Преводи

Затвори Астралния свят

Затвори Чакрамните личности

Затвори Ииссиидиология

Затвори Ведически лекции

Затвори Кираел за Великия преход

Затвори Оаспи

Затвори Урантия

Затвори Нибиру

Затвори Матрицата V

Затвори Операция Тера

Затвори ГМО

Затвори Сириус - въпроси и отговори

Затвори Къщи от сламени бали

Затвори От тук от там

Затвори Избрани цитати

Затвори Полезни съвети

Затвори Орис

Затвори В името на Иисус Христос

Затвори Лечение на рака със сода бикарбонат

Затвори Лечение на диабет без лекарства

Затвори Кредо Мутва

Затвори Рецепта за отказване на алкохола

Затвори Здраве без лекарства

Затвори Адът съществува

Затвори В защита на потребителите

Затвори Академия „Эндорфин”

Затвори Доктор Уолък

Затвори Олга Бутакова - лекции за лекари

Затвори А.Т. Огулов - лекции за лекари

Затвори Д-р Питър Глидън - лекции за лекари

Затвори Вълнова генетика (П. Гаряев)

Затвори Тайните на изцелението

Затвори 100% Божествено изцеление

Затвори История и метаистория

Затвори Съвременна метаистория

Затвори Калагия

Затвори Приложна кинезиология

Затвори Борис Увайдов – лекции за лекари

Затвори Евгений Божьев – лекции за лекари

Затвори Д-р Сейби - лекции за лекари

Затвори Дмитрий Троцкий

Затвори Предай нататък

Затвори ГАЛАКТИЧЕСКИЯТ КОДЕКС

Затвори НАШИЯТ ЗВЕЗДЕН ДОМ

Контакти
Брояч

 2 153 815 всичко

 4 посетители онлайн

Олга Бутакова - лекции за лекари - Патология и възстановяване на ставите
 

  

ПАТОЛОГИЯ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СТАВИТЕ 

Олга Бутакова 

 

Какво е това става? Става - това са две кости, съединени в единен механизъм - сгъващ се, разгъващ се, въртящ се, повдигащ се. Например колянната става - тя има две кости, хрущял, ставна торбичка, връзка и вътреставна течност. Така на практика е устроена принципно всяка става. В какво е същността на тази става? Тя се сгъва, при това само в една посока, тя е фиксирана. Лакътната става също се сгъва само в една посока. Всички стави са устроени просто - има и по-сложни, но всички са устроени на механичен принцип, който подразбира цялостност на структурата - например костите, на които се държи тази става. Какво има в ставите? Има кост, хрущял, промеждутък между костите и торбичка, тук се прикрепват връзките, които сгъват и разгъват тази става - друго няма. Какво тук може да боли? Нищо не може да боли. Всички се оплакват - болят ме ставите. Кого го боли лицево-челюстната става? Никого. Знаете ли защо? Защото ние от сутрин до вечер я движим. Даже нощем я движим - отваряме хладилника и дъвчем. Ако движехме така и другите си стави, те също нямаше да ни болят. Затова запомнете: в ставите няма нищо, което да боли. И ако нещо ви боли, то това не е ставата, а нещо друго.

Костта не може да боли дори да й направите дупка.

Връзките: ако са разтегнати - това е травма - падаш или стъпваш накриво. Разтегнатата или скъсана връзка боли.

Хрущялът не може да боли, защото в него няма нервни окончания, както и в костите. Когато костта я режат - нищо не се чува.

Надкостницата има неголямо количество нервни окончания - когато се ударите в табуретката - чувствате болка. Защо ни е дадено това? За да не се удряме и за да може ако сме се ударили и сме счупили надкостницата, да не използваме счупения крак, за да може тази болка да ни пречи да го използваме и това да ни накара да го обездвижим и оправим.

Там има и течност - тя не може да боли.

Единственото, което може да боли в ставата - това е капсулата, в която има някакво количество нервни окончания. Така може да се определи - капсулата е повредена и това застрашава ставата. Например при механично увреждане, дупчица и т.н.

