Преводи

Затвори Астралния свят

Затвори Чакрамните личности

Затвори Ииссиидиология

Затвори Ведически лекции

Затвори Кираел за Великия преход

Затвори Оаспи

Затвори Урантия

Затвори Нибиру

Затвори Матрицата V

Затвори Операция Тера

Затвори ГМО

Затвори Сириус - въпроси и отговори

Затвори Къщи от сламени бали

Затвори От тук от там

Затвори Избрани цитати

Затвори Полезни съвети

Затвори Орис

Затвори В името на Иисус Христос

Затвори Лечение на рака със сода бикарбонат

Затвори Лечение на диабет без лекарства

Затвори Кредо Мутва

Затвори Рецепта за отказване на алкохола

Затвори Здраве без лекарства

Затвори Адът съществува

Затвори В защита на потребителите

Затвори Академия „Эндорфин”

Затвори Доктор Уолък

Затвори Олга Бутакова - лекции за лекари

Затвори А.Т. Огулов - лекции за лекари

Затвори Д-р Питър Глидън - лекции за лекари

Затвори Вълнова генетика (П. Гаряев)

Затвори Тайните на изцелението

Затвори 100% Божествено изцеление

Затвори История и метаистория

Затвори Съвременна метаистория

Затвори Калагия

Затвори Приложна кинезиология

Затвори Борис Увайдов – лекции за лекари

Затвори Евгений Божьев – лекции за лекари

Затвори Д-р Сейби - лекции за лекари

Затвори Дмитрий Троцкий

Затвори Предай нататък

Затвори ГАЛАКТИЧЕСКИЯТ КОДЕКС

Затвори НАШИЯТ ЗВЕЗДЕН ДОМ

Контакти
Брояч

 2 153 818 всичко

 17 посетители онлайн

А.Т. Огулов - лекции за лекари - Висцерална терапия 3 от 8
 
 
Висцерална терапия 3 от 8

А.Т. Огулов
 
 
Георги Максимов бил със счупен гръбначен стълб, обездвижен, който и досега има следи от операцията на гръбначния му стълб, намерил и отишъл при жена, която лекувала подобни пациенти чрез ошляпване на паравертебралната област на гръбначния стълб. Какво се получава в резултат от това ошляпване - мощен оток, венозните възли изпъкват и ако шляпате по патологичните области, излизат именно венозни възли от много страшен тип. В резултат на това, сега той ходи със собствените си крака, завърши медицинското училище, майор от армията и понастоящем се занимава с медицина. Какво ошляпва той - ошляпва белите дробове, патологичните стави, артритите, изменените, деформирани стави, млечните жлези, аденома на простатата, миоми - мощното раздразване на кожата предизвиква мощна активация на обмена.
В Израел ме водеха при всякакви пациенти - отведоха ме при жена, която след прекаран инсулт гледаше само в една точка, мълчеше и не разговаряше. Накъдето я обърнат - натам гледа в една точка - имаше специфичен аутизъм. Това не е моя специализация, но съм виждал какво правят с такива болни - изтеглих два кубика кръв от вената й, проверих кожата на главата й - беше прилепнала като сраснала за главата; обичайно - при нормално мозъчно кръвообращение, кожата лесно се движи спрямо главата, а при болния човек - при болест на Алцхаймер или при инсулт, е като сраснала - това показва, че има недостиг на кръвоснабдяване. Направих три убождания с подкожно вкарване на кръв в областта на срасналата кожа на главата, а при четвъртото тя се обърна към мен, изгледа ме злобно и започна да ми крещи и да ме хока и вместо предишното мълчание - започна друг стадий.
По време на едно мероприятие един човек получи инсулт - оказаха му първа помощ, но на следващото си отиване аз взех със себе си пчели. Обикновено гледаш на главата двигателните зони - опипвате и гледате къде е най-болезнената точка. Аз намерих тази точка, но преди това направихме проба, за да не се получи алергичен шок, защото при поставяне на пчели, ако се получи червенина с раздалечаващи се линии, значи реакцията е нормална. След това отбелязах най-болезнената точка с червен флумастер и поставих там пчелата. И представете си - пациента като че с дъска го удариха по главата - той леко приседна, а ръката и крака му започнаха да трепкат  - това, което става след поражение от инсулт. Вследствие въздействието на пчелата рязко се възстанови подвижността на ръката и крака му.
Болестта на Алцхаймер представлява 90% патология на шията - трябва да възстановите кръвоснабдяването като подобрявате микроциркулацията на шийния отдел - за целта трябва да обработите в течение на час и половина всеки милиметър от шията, всеки напрегнат участък. При патология като инсулт или болестта на Алцхаймер трябва да се обработи основно шията - при напрежение се притискат нервните влакна и се нарушава кръвообращението към даден орган. Ако обработим шията, съдовете се отварят и то се възстановява. Когато й направихме това, една жена си изхвърли очилата, защото щом отпуснахме коренчето на нервното влакно, което управлява кръвоснабдяването на очите, веднага се подобрява кръвообращението, микроциркулацията - след това тя сложи очилата си, свали ги и установи, че и без тях вижда добре. Така, обработвайки шията, възстановихме кръвообращението - ето ви интересна тема. Нашият мозък пряко е свързан с кръвоснабдяването на шията, с инервацията, която върви - утре ще ви покажа на плакат нервните влакна.
При проблеми с бъбреците очите изпъкват - тези съдове, които създават налягане и венозни застои, предизвикват това; една позната лекар-енерготерапевт, кандидат на медицинските науки, пиела чай с баща си - кръвното му било 270, нещо му попаднало в носа, той кихнал и очите му изпаднали - те били изпъкнали за сметка на кръвното, а като кихнал - изпаднали напред. Който е работил в бърза помощ, познава добре това явление - при катастрофа и удар в челото и рязък тласък напред, очите също изпадат и се налага да ги поставяш. А тя, като видяла баща си с такива очи, припаднала, извикали бърза помощ за нея; но баща й бил близо, видял, че дъщеря му припаднала, започнал да я потупва по бузите, да се мъчи да я свести, тя отваря очи и вижда над себе си как очите му висят и пак припада. :) Дошла бърза помощ, поставили му отново очите на място - няма нищо сложно в това: разтягат отвора и поставят на място окото.  Но цялата идея е в това, че ако на шията има известно напрежение, окото вече излиза. Затова борбата с някои патологии на очите трябва да започва не със самото око, а с шийния отдел, а  най-добре - с корема, защото това е рефлексия.
При нас се лекуваше пациент, който той има сестра - той дойде с цироза на черния дроб, а сестра му е лекар по ирисова диагностика - тя имаше апаратура, която й позволяваше да снима очите - тя правеше снимка на очите му преди процедурите и по време - отдаде ни се да решим проблема му с цирозата на черния дроб. Тя ни показа снимките: преди процедурата - мътни очи, роговицата на окото - мътна, а след процедурата - светла и прозрачна. Затова казват, че очите съдържат информация за черния дроб.
При патология на черния дроб зрението се влошава - прозрачността на роговицата на окото се променя. Не говоря за другите процеси, които стават в самото око - това зависи не само от шията, но и от рефлексията, свързана и с черния дроб, и с други органи.
Когато започнете да работите с корема, да натискате пикочния мехур, а на пикочния мехур има представителство на черния дроб, мозъка, очите, ушите - и се получава така, че работейки с червата, ние едновременно засягаме зони, които са свързани отново с черния дроб, с пикочния мехур, с бъбреците; или натискате някое друго пространство, например областта на пъпа, а тази област е достатъчно активна и там има достатъчно количество мастоцитни клетки - именно те активизират обмена, изменят хуморалното състояние на организма и ето, пуска се в ход механизма - ние притискаме това околопъпно пространство, а реагира всичко - черния дроб, мозъка, малкия таз, нервната система. Отпред преминава меридиана на предната среда - това е меридиана на нервната система и естествено, подобрявайки състоянието на корема, тази система също се успокоява.
Когато наблюдаваме хиперактивни деца, при които първо ръката му хваща, а то едва след това се обръща, за да види какво е хванало, то след процедурата на корема там се появява съвсем друго явление, когато детето започва първо да поглежда, а след това да протяга ръка към предмета. Този момент е много забележим - когато има хипервъзбудимост, хиперпроцес, детето първо протяга ръката и след това гледа какво е хванала тя, а тук вече има осъзнатост .
