекции за лекари
Страницата е посетена 1739 пъти


Версия за печат Версия за печат

Проекти
 

Здравейте приятели, 

От 19 години чета и превеждам предимно безплатно изключително ценна информация от езотерични и окултни източници от английски и руски език. Част от тези преводи са достъпни на www.iskri.net/zefira. Липсата на средства ми пречи да ги издам и разпространя сред повече хора. По-долу е проекта, който би донесъл огромна полза на всеки. Ако резонирате с него и имате материални възможности и желание да ми съдействате, свържете се с мен за повече подробности: 

1. ИИССИДИОЛОГИЯ - поредица от 12 тома с изтеглена от будхичния план подробна информация за паралелните реалности (с космическите звукови кодове за достъп до тях, които осигуряват личен достъп до Вселенските бази-данни). Дадена е от Плеядите на човечеството като тест за вибрационната готовност на хората за инверсионно-лъчевите префокусировки (Квантовия преход). Уникални знания за учените и за всеки, който желае да се префокусира съзнателно в някой от по-високочестотните сценарии, където понятия като „смърт“, „болести“ или „стареене“ не съществуват. Дори прочитането на само няколко страници променя цвета на аурата на четящия, а при изучаване се активират нови участъци от мозъка. Том 1 (700 стр.) от "Основи на Ииссиидиологията", както и  томове 10 (500 стр.) и 11 (700 стр.) от "Ииссиидиология - Безсмъртието е достъпно всекиму", са вече преведени, но поради липса на средства все още не са издадени.   

 

За да помогнете със средства дейността ми, можете да използвате следните банкови сметки:

 
Първа Инвестиционна Банка АД (в BGN)
IBAN: BG48FINV915010BGN08NMB
BIC/SWIFT/:FINVBGSF
Емилия Луканова Манолова
[Emiliya Lukanova Manolova]
В IBAN номерата на банката не фигурира латинската буква О, а цифрата нула.
 
Първа Инвестиционна Банка АД (в USD)
IBAN: BG37FINV91501003834709
BIC/SWIFT/:FINVBGSF
Емилия Луканова Манолова
[Emiliya Lukanova Manolova]
В IBAN номерата на банката не фигурира латинската буква О, а цифрата нула.
 
За подробности и контакти:
e-mail: emi_manolova@abv.bg
phone: 02 855 27 85 Vivacom
            0899 812 318 Globul
           
 

* Този сайт продължава да съществува не благодарение на нечия помощ, а въпреки нейната липса.
^ Нагоре ^