Всички стави са устроени еднакво - отдолу нагоре тече лимфа, отгоре надолу сърцето тласка кръвта. Тя отива и в ставите по кръвоносните съдчета - така ставата получава кръв, лимфа, ферменти, хормони и т.н. Как се оттича течността от ставата - единствено по лимфните протоци. Три или пет процента от кръвта се връщат във венозния капиляр - влиза кръв 50 милилитра, в нея има хормони, ферменти, вируси, гъбички - влизат в ставата, в хрущяла, да речем, и ядат клетките (при ревматоиден артрит); една част се връща назад във вената и минава през черния дроб, през бъбреците. И така: цялата течност може да се оттече само през лимфната система - няма къде другаде да се дене. Тя по тендовагиналните промеждутъци отива в мускулите, разпределя се, но цялата течност минава през какво - през митницата (лимфния възел), който има десет входа - един изход. Например при колянната става лимфният възел е в подколянната ямка. На стъпалото - десет лимфни възела, на нивото на коляното - десет лимфни възела; и от всички места преминава течността. Ако се ударите и разрушите лимфния възел, например, ако са ви правили масаж и са ви натиснали подколянаната ямка, където има лимфен възел, ако той бъде запушен, ставата ще отече. А ако не сте се ударили, а в кръвта има бактерии, гъбички, които стават причина възелът да се запуши и възпали. Всички стави имат лимфни възли. Те са като система за иригация - едно поле прорязано от канали и по тях се оттича водата, с която поливат; така е в лимфната система - съкращават се мускулите, лимфата тече, вратата се затваря, лимфата протича, вратата се затваря, и т.н. Вие се движите, сядате и всичко това се изкачва, изкачва, изкачва нагоре. Но ако внезапно лимфният възел се възпали, а възпалението артрит как се превежда? „някой живее там” . Ако диагнозата е артрит, синовит, хайморит, фронтит - всичко, което завършва на „ит” означава, че някой живее там - не възпаление, а „някой живее там” - вирус, бактерия, гъбичка. Така че възпалението е това - някой живее там. Но той живее не в ставата - към ставата той няма никакво отношение. Той живее в кръвта, в лимфата (напр. стрептокок) и при преминаването през лимфния възел под ставата, просто е заседнал там и запушил лимфния съд - в резултат течността не се оттича, капсулата се разтяга, нервните окончания се напрягат и ставата започва да боли. Какво прави организма - изпраща там левкоцити и вдига температурата и в резултат ставата се зачервява, започва да пулсира, започва още повече да отича. В този момент идвате вие с личния си лекар и какво започвате да правите: да загрявате ставата. Бактериите казват: „Благодаря”.

Запомнете: бактериите не трябва да ги загрявате. Там така или иначе има възпаление. В ставата няма нищо - всичко става в кръвта, в лимфата, в лимфния възел, водата вече отива към тъканите - тя вече няма къде да се дене. И тук идва лекарят и започва какво да прави - да изтегля със спринцовка течността, нарушава целостността на ставата - там всичко е абсолютно стерилно, а той пъха игла и т.н. Каква е ползата - никаква - той изтегля водата отдолу, а горе в лимфния възел си остава същото. Ами той и следващия път ще изтегли водата и ще я изтегля така дотогава, докато не увреди окончателно ставата. От ставите не трябва да изтегляте нищо. Единственото, което трябва да направите е, изобщо да не пипате тази става. Трябва като минимум да я обездвижите, за да я предпазите. Ако е колянната става - не трябва да стъпвате на този крак. Ставата вече е заболяла, подула се е - ако продължавате да я товарите - ще се подуе още повече. Какво трябва да правите след обездвижването? Да чистите лимфата? Не - няма да стане. В ставата вече живеят бактерии, затова ви трябва антибактериална програма. Първо трябва да се определи кой живее там. Какви гъбички или какви бактерии - вируси там не живеят. Значи трябва или антибиотик, или противогъбични препарати. Ако вземате химически антибиотик, трябва да правите дълбочинна посявка.  Ако не дай Боже сте взели химически антибиотик - Синдомет, Далацин, Клиндамицин, трябва да знаете точно кой живее там - хламидия, уреаплазма, или стрептокок, или стафилокок; ако се лекувате с противогъбични средства, трябва да знаете кой точно живее там - кандида или някаква друга гъбичка. А ако не знаете - можете да използвате  натурален антибиотик - напр. кора от мравчено дърво, чесън, колоидно дребро, кора от бял дъб или други натурални антибиотици, които знаете. Но може и с подправки, с антисептици, със ставни имуностимулатори, които подобряват поне левкоцитите - напр. котешки нокът. Трябва да се постараем да лишим от репродукция вирусите или гъбичките, да се опитаме да повишим имунитета, да обездвижим ставата - да не я пипаме, да не я масажираме, - можете да й подействате с малко ултразвук, но левкоцитите не обичат ултразвук. Затова физиопроцедурите не помагат - ако това е травма, трябва й покой. Трябва да разнесете това гробище (в лимфния възел). Само ние в света имаме механизъм за разнасяне - ферментите. Друг механизъм няма, защото ферментите са белтъци, които унищожават мъртвите тъкани. Забележете - само мъртвите. Те никога не се нахвърлят на живите тъкани. Умира, да речем, невронна клетка, или ставна клетка, или костна, или хрущялна - идват ферментите и разграждат всичко това до аминокиселини, минерали, попипептидни комплекси и от тях отново се изгражда нов хрущял, нова става и т.н.