Извинете, че се отклонявам от темата ни, но без това няма как да разберете смисъла на това, с което се занимаваме. Тоест работейки със жлъчния мехур и работейки с корема, беше забелязано следното интересно явление - еписиндромът или изчезва, или се снижава, тоест съществува епиактивност и тук има още един интересен фактор: вентрикулите на мозъка изработват гръбначно-мозъчна течност; изработва се 120 милилитра гръбначно-мозъчна течност, но къде отива тя?  Тя като че ли слиза по гръбначния мозък надолу, а след това се всмуква в малкия таз. Ако нашият малък таз е плътен, а когато при нас дойде пациент и започнем да преглеждаме корема, то често долната част на корема е плътна, твърда, болезнена, естествено, за какво просмукване  на ликвора в такива вени, в които има застой, в които има прекомерно налягане, може да става дума; естествено, тук възниква натиск и тогава в нас възниква хипертензионен синдром, тоест вътречерепното налягане нараства, защото там няма всмукване.
И има обратно интересно явление; аз съм ви казвал, че в мъртвия човек може да влеят колко течност - 34; когато човек губи съзнание, колатералите на мозъка се отварят и ето какво става: когато ликворът започва да натиска мозъка, той започва да се потопява в гръбначно-мозъчния канал - влиза и го запушва там и това налягане е опасно за живота на човека, защото вентрикулите на мозъка все едно продължават да изработват течност и налягането нараства и нараства. Но природата е универсална - тя е измислила следното: човек губи съзнание и се задейства механизъм, при който главата започва да се удря в земята (не в асфалта - той не е предвиден от природата), в резултат мозъкът излиза от мястото на запушването, ликворът се устремява надолу, защото вените са изхвърлили, налягането там е спаднало и започва възстановяване, човекът идва в съзнание и нищо не си спомня. Обикновено след такъв пристъп на него му е приятно и даже настъпва еуфория.
Когато работим с корема, ние подобряваме кръвоснабдяването в областта на малкия таз и при децата се премахва хипертензионния синдром - често тази детска раздразнителност е свързана с това, че има застой в малкия таз. Хиперподвижността е симптом, но детето не се оплаква -  за съжаление, чувствителността на корема ни е снижена и ние не чувстваме как се формират кисти, миома, камъни в жлъчния мехур, камъни в бъбреците, даже цирозата на черния дроб не се чувства - дори когато черният дроб лежи на пъпа; преди това е имало някакъв дискомфорт при хранене, безсъние, главоболия, защото микроелементите спират да се усвояват; затова, когато обработваме корема, виждаме как се изменя психотипът на човека, как той се изменя като личност.
Ето един прост тест - вземате детето на ръце, приближавате главата му към ухото си и почуквате по главата му - когато има хипертензия, чувате звук като от зряла диня, която аха-аха ще се спука. От другата страна - същото, но ако детето е паднало на глава и мозъкът се е изместил на една страна, то при подобно почукване от едната страна ще чуете звънък звук, а от другата - глух. Ако звуците се различават, трябва да се оправи главата на детето така, че мозъкът да е в равновесие: той плува, но ако се е изместил на една страна и се е образувала сублуксация на мозъка, това трябва да се оправи. Но след като обработите корема, вие вече няма да чуете този звук.
Най-простото - хващате главата на детето и я притискате с две ръце една към  друга - при хипертензия главата е болезнена, но ако направите това след обработка на корема - няма да има болка в главата: това е първият признак, че е осъществено намаляване, ликворът се е махнал и хипертензията се е махнала. Този метод дава добри резултати - в резултат от него климактеричният период по-лесно преминава, при пациенти с този синдром често се премахва епилепсията - имам доста пациенти, които се освободиха от епилептичен синдром. Много хора имат такъв проблем - не казвам, че единственият метод е работата с корема - причината могат да са и паразитите, които отделят токсини.
Понякога самите пациенти разказват много интересни неща. Един пациент бил с диагноза рак на червата с метастази в черния дроб, хирургът му казал, че ако не се оперира ще умре. Започнахме да работим с него използвайки тези разтвори, за които вече говорихме и вече от две седмици той няма никакви болки. От него излезе медуза - излезе гъба с големина една педя, той я измил и помирисал и казва - толкова приятен аромат, че е невъзможно да се откъснеш. Всеки ден изхвърлял парченца и състоянието му се подобрявало. Той имаше рижи мустаци и брада - те станаха тъмни - измени се обмена.
Или да вземем един пациент с инсулт - цялото му тяло било в бенки и пигменти - сега тялото му е чисто. А какво са луничките - гъбички, чийто растеж се активизира под въздействието на слънцето. В Чернобил бетонният реактор бил изяден от плесен - черна гъба - аспаргилос нигер. Чесънът слабо й въздейства - използват се карамфил, (пелин - не), орегано (стевията не - тя е регулатор на захарния обмен). Ако се появи плесен в дома, използват меден сулфат. В медните мини практически нямало болни от рак. Ние, като профилактика, трябва да използваме медни съдове, меден кръст, медни украшения - с меден сулфат правели микро клизми, всички хернии се съпровождат с поставяне на медна монета до кожата. Има материали за лечение с меден сулфат.
Имам пациенти на годинка и половина, на шест месеца, на три месеца, които имат пъпна или слабинна херния. Какво правя с тях - обработвам им мъничко корема, за да снема газовия облак и казвам на майката: от днес всеки ден му давате семе от копър - минимум малка лъжичка, а в чорапчето на детето слагате парче мед или медна монета - като проверим майката установяваме, че винаги има ярко изразен дефицит  на мед и цинк и се налага повече да работим с майката, за да може нейното мляко да работи за детето.
Ние с вас не получаваме много микроелементите и витамините, които се намират в суровото месо. Методите за подмладяване на организма също бяха свързани с млякото. Ако вземем мляко от животно - да предположим, кравата се е отелила - в този момент млякото е много полезно за теленцето, но за възрастните крави то е токсично. Казано е, че за човека е полезно млякото само от бяла коза и бяла крава - от черните е токсично.  С какво се отличава токсичното от нетоксичното мляко - с размера на молекулите.
Най-фундаменталните изследвания по паразитология са провеждани през 30-35-те години.  Сега съвременните технологии позволяват раздробяването на тези молекули. И е създадено мляко с много малка структура, която прониква в тъканите и подмладява организма. Тя дава всички необходими микроелементи, витамини, в млякото има всичко, но трябва да се взема от кравата и да се обработва. Човекът, който се занимаваше с това мляко през 30-те години като го видях помислих, че ми е връстник - изглеждаше даже по-млад от 60-годишен, а е роден през 30-та година - той ежедневно консумира това дисперсно мляко. А сега съвременните установки се използват за преработка на това мляко - много неща сега се правят чрез дисперсия - правят влагоустойчиви, неподдаващи на разрушение бои. Ако пием мляко от черна коза, получаваме разстройство, прилошаване - пийте от бяла коза, обаче, и ще видите съвсем различен ефект - то е по-усвояемо и приемливо за човека, дори подобрява някои процеси. Може да добавяте и подправки, ако искате. Вареното месо, както всичко варено, не съдържа необходимите компоненти; соевото брашно е добро, ако соята не е модифицирана, но ако е модифицирана - лошо. При мишките от нея спира раждането на деца - ако се хранят със соево брашно.    
Да се върнем на жлъчния мехур - що за орган е това - тежи 6-10 грама, а толкова разговори се водят за него. Каква функция изпълнява? Първо, в него дозрява жлъчта - тя става по-концентрирана. В нашия организъм жлъчта се използва многостепенно и в много процеси. Тя притежава много бактерицидни свойства - потиска растежа на бактериалната микрофлора в червата. Храносмилането в тънките ни черва е алкално, а стомахът е кисела среда. Когато топката храна от стомаха попада в тънките черва, неутрализацията на солната киселина се осъществява с помощта на жлъчта, която деактивира солната киселина и активира ферментите на задстомашната жлеза, затова винаги панкреатитът се съпровожда с холецистит - това са две патологии, които винаги вървят заедно, затова, ако работим с едната - автоматически се подобрява и другата. Изобщо, ако отворим учебник по физиология  ще видим, че основното предназначение на жлъчта, описано от физиологията, е емулгация на мазнините, разлагане на мазнините, които постъпват при нас с храната  - те отначало се разкъсват на малки частици, които се всмукват в кръвното русло, постъпват в черния дроб, в него се разделят на глицерин, на основни мастни киселини, а след това, с кръвта, отново се връщат в червата и вземат от там мастноразтворимите витамини.