Нашите стави след 5-7 години се заменят; преди 10 години сте имали други стави - сега в тях има съвсем други клетки-потомци на предишните ви клетки. След 5 години вие сте вече други, съставени сте от други клетки - въпросът е дали те са по-добри или са същите. Ако се храните по същия начин - стареете. Стареят ставите, хрущялите, костите, връзките, разрушават се. Ако се храните добре, вие почти не се изменяте и ви казват: „Ти и преди десет години изглеждаше така”. Но ако ви казват: „Абе ти защо изглеждаш толкова добре?”

- А може ли да се въздейства с Биотрон?

- На какво да въздействате - на костта ли, или на хрущяла? Ще кажете: „На лимфата”, а аз ще ви кажа: На лимфата не трябва с нищо да й въздействате. Щом започнете - костите ви ще пострадат. Аз не ви съветвам да облъчвате лимфата нито със синя светлина, нито със зелена и т.н. , защото в лимфата живеят лимфоцити и е напълно непонятно как се отнасят те към монохроматичната светлина. Възможно е отокът да ви се махне, но дали ще навредите или не вие не знаете. За сметка на това, ако започнете да облъчвате сливиците - със сигурно ще им навредите, защото това е лимфоидна тъкан. Същото важи и за лазера. Можете да облъчвате само с едно нещо: с топлината в печката - да седнете по-близо до печката и с тези инфрачервени вълни, които се наричат огън, може да се натоплите, или да приложите суха топлина на ставата, за да подобрите микроциркулацията.

Аз не разбирам въздействието на нещо без да разбираш на какво въздействаш. Защото няма такава дума „става” - има кост, кожа, мускул под нея, връзка, има вътреставна течност, има и лимфен съд, има и кръв в кръвоносните съдове и въпросът е на какво въздействате. Разберете това. Ако е на кръвта - не ви съветвам, ако е на лимфата - още повече не ви съветвам. Ако е на костта - безполезно е. На нея не й пука. Вие масажирате ставата - винаги задавам въпроса защо. Ако масажирате лимфния възел под коляното, вече нищо няма да ви помогне. Масажът е прекрасна процедура, но острите процеси са противопоказание за всички видове масаж. Ако има абсцес, а вие масажирате, тази гной, която левкоцитите са образували извън кръвното русло, ще я вкарате в кръвното русло. То ще я вкара в лимфата, а тя ще качи тази гной нагоре - лимфата не минава през бъбреците - тя ги заобикаля. Кръвта минава през бъбреците.

Запомнете - ако има възпаление, значи там някой живее и не трябва да го пипате с ръце.

Ако масажирате мускулите при мускулна треска, това е супер. Масажът в опитни ръце е много добра процедура, но никога не трябва да масажирате възпалени органи, защото това възпаление - стафилококово, стрептококово, хламидиозно, ще разкарате по всички органи; ако ви е възпалена ставата, не трябва да повишавате общия кръвоток с парни бани. С калолечение също не се препоръчва, защото за сметка на радиоактивните й съставки ще вкарате всичко в лимфата и ще пострада една система - лимфната, която ще рухне много бързо и след няма и половин година след проблема със ставите, ще имате сериозни проблеми с лимфната система, защото възпалителният процес тече не в ставата, а в лимфата, в кръвта. Какво са циреите на кожата - същото.

- Ако на човек му са увредени хрущялите и междуставната течност се налага да се изтегля - може ли да се помогне на тази става?

- Да, има възможност тя напълно да се възстанови. Можете да сложите и металическа става, но за щастие в организма всичко регенерира. Ако на човека са му махнали част от кожата, но има запазени краища, всичко се възстановява, всичко зараства, ако е останала зоната на нарастване. Костта има хрущял и той има зона на нарастване (в тясната част над и под ставата), която размножава клетките на хрущяла. Но имате прищипване и изместване на кост на таза и премествате тежестта върху ставата на дясното коляно - в резултат ставата се изразвнява, хрущялът е увреден, вече и ставна течност няма, увреждането е стигнало направо до костта, няма обезпечаващи съдове, но там горе, в зоната на нарасатване, всичко е останало, отдолу на ставата също всичко е останало. Какво трябва да направите със ставата? Трябва да я разтоварите. Ако си остане в такова увредено състояние, нищо няма да помогне. Трябва да я разтоварите - да пренесете тежестта на друго място, някак да я обездвижите, да сложите специален чорап (за колянната става) - той се слага в обърнато нагоре състояние на крака. Той трябва да е толкова плътен, че да фиксира ставата и първо трябва да разтегнете крака, а след това да сложите този чорап, да си изберете удобни обувки, трябва да си коригирате костите на таза (ако има защипване или изместване - да се оправи); докато не си разтоварите ставата всичко друго е безполезно.

И така, разтоварваме я; след това запомнете - хрущялът - това е белтък. За да нараства този хрущял - трябва белтък. Това са аминокиселините. За да се оправят връзките, трябва сяра. За да участва сярата в обмена ви трябват витамини, лецитин, трябва ви селен - за защита ви трябва кора от мравчено дърво, за да няма възпаление. И малко по малко, в обездвижено положение - може и с патерица да се наложи да ходите - не трябва да стъпвате на ставата. Патерицата трябва да е в противоположната ви ръка, а болният крак трябва да виси; ако трябва да разтоварите тазобедрената става, можете да ползвате и метална конструкция и всичко, което искате. Но преди това трябва да оправите костите на таза, защото ако ги коригирате, ставата сама ще се разтовари. Не казвам, че ще стане бързо, но да смените ставата си с метална винаги ще успеете. Ставата може да се смени с метална, защото това е механична част - слагат ви шарнирен пластмасов или метален блок - възможно е, но трябва да правите това само след като сте опитали всичко друго и ако то не ви е помогнало. Но тази изкуствена става няма да ви спаси лимфната и кръвоносната система, нито другите стави, затова каквото и да правите, ви трябва корекция на гръбначния стълб, добри изтеглящи нагоре упражнения (които ще бъдат дадени в края на лекцията) и добро клетъчно хранене.

Ако когато стъпваш чувстваш болка като че ли те режат с нож, това е оток на нерва, защото лимфата е нечувствителна. Ако е под коляното - има напрягане на връзките и на мускулните влакна.

Хората казват: „болят ме вените” - вените не могат да болят, защото в тях няма нервни окончания; или: „болят ме костите - костите не могат да болят; или: „болят ме ставите” - ставите също не могат да болят. Може да боли или кожата или нерв. Самият зъб не боли - боли нерва под него. Ако имате защипан нерв и ставата е натоварена, нервът ще ви боли. Може да ви боли и капсулата, която е напрегната, защото не изпуска водата в нея. Можем ли някак да изкараме тази вода - можем, но само в обърнато положение - вечер трябва да повдигате краката нагоре; всички, които ги болят ставите, на които им отичат краката, които имат варикозно разширение, повдигането на краката на мека възглавница под ъгъл 45 градуса ще помогне за естественото оттичане на тази вода. Когато човек спи, лимфните му протоци са отпуснати. Той прави леки движения и лимфата малко по малко се оттича. Докато не направите това, за да се оттече тази лимфа нагоре, тя как ще се махне? Та нали всяка нова порция кръв носи нова течност и я вкарва в ставата.

- Ами ако има нарастване на костта?

- Ако има, ако на тазобедрената става, например, се получава нарастване, то е, за да се укрепят мускулите - не може да има нарастване на костта просто така - това става на мястото на прикрепване на мускулите - вие не можете да видите това на рентген, защото там се виждат само костите. Ако някъде нещо е нарастнало, значи за него се захваща нещо, значи мускулите държат цялата тази страна и значи, че те са вече толкова хипертрофирани, че тази буца нараства, за да поддържа тези мускули. Нищо не се случва тросто така. Това нарастване не се маха просто така - това е достатъчно дълъг и сериозен процес.