Ако имаме патология в жлъчния мехур, първо се получава недостиг на витамини - започват да страдат лигавицата на устата, матката, слизестата обвивка на червата, кожата, очите - това се дължи на мастноразтворимите витамини, които не се усвояват  и колкото и моркови да ядете, в процеса на превръщането също участва жлъч. Каротинът никога няма да се превърне във витамин А без участието на жлъч. Затова ще пожълтеем от пигмента, а проблема няма да решим. Жлъчта въздейства опосредствено и на други функции - например, на нашите стави. Един от признаците за отделяне на жлъч е хрущенето в коленните, тазобедрените, глезенните стави.  Ако искате да проверите работи ли нормално жлъчния мехур на детето, накарайте го да приклекне - ако има хрущене в коленете, трябва да се занимаете с жлъчния мехур. Ако натиснете първо луковицата на дванадесетопръстника и я отпуснете, след това натиснете жлъчния мехур и го изстискате, чувате къркорещия звук от изтичането му, след две минути карате детето да приклекне, но хрущенето вече не се чува.
Какво се препоръчва при пристъпи на панкреатит?  Да глътнете жлъчния мехур на младо петле или кокошчица. Веднага колите кокошката, изрязвате жлъчния мехур и го гълтате. Пристъпите на остър панкреатит отминават, тоест използвате жлъч. Жлъчта се е използвала винаги - слагали я на ставите: щом ставата заболи, я слагали на ставата. Жлъчта се всмуква и за сметка на това се възстановява равновесието на повърхността на ставата.
На село хората често използвали жлъчния мехур на свинята - заливали с водка 3-4 свински жлъчни мехура, правели настойка и при пристъп на панкреатит давали по 1-2 супени лъжици - това моментално премахвало пристъпа.
Най-често патологията на жлъчния мехур и жлъчта, тоест нарушаването на оттока, е свързано предимно с психоемоционалния фактор, но и с паразитарно инфектиране. Често паразитите, които се населват в луковицата на дванадесетопръстника, чрез каналите преминават в областта на черния дроб и жлъчния мехур. В този момент под формата на киста, когато се формира киста, тя започва да притиска канала - тогава възниква застой на жлъч и получаваме отичане на черния дроб и така настъпва всичко, което придружава чернодробните симптоми. А в този промеждутък, когато започва застой, първото, което се появява, е появата на жълт налеп на езика, появява се главоболие, локализирано при слепоочието, появява се болка в коленните стави и то по-често в дясната колянна става. Болката се появява рязко и също толкова рязко изчезва, особено ако има стресова ситуация, възниква рязка болка в колянната става. Това е признак за патология в жлъчния мехур. И човекът става особен, жлъчен - нищо не му харесва, каквото и да говорят за доброто време, нищо не му харесва - жлъчта оказва своето влияние.
Друга особеност на нашата жлъч, е да пуска механизма на перисталтиката; когато в човека има стрес, затваря се сфинктерът на Оди, жлъч не се отделя, в резултат възниква запек. Обикновено след силен стрес възниква запек и може да го има с десетилетия. Следващ стрес може да снеме това състояние. Но при един стресът предизвиква запек, при друг - разстройство (когато сфинктерът на Оди е спазмирал в отворено състояние и жлъчта изтича постоянно).  При разстройство може да се появи недостиг на микроелементи и витамини, а при запек черният дроб отича, настъпва интоксикация, развива се патология на задстомашната жлеза, недостиг на храносмилане, токсични вещества, паразитарна инфектираност на червата - всичко това са токсини. При отделяне на жлъчния мехур се появява такова усложнение. Но при някои пациенти операцията води до пълно отваряне на сфинктера и те постоянно имат разстройство.
Понякога е целесъобразно няколко дни да снемем напрежението в тази област даже там да има паразит - описторхи, ламблия, анкилостома, чернодробен метил - това най-често живее в тази област и предизвиква или запек или разстройство.
При нарушаване на изтичането на жлъч се формират камъни в жлъчния мехур.  Жлъчта престоява, става концентрирана и когато се нарушава пристенъчния баланс (защото съществува баланс между застойната жлъч, която става много концентрирана в жлъчния мехур и ако натиснем в областта на жлъчния мехур при застой, веднага се губи пристенъчното равновесие, тоест тази лента, която се формира между жлъчта и стената на жлъчния мехур се нарушава и тогава жлъчта започва да дразни стената на жлъчния мехур и ответната реакция е спазъм на съдовете.
Първите признаци за патология на жлъчния мехур е при клатушкането в градския транспорт, което нарушава пристенъчното равновесие и на човека му прилошава, получава главоболие, коленете му започват да хрущят и скърцат - за такъв човек вече физкултурата не е от полза. Ако детето ви има патология на жлъчния мехур, физкултурата му е противопоказна - първо трябва да приведете в съответствие жлъчния му мехур. В спорта всички травми възникват в самото начало на състезанието, когато човекът е в стрес; същото важи и за балерините - от притеснения в началото на представлението сфинктерът се затваря и възникват проблеми. Ако човек приклекне по време на стрес, всичко в коленето му е сухо, трещи; ако работите с артисти от балета, трябва да ги научите преди излизане на сцената да си притиснат жлъчния мехур. Не случайно тях ги пенсионират на 30 години - защото всичките им стави се разбиват. В едно интервю на 80 години Мая Плисецкая казваше, че всичко вътре я боли, и болки в ставите има и не яде почти нищо не защото не иска, а заради тези болки. Тя е чисто наш пациент - ако освободим каналите, състоянието ще се подобри.
Дойде една жена - не може да стъпи, обиколила много клиники; на консултацията й обясних, че трябва да й обработим корема - явно има възпалителен процес и трябва да проверим няма ли хламидии и т.н., и че трябва да й се сложи озон във вената, за да загинат вътреклетъчните вируси. Обработиха й корема - нямаше време за озона, защото беше станало късно вечерта, а тя става и нищо не я боли - отокът беше останал, но болка вече нямаше. Сработиха рефлексиите. Жлъчта е интересна течност и е много необходима на нашия организъм.  
Алкохолът понякога снема напрежението. Ако разглеждаме корема трябва да отчитаме, че коремът на котката е мек и еластичен; ако вземем корема на прекарал инсулт пациент, той е напрегнат; най-напрегнат е корема на болен от ДЦП, защото там има проблем на мозъка - съответно коремът е напрегнат. Понякога обработвате корема на 10-12 годишно дете, а трябва да работите едва ли не с лакът, защото той е изключително напрегнат - размеквате го полека първо с лакът и виждате как мозъка реагира еднозначно на състоянието на корема. Коремът се подобрява - подобрява се и състоянието на мозъка. Когато идва спортист с напрегната предна стена на корема, ръката му също е напрегната, а за да има сила на удара, трябва да е отпусната и след това да се концентрира силата в удар.
Премахването на жлъчния мехур е едно от ненормалните явления в нашата медицина. Трябва да се борите за него до край. Ако е премахнат, трябва да компенсирате неговата липса. Организмът ни има такива механизми за компенсация. В природата някои животни, например мишките, нямат жлъчен мехур - те имат огромен черен дроб. Впоследствие природата е намалила този черен дроб за сметка на жлъчния мехур.  При премахнат жлъчен мехур трябва да работим с черния дроб така, че той да поеме функцията на жлъчния мехур - ако стане това, червата не спират, а работят нормално, ставите не се разрушават; пациентите с премахнат жлъчен мехур страдат от мощна интоксикация. Когато разговаряш с гинеколога или хирурга, те казват така: отделили са им жлъчния мехур, на следващия етап са при нас за премахване на матката. Защото, ако червата спрат да работят, започват да притискат яйчниците - нарушава се кръвоснабдяването на целия малък таз и на този фон се развиват и миоми, и кисти, и много други патологии в малкия таз - възникват условия там да се развие нещо - паразити, гъбички, вируси и ролята на жлъчния мехур в това е главна.
 