И така - всички стави могат да се възстановяват. Въпросът е колко време е нужно, за да стане това, въпрос с каква интензивност ще стане, въпрос какво е разтоварването на ставата  и въпрос на правилен начин на живот. Защото се случва така - например при ревматизма: вечерта човекът си ляга и всичко със ставите му е наред. На сутринта - ревматизъм, тоест размножил се е този лимфатичен стрептокок  - всички стави на човека са усукани. Минала е само една нощ от времето, когато костите му са били нормални, защото е в ход мощен процес на възпаление. Антителата започват да търсят този стрептокок, той отива в клетката, клетката изяжда самата себе си и е в ход тежък автоимунен процес - организмът се защитава. Защо дават хормони - защото имунитетът започва активно търсене на причинителя и просто изяжда всичко заедно с хрущяла. Това се нарича самоизяждане на организма. Защо се разрушават ставите - защото натоварването на тях е голямо, при това - несиметрично.

Има един анекдот - отива бабата при хирурга и му казва: „боли ме коляното, не мога да ходя”. Той я изпраща при терапевта, той - при кардиоревматолога, той - при травматолога, той я пита: „падали ли сте на коленете си?” - „ Не.” - „Значи не сте за мен - отидете пак при хирурга”. Отива тя при хирурга и го пита: „Синко, думата хирург с „и” ли се пише, или с „е”? А той: „Защо питаш?” - „Ами защото ме изпратиха обратно тук и казаха да питам защо ме боли ставата?” А той: „на колко сте години” - „на 85” - „О, ами това ти е от годините”. А тя: „значи хирург се пише с „е”. - „Защо?” - „Ами защото и двете ми колене са на 85, а ме боли само едното”. Тоест ако ви боли едната става, значи на нея стоите или седите - там имате прищипване, затова сте я натоварили и изтощили. Трябва като минимум да я разтоварите - ако продължавате да стоите на нея - как ще ви мине? Използвайте каквото искате, за да разтегнете ставата, апарата на Велизаров, но най-добре е да си спасите ставите. Но ако при костите на таза имате прищипване, изкривяване, ще имате плоскостъпие, ще ви бъде засегната и тазобедрената става, защото да се стовари 80 кг тежест само на едната става е много, а след това тази шийка на бедрото, която всъщност е една малка костичка - на ставата висят 100 кг само на тази мъничка шийка. Знаете, че ако бабата е паднала и си е счупила шийката на бедрото - едва ли вече ще стане, но най-интересното, което са установили канегорично лекарите е, че бабата не е паднала и не си е счупила шийката на бедрото в резултат от падането, а си е счупила шийката на бедрото, в резултат на което е паднала - това се нарича остеопороза. Тазобедрената става има костен покрив - ако има остеопороза и тук има не костен покрив, а нещо меко и ронещо се, ако няма кремний, ако няма сяра, ако няма калций, ако урината е кисела, това означава, че организмът е закислен - урината през цялото време извежда някакви киселини и като се прибави и натоварване 80 кг само на едната става, разбира се тази шийка на бедрото ще се счупи и може да се поправи вече само като се постави щифт.

Първото условие, за да се възстанови ставата е да се разтовари.

Второто - да се обездвижи, но не напълно, като се сложи в гипс, а да се подават белтъци, да се използва някаква конструкция или патерица, може да е под мишницата,