Най-простият тест с жлъчния мехур е нитроглицерина - взривно вещество, но сега работи за благото на медицината. Когато се сложи нитроглицерин под езика и се появи силно главоболие с локализация при слепите очи това ни показва, че жлъчният мехур функционира. Нитроглицеринът активизира всички мускулни структури , а сфинктерът на Оди е мускул, червото е мускул, сърцето - също, пикочният мехур, каналите - също. Затова първото, което реагира на нитроглицерина, са нашите жлъчеводещи пътища. Сфинктерът се затваря, импулсът е изпратен, възниква спазъм, усилва се работата на сърцето, усилва се перисталтиката на корема, появяват се позиви за отиване в тоалетната - болката възниква поради това, че жлъчният мехур започва да се съкращава и пристенъчното равновесие се нарушава, там се създава налягане и се нарушава пристенъчното съприкосновение и пристенъчното равновесие предизвиква рефлекторен спазъм на съдовете в проточните области, болката е ужасна и за да се снеме тази болка трябва всичко на всичко да се натисне луковицата на дванадесетопръстното черво, всички протоци и сфинктерът на Оди - той се намира съвсем редом: ако натиснем и отпуснем, чуваме изкъркорването на жлъч и болката от главата си отива - това е показател, че жлъчният мехур е нормален и функционира и че за него трябва да се борим.
Лекувахме жена с огромен камък в жлъчния мехур - 3 сантиметра. Когато позвъни й предложих да направи тази проба - направи я, никаква болка в главата нямаше, мъжът направил проба - при него веднага остра болка - притиснахме мястото при него, започна разстройство на корема поради изхвърлането на жлъчка, а при нея - нищо. Тя рискува, дойде, лекувахме я 10 дни и когато си тръгваше, направи пробата с нитроглицерина - жлъчният мехур започна да се съкращава, появи се тази рязка болка, тя се зарадва, благодари и каза - ето, сега започва процеса; тоест ако жлъчния мехур е започнал да работи, ако съкратителната му функция се е възстановила, след това вече е по-лесно притискайки жлъчния мехур и пиейки сок от черна ряпа, или препарата Хенофалк (Chenofalk), или посредством стандартните разтвори за борба с камъните измислени някога, плюс притискане в тази област, да се сдобием с подобряване на състоянието. 
Една жена лекар попадна при мен един ден преди да й премахнат жлъчката. Обработих й корема нищо не я болеше стана й леко и тя се отказа от операцията - това беше през 93-94 година и досега тя няма проблеми. Разбира се, за да отстраним напълно камъните й, ни беше необходима още половин година.  
Когато жлъчката не боли, не изпитваш желание да я притискаш с ръка, а като заболи - притискай в тази област; по принцип, ако обучим населението какво да прави в такъв случай, ще има много полза; имах една доста възрастна пациентка - исках да постигна разтваряне на камъните при нея - масажирах, притисках, слагах пиявици в тази област, накрая тя каза: „Няма да идвам повече - вече нищо не ме боли, а като ме заболи - понатисна, след това пак ям, пак натисна, работя по градината - нямам проблеми; и всичките ми приятелки така правят” - тя обучила и другите. И така ядеше каквото си иска.
А какво да правим, ако жлъчния мехур го няма? Ако го няма, пак се притиска в областта на луковицата на дванадесетопръстника, притиска се черния дроб, за да изтече жлъч - естествено на началните етапи трябва да хапнете бял трън (магарешки бодил), за да изтече сгъстената жлъч, а след това вече механизмът започва да работи, настъпва адаптация и ние обработваме корема, привеждаме го в ред, а останалите системи не са готови и се получава две крачки напред - половин или 1 крачка назад; на следващата процедура - отново същото.
В Израел имах най-мното чудодейни изцеления - при тях пациентите много бързо се възстановяваха. А техният лекар казваше: „На мен, в моята клиника, такова нещо не ми е нужно; та какво е това - 5 процедури и е пациента е напълно здрав, а откъде ще вземаме пари? Освен това израелският народ е специфичен - ако се е излекувал - не води там приятелите си. :) Същото е и с нашите артисти - който се е излекувал, не казва на другите, за да не би в центъра ни да им кажат нещо за тях, за да не стане друг по-здрав от тях, или по-красив и т.н.
На тялото ни има представителни зони: първата представителна зона на лицето е за жлъчния мехур - областта на слепоочието; слепоочната област принадлежи на жлъчния мехур; жлъчепроводящите протоци водят към скулата - ако има пъпки или зачервяване в тази област това е признак, че с жлъчния мехур не всичко е в ред. Но има и дублираща зона - на надкостницата; ако палпираме тази слепоочна област и има болезненост, тя ще ни покаже, че с жлъчния мехур не всичко е в ред. Ако си представите, че над слепоочието е представителството на жлъчния мехур, а отдолу при скулата са жлъчните канали, то изследвайки тази област и намирайки болезнени места, вие вече предполагате в коя област на жлъчния мехур трябва да притиснете, за да намерите там болка. Ако натиснете и намерите болката и подържите натиснато и болката в областта на жлъчния мехур изчезне, обикновено изтича жлъч и отново проверявате представителната зона на лицето, за да видите къде е останало болезнено място - ако е останала такава болезнена точка, значи не сте обработили жлъчния мехур напълно - пак натискате при жлъчния мехур. Хубавото е, че след като установите къде човека има болки и му обработите корема, пак проверявате  тези болезнени места и виждате кое от тях е изчезнало и кое е останало.
Разделяме ръката между китката и сгъвката на лакътя на три части - долната една трета принадлежи към диагностическите участъци - на едната ръка са едни органи, на другата ръка - други органи. Вземаме ръката и натискаме няколко точки на нея, за да видим коя от тези точки е по-чувствителна. Натискаме, като вървим по надкостницата на ръката - колкото повече болезнени места има - толкова повече проблеми има вътре в тялото. Започваме от главичката на костта на ръката - при изследване аз не я натискам, защото, ако има патология на бъбреците ще я огледам, тъй като това има отношение към сърцето, или не гледам представителната зона на корема, защото, ако има патология на задстомашната жлеза, или на малкия таз, аз вече предполагам, че с корема не всичко е наред - ориентирам се от схемите на взаимодействие.
Изследваме дланта - нокътните пластинки също са показателни (ако не са повлияни от травма на нокътя).
Гъбички по ноктите на ръката се появяват, когато е разрушена защитната лента на нокътния канал - нокътят също има свое рН и ако това рН се наруши, нокътят бива подложен на различни въздействия. Ако се гледа общия брой на идващите в банята пациенти ще се установи, че не всички хващат гъбички на краката - само онези от тях, които са готови за тях. Обръщайте внимание на кой пръст се е заселила тази гъбичка - това винаги е пръст, който е свързан с патологичен орган.
Ако видите изкривен нокът на пръст, или мазол на големия пръст на десния крак, а на левия няма, трябва да се изследва жлъчния мехур за камъни - това е склерозиране на жлъчния мехур и най-често на големия пръст на десния крак от външната страна се появява мазол.
Ако вземем тези точки на ръката при китката, за които говорехме, ако намерите представителната зона на жлъчния мехур и там има фиброзни образувания - нещо като лимфно възелче, ако на надкостницата има нещо - това нещо показва, че задължително трябва да направите УЗИ. Ако такова „нещо” има в представителната област на бъбрека, трябва да се изследва бъбрека - там също се формира пясък. Проверява се и основата на палеца на ръката - къде чувствителността е по-голяма - в лявата или дясната ръка? Ако е по-голяма чувствителността в основата на палеца на лявата ръка може да се предположи, че левият бъбрек е по-отслабен, защото звучи зоната на сърцето, а тя обикновено е свързана с левия бъбрек. Щом обработите корема и приведете левия бъбрек в норма, а кое се смята за норма - в областта на корема не трябва да има плътна и болезнена област; а за бъбрека правите тест: изяждате 400 грама варено цвекло  - то не трябва да оцветява урината: ако я оцветява, няма да говорим за здрави бъбреци. Работейки с околоорганните пространства, масажирайки, мачкайки, разтривайки постигаме това, че въпросното оцветяване спира.
Ако говорим за кожата, то кожата, бъбрека, белия дроб, корема, са един изодерм. Ако рязко попарим кожата, най-често реагира белия дроб. Често след изгаряне на кожата възниква възпаление на белия дроб.
Имахме пациент, който бил забравен в солариума и беше с изгаряния; имаше псориазна кожа; опитали с кварцови процедури, но го забравили в соларния апарат и получил възпаление на белите дробове - попадна при нас с хематурия (наличие на кръв в урината). Какво се случва - ако попаднем в студена вода, веднага първо реагират белите дробове и бъбреците. Бъбрекът реагира и веднага реагират мускулите на шията - възниква напрежение от непроизволен мускулен тонус, а коренчетата, които излизат от горните краища на челюстта, управляват кръвотока - едни ги заболяват зъбите, при други се снижава остротата на зрението или възникват проблеми с ухото, на някои им изтръпват пръстите на ръцете, защото мускулът се е напрегнал.
Когато работите с пациенти ще видите, че когато натискате в областта на бъбреците, в околоорганното пространство, пациентът започва да си тръска ръката, защото пръстите му започват да изтръпват. Рефлекторно мускулът се напряга, а като се отпусне ръката - процесът спира. При някого, когато обработвате бъбрека, започва да го боли зъб, или му притъмнява на очите, или се появява звън в ушите му - всичко това са признаци, че мускулът реагира - той е като гума.
Вечерта трябва да си измерите температурата - ако е понижена - вие сте катаболик - за тях къпането в студена вода не е за препоръчване, защото то усилва катаболизма, а дълбок катаболизъм не трябва да съществува в човека.
Книгите „Висцералната хиропрактика в статоруската медицина”; Функционална диагностика на бъбречните заболявания и атласите по диагностика”. В тях са разменени местата на представителните зони на пикочния мехур и бъбрека - в атласа по функционална диагностика всичко е по-точно. Но в дадения случай, ако има патология на бъбреците, винаги има и патология на пикочния мехур. Но тази диагностика не се разпространява само на ръката от китката до лакътя, но и на крака. Тези точки могат да се използват за някакви остри ситуации - ако от бъбрека тръгне да излиза камък и заседне в уретера, пациентът ви звъни и пита какво да прави: казвате му: вземаш лявата ръка, разглеждаш горната една трета, намираш болевата точка и започваш лекичко да я разтриваш и бъбрекът се успокоява. Или се размърда камък в жлъчния мехур, вие му обяснявате, че тази точка се намира на ръката от китката до лакътя на еди какво си разстояние, намери я и я пропалпирай - той я намира и започва да я масажира и пристъпът спира. Тези точки могат да се използват, за да се спират тези остри процеси.  А в някои варианти може чрез тях и да се въздейства. Обработвате корема, а след това нагрявате точката на ръката и на крака.
На крака има също такива зони - ако вземем долната една трета на крака - ако си представим крака както ръката, по надкостницата от вътрешната страна на ръката е както същата част на крака - има същите представителни зони и на тях също може да се въздейства, могат да се използват и за диагностика и да се допълват двете зони (на ръката и на крака). Трябва да запомните тези представителни зони и да потренирате на съседи, на близките си и ще получите интересни резултати, може и с мокси да ги нагреете (или с обикновен сешоар Б.пр.).
На лявата ръка започвате с тънките черва, сърцето, черния дроб. Докато пътувате в автобус, можете да намирате тези точки на ръката и да ги масажирате, болката се успокоява, появява се топлина в гърба, бъбрекът подобрява своето качество.  
Ако ви заболи глава, виждате каква е причината: ако болката е в тила предполагаме, че причината е в бъбреците - проверявате тяхната представителна зона на ръката - ако точката звучи, а вие разтриете и напрежението в шията изчезва, коренчето се отпуска отокът се премахва, мускулът се отпуска, кръвоснабдяването се възстановява и главоболието ви преминава.
Ако установите, че областта на представителството на малкия таз на ръката е по-болезнено, значи трябва да се заемете със застоя в малкия таз и да проведете някакви мероприятия, за да отстраните това застойно явление.
Продължаваме да говорим за жлъчния мехур -  има го и на едното и на другото слепоочие. Защо има две представителни зони, след като този орган е един - ако разсечем жлъчния мехур, долната му част се проецира на лявата страна, а горната - на дясната. И в зависимост от това коя част на жлъчния мехур е възпалена, той се усеща или отляво или отдясно - озвучен с болка, или с пъпки и със спазъм на съдовете. Затова симптомът главоболие с локализация при слепоочието, е симптом за жлъчния мехур.
 