Ако болят и двете колене, значи няма поясна лордоза и натоварването отива точно на ставите, защото натоварването по принцип минава покрай ставите - то преминава напред - при съхранение на шийната и поясна лордоза (извивка на гръбначния стълб в посока напред) минава напред - не попада на ставите - натоварването преминава напред и попада на свода на стъпалата, а стъпалата балотират, при това ставите се огъват донякъде, но ако тези извивки на гръбначния стълб ги няма, ако шийния отдел не е в ред, главата е изтеглена назад, натоварването върви вертикално по права линия, по оста на гръбнака, ще премине направо през ставата, а ако при това има и усукване - натоварването ще премине не през двете стави, а само през едната и тя ще бъде увредена. Ставата е две кости и торбичка, но ако натоварването е неправилно, тази става се явява ключова точка, през която минава цялото ви 100 кг тегло. Как можете да я запазите - като разпределите това натоварване равномерно: когато сте изправени, трябва да стоите в леко разкрачен стоеж на двата си крака, а не с прибрани крака - иначе нятоварвате или шията или друга част от опорно двигателния апарат. Тоест гръбнакът е много точко калиброван - това е гениална конструкция направена така, че на нито една става да няма натоварване.  Ето главата - шийният отдел е напълно изведен от натоварване, защото центърът на тежестта на главата е пред шията. И само на най-широките мускули на гърба има натоварване ; същото е и с костите на таза - изобщо няма натоварени стави иначе те щяха да се разрушат. Човек трябва през цялото време да се движи, дори когато трябва да стои на едно място - човек през цялото време трябва да се премества в пространството и да прави някакви движения, които разтоварват цялата мускулна система, а не да стои като вкопан на едно място.

Зададоха ми въпрос за напречното плоскостъпие - могат ли да се оправят костичките?

- Добрият масажист може да направи това само за 15-20 сеанса. Ако костите на пръстите на краката и костите под тях не са се сраснали - когато костите на пръста и костта под него започнат да се срастват, се появява мазол - трябва да смените такива обувки, да не ходите на токчета, да повдигнете свода, да сложите под него супинатор за напречно плоскостъпие (не за надлъжно плоскостъпие), да сложите меки възглавнички и да започнете с въртеливи движения да намествате костта (чрез професионалист) и да започнете да масажирате тази част - по 30 минути вечер в различни позиции, да ги сгъвате насам-натам - за половин година можете да си оправите крака и той да стане като нов. Е, може и просто да отрежете тази кост и да се учите отново да ходите, а след това започват да ви се увреждат коляното, тазобедрената става, защото тежестта ви се стоварва на две малки костици; когато сте на токчета, те са по 1 кв. см.  - също - цялото тегло виси само на големия пръст, а е необходим триъгълник, за да има опора.

- Ами ако пръстът изтръпва?  

- Ако пръстът изтръпва, значи нервите, които идват към пръста вече са прегънати. Ако масажирате краката - те трябва да се масажират редовно; първото, с което китайците започват лечението, е масаж на стъпалата, който при тях продължава 50 минути и го провеждат най-опитните масажисти. На стъпалата има над 200 биологични точки и от тях зависят и зрението и слуха и целия организъм. Кога за последен път сте ходили боси?

Имам една пациентка перфекционистка с хемороид. Казах й: „Трябва да скачате по половин час на горещи камъни”.  Тя уточни какъв размер трябва да бъдат камъните, каква форма, как да се нагряват; ако в началото не можете да скачате - марширувайте, така ще си излекувате и хемороидите, и пърхота, и всичко. Срещнах я след около година - излекувала си хемороида, високото кръвно, киселините, гаденето, цикълът й се подобрил, започнало комплексно оздравяване чрез рефлекторните връзки. Навсякъде на стъпалата придават огромно значение, а ние освен думата „плоскостъпие” нищо не знаем.

- Ами ако плоскостъпието е вродено?

- Ако има вродено плоскостъпие, значи по рождение е имало сублуксация на бедрото, или сколиоза и т.н.

- Може ли да се оправи?

- Може. Всичко, което се движи, което не е сраснало, всичко, което може да се движи с мускулите, може да се оправи - всякакви счупвания, може да се оправят всички мускули, може да се възстановят всякакви нерви, защото всичко расте. В организма има уникален механизъм за регенерация - нито една дупчица или пъпка няма да е вечна - всичко зараства, всичко заздравява, всичко регенерира (при условие, че промените всички условия край себе си). Ако продължавате да правите каквото сте правили и се надявате на изменения - няма как да стане. Всичко трябва да променяте комплексно.

С какво трябва да започнете, за да си излекувате стъпалото? - психология, храна, вода, антипаразитно очистване, системно очистване, а масажът ще е на седмо място, на нивото на клетъчното хранене. Не само упражнения - и масаж, и хранене, и гимнастика, и подскачане - трябва да е комплексен подхода.

- Ами при коксартроза?