Под ухото преминава Гръдноключичносисовидният мускул, който се прикрепва към ключицата и ъгълът, който се образува между ключицата и този мускул, в тази област също има представителство на жлъчния мехур - тук е т.нар. соларен синдром. Ако натиснете в тази област (само от дясната страна) и там има болева чувствителност, тя показва, че функцията на жлъчния мехур е снижена и трябва да поработите с него, а самият този мускул има отношение към стомаха. Ако има болка, а проблеми с жлъчния мехурняма, значи има некомпенсирана област - значи трябва да работите с корема, за да може тази некомпенсирана област да се компенсира.
Тук е т.нар. точка на паметта - ако сме обработили жлъчния мехур, на теория трябва да обработим и от дясната страна големия мускул, да разтрием тази област и да снемем напрежението от нея, защото този напрегнат участък ще връща жлъчния мехур в изходно положение, а ако обработим жлъчния мехур и основата шията, това дава добри резултати; целта ни е да обработим и жлъчния мехур и основата отдясно на шията - ако обработим само шията, ще чуем как започва да къркори жлъчния мехур, появява се перисталтическа вълна, жлъчта започва сама да се изхвърля  - щом застойното явление се премахне - всичко е наред.
Препоръчваме да заспивате по корем - тогава черният дроб започва да натиска жлъчния мехур - ако сте се скарали с някого, ако сте били нервни, жлъчният мехур се е затворил, сфинктерът на Оди се е затворил; ако заспите по корем, тялото самό ще се отпусне - всички животни спят по корем;  котката на една колежка спяла като човек - по гръб, с вдигнати лапи, и получила камъни в пикочния мехур, завели я при ветеринар и той с катетър махал тези камъни и правел промивки и щом всичко било оправено, котката вече никога не легнала на гръб. Четем, че да се спи по корем е вредно - то е показателно - ако шията ви е отпусната и бъбречните ви структури са в нормално състояние, то главата ви свободно се обръща настрани; ако има патологичен бъбрек, шията от тази страна се напряга и главата не може докрай да се обърне настрани и ако лежите на шията, на сутринта главата не може да се обърне настрани. Ако всичко е нормално, получавате при това заспиване по корем физиологическо удоволствие от заспиването - ако сте заспали по корем, организмът сам знае кога да се обърне по гръб, а ако стресовото натоварване е достатъчно голямо, заспивайки по корем ти и на сутринта се събуждаш по корем, тоест организмът сам решава.
Смятам, че остеопатията има една малка слабост - тя не отчита нито наличието на паразити, нито на вируси - фокусира се само върху манипулации (разбира се, ритмите трябва да се слушат и много висцерални терапевти са преминали тази базова специализация, те се обучават по остеопатия, защото това допълва лечението, но не винаги само с някакви ритми дадено нещо може да се отстрани).
Екстрасензориката също не се отрича, защото нещо може да се направи с внушения, с биологическо въздействие, нещо може да се направи и с просто погалване на човека, с хомеопатия (но тя работи по-добре, ако приведете корема в съответствие - тогава ефектът от хомеопатията е много по-висок); същото важи и за фитотерапията (само че фитотерапевтът трябва да отчита кой стои пред него - катаболик или анаболик, защото на единия репеят помага, а на другия - не).   
Признаците на катаболизма - рядко уриниране, понижена температура на тялото - по тези признаци трябва да се назначава фитотерапията, за да е с по-голяма ефективност.  
Ние сме много различни - има много теории за мускулните съкращавания, има 150 теории за болката и всички имат свое място, затова не трябва нищо да отричаме. Колкото по-комплексно подхождаме към човека, толкова по-успешно се решава съответната задача. Само с манипулации на корема се занимавахме преди - сега всичко трябва да се допълва с допълнителни методи - вани, обтриване, хомеопатия, остеопатия, скрапинг терапия, вендузи, пиявици, автохемотерапия - при вас идва пациент с проблем и вие трябва да го решите.
Методите на Болотов също трябва да се използват - аз понякога назначавам на пациентите солевите вани  - 3 килограма сол, 40 градуса температура на водата; в резултат токсичните вещества се изтеглят от тялото и човек след това се чувства достатъчно добре и ние наблюдаваме подобряване на състоянието от страна на вътрешните органи.  
Понякога започваме да работим с корема, а от пъпа започва да се носи неприятна миризма. Ние масажираме, подобряваме микроциркулацията и цялата тази мръсотия и токсични вещества трябва да отидат някъде - често отиват в лимфната система, а понякога излизат през пъпа. Тогава вземаме торбичка със сол, навлажняваме я и за през нощта я привързваме към пъпа и тази сол чрез осмоза започва да изтегля токсичните вещества и на втората третата процедура миризмата от пъпа спира, пациентът чувства облекчение и работата на вътрешните органи се подобрява.
Ако разглеждаме работата на лимфната система, очистването на лимфата става чрез слизестите тъкани - кожата ни също е отделителна система, но често - особено, когато ни се налага да провеждаме някакви мероприятия свързани с въздействие на кожата, изглаждане на кожата, или масажи с вендузи, случва се в стомаха да се изхвърлят голямо количество токсини - понякога е целесъобразно съдържимото на стомаха да бъде повърнато. И ако след процедурата възникне гадене, можете да дадете на човека възможност да повърне.
Често в слизестите черва също се изхвърля интоксикация и често организмът се освобождава за сметка на изхвърлянето на някакви калови маси от правото черво, тоест организмът се освобождава чрез слизестите обвивки на корема и стомаха - трябва да отчитате това, да отчитате, че има такава форма.
На гърба на човека - ако разгледаме представителните зони на гърба на човека  - виждаме представителната зона на жлъчния мехур - ако палпираме тази паравертебрална област, там винаги установяваме напрежение. И това продължително напрежение може даже да деформира ставите - скелетните мускули се смятат за най-силните и това напрежение води до това, че тук се формират и остеофити (шипове), тоест ако разглеждаме гръбначния стълб, понякога човекът идва с рентгенова снимка, а ти по нея предполагаш къде какво има, защото на нивото на ТН4 има остеофитно образувание; ако има шипове, значи там има мускулно напрежение и ако вземем кръвотока за този и този мускул, в състояние на покой той е еднакъв, но мускулът е напрегнат, което означава, че извършва работа, а продукти от дезинтеграция няма и продуктите от разпада започват да се отделят отначало под формата на кристали, а след това се просмукват към ставата и се формира остеофит (шип).
Ако разгледаме човека отпред, над областта на жлъчния мехур има така наречената кожна гънка на Скипър - ако я прекараме по тялото ще видим, че там, където има патология, гънката е напрегната и болезнена. След като обработите жлъчния мехур, е целесъобразно пак да прекарате тази гънка, за да възстановите равновесието - това е и ярко изразен диагностичен момент.
Ако проверим краката - третият и четвъртият пръст на крака имат връзка със жлъчния мехур. При патология на жлъчния мехур тези пръсти често са поразени от гъбички или плесени; от рефлексотерапията - там преминава меридиана на жлъчния мехур; когато идва човек с ярко изразена патология на жлъчния мехур, обикновено нокътните пластинки също са поразени от гъбички, защото рН на нокътните пластинки се променя и там се внедрява гъбичка. Мазол винаги се образува при наличие на камък в жлъчния мехур.   
При патология на жлъчния мехур се появява проблем първо в дясната колянна става, а след това - в лявата; в лявата тазобедрена става, след това - в дясната тазобедрена, в дясната глезенна, в лявата глезенна става.
В процеса на антипаразитната програма трябва да вземате силни антиоксиданти, за да не се уврежда клетката - Микрохиндрин, амарантово масло, брашно от гроздови семки, брашно от кайсиеви ядки, селен.
Разгледахме една от представителните зони на жлъчния мехур на гърба, на нивото на ТН2-ТН4; има още една интересна зона, която минава по крака - ако разделим на три части проксималната фаланга на крака, долната една трета ще принадлежи на жлъчеводещите канали, следва тялото на жлъчния мехур и ако има възпалителен процес, достатъчно е да пипнем крака и веднага ще разберем къде е този процес - ако е в областта на жлъчеводещите канали, или ако говорим за дискинезия (прегъване на жлъчния мехур), тогава долната една трета на десния или левия крак ще бъде възбудена, болезнена, не дава да я пипнеш. Ако получим травма в тази област, тя дълго не зараства.
Ако погледнем къде се формират язви - това става най-често на вътрешната повърхност на коленете, а това е представителството на гениталиите. Ако човекът има проблем с простатата, при удар в тази област се развива язва, а понякога това преминава в остеомиелит, но лечението трябва да започне от корема - ако го приведем в ред, се изменя състоянието на тъканите на крака - както и меридианът на жлъчния мехур - ако го приведем в съответствие, там спира да боли и ако е имало травма, тя заздравява по-бързо.
Особеностите в нашия черен дроб са свързани с нашия мозък. Когато Лурие разглеждал хора умрели от менингит установил, че всички те имали патология на черния дроб. Щом се появиш с хепатит С първото, което прави впечатление, е неадекватността на поведението на човека, главоболията;
Бяха станали модни очистванията със зехтин и хората масово ги прилагаха, а в неврохирургиите постоянно постъпваха пациенти с оток на мозъка - оказва се, че този билирубин, който се изхвърля по време на очистването, зелените камъни, които излизат, това е билирубин - това е мед, която организмът пази и която му е необходима. Билирубинът участва в храносмилането и от долните отдели на червата тя отново отива в черния дроб и се връща отново в изходна позиция, а ако започнем активно да изхвърляме това зелено нещо, получаваме дефицит на мед и в резултат - оток на мозъка. Нашият черен дроб е като две полукълба: две половини - лява и дясна.
Първите признаци за застойни явления в черния дроб са нарушаване на оттока и естествено жлъчта. Ако имаме проблеми с черния дроб - запушени канали, организмът ограничава производството на тази жлъч, снижава се изработването на тези ферменти, настъпва изменение на черния дроб - той започва да се заменя с мастна тъкан, възниква т.нар. мастна хепатоза, а понякога възниква и цироза - така организмът изключва, съхранява част от тъканта на черния дроб.
Има анекдот: лекарят казва на пациента: „Утре се гответе за операция, ще премахнем белия ви дроб.” - „Защо белия?” - „Защото черният ви дроб е толкова голям, че не му стига мястото”.
И така, първите признаци за застойни явления в черния дроб са, че човекът хърка насън. Езикът е пряко свързан с черния дроб и ако функцията на черния дроб е снижена, имаме отичане на езика. Можете да проверите това като натиснете с пръст корена на езика - ако имате проблем с черния дроб, коренът на езика е болезнен - не дава да го пипнеш, макар че вие ядете, говорите и нищо не чувствате. Този оток на езика е характерен при патология на черния дроб.
Цялата информация, получавана от езика, е най-вече свързана с черния дроб: Ако имаме тъмночервен, червен език - това е огъня на черния дроб. Ако имаме застойно явление в черния дроб, то на страничните повърхности на езика се появяват червени папили, а на лицето можем да видим т.нар. трето око - между веждите се формира представителна зона на черния дроб и в тази област се образува червено петно, тоест понякога това петно се покрива с пъпки, а ако процесът е продължителен - там се формира пореста кожа и естествено се появяват такива качества като гняв, който поразява черния дроб и се поражда от черния дроб, променя се остротата на зрението, кожата става суха, обезводнява се; при патология на черния дроб при децата се наблюдават изпъкнали настрани ребра - като крилца. Когато при детето черният дроб изпъква от подребрието с 2 сантиметра, това масово се смята за „норма” - повярвайте ми, ако му обработите коремчето, черният дроб си отива на мястото и няма никакви 2 сантиметра висящи или стърчащи - единствено поради своето безсилие медицината е принудена да признае нещо такова. Точно както с мастопатията - пациентката ми казва: „Бях на мамолог, всичко ми е нормално” - а аз виждам възли - как може това да се смята за норма? Кандидозата вече я смятат за норма при жените - просто защото не се лекува и трябва да се вземат някакви мерки и те ги „вземат” - приемат я за норма. Или често идват пациенти със сколиоза - лекувате ли се? - „Да, ние сме под наблюдение, наблюдават ни.”
Защо все по-често излиза на преден план традиционната медицина - защото вижда, че сме в задънена улица, че сме изправени до стената и вече няма накъде. Затова излизат напред старите методики и най-интересната книга става енциклопедията от 1940 година. А най-фундаменталните изследвания са от 30-35-те години.    
Има толкова засекретени неща - още секретите на Суворов не са разкрити: например съхраняването на шинелите - молците изяждат шинелите, а Суворов знаел как да направи така, че молците да не ги проядат и това и до ден днешен е държавна тайна. Все още има тайни архиви на царица Екатерина и докато не изтекат 100 години никой няма право да ги отвори.
Когато преглеждате пациента, обърнете внимание - ако тилната страна на ръката му е суха, трябва да обърнете внимание на черния му дроб; Ако човекът говори без да си отваря устата, а се случва така, че при интоксикация - когато хората консумират алкохол, някои не пият само защото езикът им спира да се обръща и в резултат човека спира да разговаря. 
Друга особеност - големият пръст на десния крак става уязвим за различни инфекции - той е представителство на черния му дроб и когато се измени рН на кожата, на нокътното ложе, тогава гъбичките започват спокойно да проникват в тъканта на нокътя и да отделят токсични вещества. Ако опипате големия пръст на крака, при патология на черния дроб винаги в областта на ставата на големия пръст има болка - само на десния крак.
Понякога е целесъобразно, след като сте обработили черния дроб, да сложите пиявици в областта на големия пръст на крака. Случвало ми се е при поставяне на пиявици на самия черен дроб пиявиците да умират, при поставяне на големия пръст на крака, също - от токсините. Пиявиците лежат по корем - отначало пиявицата пие активно, след това спира, пипна я - умряла; не пада, а просто се отпуска и умира - понякога сме толкова отровни и токсични.  
Ние разглеждаме черния дроб от нашата позиция - ляв и десен дял; ако вземем левия дял ще се окаже, че при всички е болезнен, защото това е работещата част, в която най-често се формират застои, а когато тези застойни явления преминат към десния дял на черния дроб, тогава се появява още една интересна зона - от дясната страна, при дясната лопатка (на нивото на ТН4-ТН6, ако гледаме откъм гърба) - там, при долния край на лопатката, възниква напрежение, което като че ли придърпва лопатката - то се появява единствено, когато има проблем именно в десния дял на черния дроб. Десният дял на черния дроб дава още една особеност - започва да страда и задстомашната жлеза и се появяват кръвотечения от носа. При децата е често явление да има застои - системата им е по-лабилна и застойните явления си отиват толкова бързо, колкото се и появяват.  Щом започне кръвотечение от носа на детето, масажирате задстомашната жлеза, черния дроб - те са озвучени с болка. Масажирате, болката преминава, кръвотечението спира и понеже тези органи са кръвотворни, наблюдаваме как веднага се изменя и формулата на кръвта.
Хубавото на нашата терапия е, че всички процеси преминават бързо. Затова основният проблем за американците, както и за израилтяните с нея е, че пациентите оздравяват твърде бързо, а от друга страна е нейната трудоемкост - налага се коремът на пациента да се обработва час и половина, но с всяка процедура това време намалява - отначалото започвате с корема, след това преминавате към периферията, защото и с лимфната система трябва да се работи, и с устната кухина; ако преди започвахме да работим само с корема, то сега провеждаме и мануална терапия на устната кухина, и на шията (но не тази мануална терапия, при която всичко хрущи и пука, а терапия за отпускане на коренчетата и на взаимовръзките на тези оточни нервни влакна - трябва да ги отпуснем, да възстановим микроциркулацията и кръвоснабдяването).
Освен това черния дроб - когато възникне оток в него, дясното ни рамо бива подложено и на травматизация и често ни боли костната структура на рамото. Пациентите с цироза на черния дроб идват най-често с болка в дясното рамо, при това ги болят не мускулите, а костната система. Черният дроб е паренхимоматозен орган, намира се в капсула - самият паренхим има малко нервни окончания. Често, когато възниква проблем с черния дроб, ние не чувстваме нищо - цирозите, хепатозите се определят по външните признаци: човекът започва да хърка, лицето му почервенява, кожата му става суха, постоянно е в гняв, постоянно е зъл, постоянно е обиден; така че до някое време ние не чувстваме черния дроб, но когато той започва да тежи, да се увеличава по обем, да бухва, защото няма отток на жлъч, тогава започва да реагира капсулата на задстомашната жлеза, а тя има по-голяма инервация и тогава се появява болка, но тази болка започва да се отнася към ребрената дъга - болка, която често отнасят към междуребрената невралгия и лекуват тази невралгия. Всъщност, това място е представителна зона - ако тръгнем от мечевидния израстък по ребрената дъга до страничната акселарна линия, то тази зона има ясно отношение към капсулата на черния дроб и ако тази капсула се увеличава, то при палпаторно изследване ребрената дъга става болезнена и на този фон се получава деформация на ребрата.
При жените именно черният дроб управлява месечния цикъл - дали той ще е обилен или оскъден - не е добре нито едното, нито другото; това е като на пътя - кое е за предпочитане - бабуната или ямата? Има такава рецепта: ако при жената има задържане на цикъла, трябва да се вземе чаша хубаво вино, да се доведе до кипене и да се сложи там бессмертник (Helichrysum sanguineum)Цмин, гелихризум, бессме́ртник, златоцвет, иммортель[3] или желтянка[4] (лат. Helichrýsum) - той не посочва количеството, защото то трябва да се определи от лекаря според това дали пациентката е пълна или слаба, едра или дребна. Тази билка въздейства на черния дроб в комбинация с червено сухо вино. Ако видим в пациента червени точици, ангиомки (туморни образувания по кожата), това първият признак, че черният дроб е отслабен - токсините, с които черния дроб не се справя, попадат в кръвното русло, в капилярите; пациентите, които са се занимавали с очиствания, често получават тези червени точици след очистванията, защото е имало мощно изхвърляне на токсини заедно с жлъчта - при първото очистване се изхвърля билирубин, белевердин, след това се изхвърлят токсини и трябва да спрете до това - във всичко трябва да има мяра и да не се злоупотребява. Ако са били изхвърлени токсини, трябва да се проведе неутрализация - чрез някакви адсорбенти, дори с активен въглен - трябва да помогнете на организма да се справи с това, защото ако не се справи, токсините се разпръскват по целия организъм и се появяват такива червени съдови звездички. Понякога те минават, но не винаги - ако не е минало много време и се вземат мерки, може и да се махнат, но ако организмът се адаптира и ги приеме като нещо свое (това е както бременността: през първите 2 седмици организмът я възприема като заболяване и в този промеждутък от време може да пиете вино или друго и това дава освобождаване от задържането, а след това вече, когато тази болест се възприеме като своя, когато си отиде, вече е трудно да се направи нещо).  Това с виното се прави с цел да се възстанови цикъла - ако е имало нежелано задържане.
Когато изследваме палпаторно черния дроб, трябва да обръщаме внимание на неговата плътност. Плътната тъкан на черния дроб също е проблем, патология.  От гледна точка на статистиката, най-големият процент патология на черния дроб все пак е свързана с паразити, като се започне от котешка токсоплазмоза, лямблии, аписторхии, анкилостома - ако в черния дроб има паразит, колкото и Карсил да пием, бял трън, или супа с остри подправки, това не решава задачата - докато ги пием, добре, но щом спрем - всичко се връща в изходно положение.  
Цирозата на черния дроб и дълбоките патологии на черния дроб се предизвикват от херпес и когато пред вас има такъв пациент, задължително сложете за 20 минути вендузи в областта на ребрената дъга от дясната страна на черния дроб - това се прави в случай, че макар да работите с човека, проблемът не се решава - значи трябва да разглеждате друга причина и една такава причина е херпеса, друга възможна причина - паразитите; вендузата се слага на ребрената дъга, откъм гърба.  
Понякога паразитите могат да се чуят и със стетоскоп - това го пише и в учебника.  
Сега е под въпрос дали да не се закрие института по традиционна медицина, защото той пречи на продажбите на лекарствата. В днешно време лекарят е станал продавач - не лекува, а продава биодобавки. Стигаме до задънена улица - щеше да е добре, ако някакво лечение оставаше поне за елита, но такова няма дори за тях. Един богат човек наскоро умря, защото, когато дошла бърза помощ, му инжектирали не това, което трябва - в резултат получава анафилактичен шок и сърцето му спира. Те имат телохранители, но нямат лекар, който да се грижи и да отговаря за тях и който да познава добре висцералната терапия.
Друга представителна зона на черния дроб се намира на нашата челюст - мускулът на челюстта също е представителство на черния дроб. Ако пипнете челюстта и установите, че отляво или отдясно има болезненост, то в същото състояние е и черния дроб.  
Артрозата на челюстната става е преди всичко патология на черния дроб - възниква мускулен тонус, който започва да притиска тази става и тя се претоварва от напрежението и дъвченето  - в резултат ставата се деформира, разрушава се, развива се артроза на челюстната става. Това също е неперспективно лечение, когато лекуват една става без да се отчита този фактор.
Черният дроб се масажира, ние използваме различни вибрационни системи  - използват се вендузи - като един от вариантите в горната част на гърба се слагат вендузи (една до друга вендузи 12-13 броя), остъргва се черния дроб (с плочка за гуаша масаж) - областта над черния дроб (в долния край на ребрената дъга кожата се намазва с масло и се остъргва с плочката в посока от ребрената дъга надолу към талията) - ще видите, че където има проблем, кожата задира, а където няма проблем - няма задиране. Остъргването се прави обратно на хода на лимфата, слагат се пиявици, използва се и фитотерапия, защото от паразитите трябва да се отървете по някакъв начин.
Един от вариантите за диагностика е импедансния анализ, при който можем да наблюдаваме как се изменя тъканта. През 95та година изготвих прибор, който облекчаваше работата ми - правеше ги институтът на Вишневски до 2000 година, но впоследствие спряха, защото човекът, който се занимаваше с тяхното комплектоване, почина и институтът се отказа. Сега в Украйна, в Харков отново ги пуснаха - това е машина, която чрез вибрации ни позволява да работим и с камъни в жлъчния мехур, и с различни патологии на бъбреците, и с патологии на двигателния апарат. Това е вибратор - използва двигател, който някога работеше при военните  - доставя се от Украйна и ние го реализираме чрез нашата асоциация. За членовете на асоциацията цената е една, за останалите - друга. Преди апарата го правеше лаборатория по ендоскопия, която разработва апарати за отделяне на жлъчния мехур. Дадох им прототипа и ги помолих да ми го възпроизведат. Така те направиха апарат, който да възстановява жлъчния мехур.  В този апарат се изменят честотата и амплитудата. Амплитудата на удара се изменя и честотата (интернет магазин www.predtechy.ru) в зависимост от това какъв ефект искаме да постигнем. Ако разтърсваме чрез вибрации белия дроб, нужна е неголяма амплитуда и неголяма честота, а ако работим с тазобедрената става - друга амплитуда и честота - целта при използването на този апарат е да икономисваме ръцете си.
В САЩ се запознах с мексиканци - имаха медицински център и отидох да го видя - те обчукват болевите места с каучукови устройства (пръчка с каучуково топче в края ) - обчукват главата, торса, краката, Пациентите си купуват тези прибори и ги използват. Това ни помага да решим и проблемите с черния дроб. Ако обчукаме областта на черния дроб, не бива да има никакви болеви усещания, ако всичко с черния дроб е наред - ако намерите болева точка, можете допълнително да я обчукате и тя, чрез периферията, въздейства непосредствено на черния дроб.
Разбира се, работата с устната кухина - ако правим мануалната терапия отделно на устната кухина, тя винаги се провежда след като сте обработили корема. Представете си - ако езикът е отекъл и започнем да работим с него, той е болезнен и тази болка зле отзвучава, ако не сме обработили предварително корема. Затова първо се работи винаги с корема, а в устата си ние имаме 6 двойки черепно-мозъчни нерви, които - ако сме обработили устната кухина, значи сме подобрили кръвоснабдяването на главата и главния мозък. Тук е и двойката, която управлява слъзните канали, която управлява слъзната жлеза - всичко това е в устната кухина - това е масаж на устата. Имаме цяла тема за работата с лицето, с устната кухина и с шията, за работа с всички слюнчени жлези. Представете си - в устата си имаме жлеза, която отговаря за пародонтозата - стоматолозите не я знаят - те не обръщат внимание на тези жлези (подезичната, която не е чифтна). Стоматолозите гледат само къде да сложат нещо, което да спре или намали изтичането на слюнка. Ние с вас тук я засягаме повърхностно, а по-задълбочено - има специален семинар, който този лекар, като невропатолог, чете - има и книжка, която е написал - книгите му са скъпички, но той така е оценил своите знания. Семинарът на Разломий Леонид Кононович беше вСанкт Петербург, а сега наближава семинар, който ще го чете Серьожа Павлюков за гуаша масажа - работа с лицето: китайците остъргват лицето и то се подмладява, остъргват главата, тялото - той е свързал много сполучливо гуаша масажа с висцералната терапия и със знанията си по остеопатия.
След това ще разгледаме панкреаса, на която се предава щафетата. Ще разгледаме задстомашната жлеза - нейните представителства. Първото представителство на задстомашната жлеза е нашето лице - когато видим ярка окраска на лицето, пурпурни петна, зачервяване на лицето и признаци като сухост в устата, сухи лакти, кафяви лакти, кафяво покритие на езика, а в тежки случаи - виолетов налеп - всичко това са признаци за патология на задстомашната жлеза.
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            www.iskri.net/zefira


Създадено: 09/06/2016 : 13:01
Обновено : 10/06/2020 : 01:27
Категория : А.Т. Огулов - лекции за лекари
Страницата е посетена 3456 пъти


Версия за печат Версия за печат

Проекти
 

Здравейте приятели, 

От 19 години чета и превеждам предимно безплатно изключително ценна информация от езотерични и окултни източници от английски и руски език. Част от тези преводи са достъпни на www.iskri.net/zefira. Липсата на средства ми пречи да ги издам и разпространя сред повече хора. По-долу е проекта, който би донесъл огромна полза на всеки. Ако резонирате с него и имате материални възможности и желание да ми съдействате, свържете се с мен за повече подробности: 

1. ИИССИДИОЛОГИЯ - поредица от 12 тома с изтеглена от будхичния план подробна информация за паралелните реалности (с космическите звукови кодове за достъп до тях, които осигуряват личен достъп до Вселенските бази-данни). Дадена е от Плеядите на човечеството като тест за вибрационната готовност на хората за инверсионно-лъчевите префокусировки (Квантовия преход). Уникални знания за учените и за всеки, който желае да се префокусира съзнателно в някой от по-високочестотните сценарии, където понятия като „смърт“, „болести“ или „стареене“ не съществуват. Дори прочитането на само няколко страници променя цвета на аурата на четящия, а при изучаване се активират нови участъци от мозъка. Том 1 (700 стр.) от "Основи на Ииссиидиологията", както и  томове 10 (500 стр.) и 11 (700 стр.) от "Ииссиидиология - Безсмъртието е достъпно всекиму", са вече преведени, но поради липса на средства все още не са издадени.   

 

За да помогнете със средства дейността ми, можете да използвате следните банкови сметки:

 
Първа Инвестиционна Банка АД (в BGN)
IBAN: BG48FINV915010BGN08NMB
BIC/SWIFT/:FINVBGSF
Емилия Луканова Манолова
[Emiliya Lukanova Manolova]
В IBAN номерата на банката не фигурира латинската буква О, а цифрата нула.
 
Първа Инвестиционна Банка АД (в USD)
IBAN: BG37FINV91501003834709
BIC/SWIFT/:FINVBGSF
Емилия Луканова Манолова
[Emiliya Lukanova Manolova]
В IBAN номерата на банката не фигурира латинската буква О, а цифрата нула.
 
За подробности и контакти:
e-mail: emi_manolova@abv.bg
phone: 02 855 27 85 Vivacom
            0899 812 318 Globul
           
 

* Този сайт продължава да съществува не благодарение на нечия помощ, а въпреки нейната липса.
^ Нагоре ^