- Същото е и при коксартрозата - там, където е имало артрит, е живял някой, всичко е изял - всички хрущяли, всички връзки и се е получила коксартроза. Там, където няма хрущял, там, където има засегнати кости, там, където връзките са прилепнали не там, където трябва, възниква деформация, деструкцция, започва втория стадий - не артрит, а артроза, след което започва деформираща артроза, от която вече започват да страдат костите. Но всичко може да се възстанови. За целта трябва да подобрите микроциркулацията в тази тъкан, да разтоварите ставата. Всяко увреждане в организма може да се възстанови. Въпросът е в това колко време ще отнеме, от какво сте готови да се откажете, за да направите това, може даже вътрешните органи да се увеличат или намалят или да израснат. При захарен диабет на човек му отрязали част от бъбрека, а при УЗИ изследването се оказало, че е частично регенерирал, тоест може да израсте всичко, важното е там да постъпва клетъчно хранене, вода, да се възстанови там микроциркулацията - има генетична програма за развитието на този орган и тя ще се съблюдава до сто години. Друг въпрос е, че при вас утре става това, което е ставало днес.

 

ВЪПРОСИ ПО ТЕМАТА

 

- Скъсване на менискус - това е скъсване на връзка - ставата трябва да се обездвижи, връзките по принцип се зашиват, но в много случаи не ги зашиват и въпреки това те прорастват сами - много индивидуално е; може скъсването да е частично, може да има разтягане на връзката и т.н.; ако краищата на скъсаната връзка са отделени и не се допират - няма как, но има и много други случаи. Във всички случаи започваме с обездвижване, вода, микроциркулация, хранителни вещества, строителни материали. Това важи за всяка става. И възстановяване на скелета - шийната лордоза, поясната лордоза.

- Ами остеомиелита?
            - Остеомиелитът е стафилокок, който най-често е в костите - антибиотици, имуностимулатори, строителен материал, за да се запуши тази дупчица.       

 

ГИМНАСТИКА

 

Всичко трябва да е просто - средностатистическият човек не може да прави гимнастика по 3 часа дневно, защото няма да има кога да работи. Аз се интересувам само от простата гимнастика, която не изисква много време ; винаги търся методи, които изискват минимум усилия, а дават максимум ефект.

Знам само два добри метода за възстановяване на гръбначни ястълб. Няма да говоря сега за мануална терапия, хиропрактика, остеопрактика по една причина - нужен е специалист. В ръцете на добрия специалист работи всеки метод. Затова аз се фокусирам върху методите за самовъзстановяване. Можете да опитвате всякакви методи, но накрая ще се върнете към методите за самовъзстановяване, защото ще изгубите много време, сили и средства и ще ви се прииска да направите в домашна обстановка нещо безплатно, за да се поддържате. Затова ви давам методи, които работят - аз съм професионалист, не говоря просто така - с гръбначния стълб съм се занимавала цял живот и то сериозно, специалист съм и по японска методика от 15 години, дълго съм работила и знам добре това, за което говоря. В ръцете на опитния остеопат работи всичко, в ръцете на неговите ученици също работи, но не толкова добре.

Кое е напълно безопасно - първи метод за разтягане на гръбначния стълб на хоризонтална повърхност повдигната под ъгъл. Слага се хоризонтална дървена гладка повърхност под ъгъл 30-45 градуса при основата. Укрепвате я както искате, само да е стабилна. Трябва да е гладка, за да може лесно да се пързаляте по нея  - при повдигнатия й край трябва да имате нещо, за което да се държите с ръце. Желателно е ъгълът да е 30 градуса до 45. Лягате с крака към ниската страна и глава - към високата и към дръжката за ръцете (дръжката трябва да е на стената над хоризонталната повърхност).  Когато легнете на такава повърхност и се държите с ръцете, за да не се свличате, гръбначния стълб се разтяга и се напрягат късите мускули при него и се отключва широкия мускул. Правите каквото ви казвам - нищо не измисляте. Ако висите вертикално - не става, тъй като включвате широкия мускул и изключвате късите, затова ви казвам - лежите както ви описах, държите се с ръце и започвате да вдигате краката - единия, другия, местите ги в различни положения (за да става разтягане под въздействието на тежестта ви) - друго нищо не правите. Правите това от 10 до 20 минути - няма нужда повече. При това мускулите, които държат лордозата се отключват - затова е безопасно. Няма значение какви движения ще правите с повдигнатия крак - важното е да е във въздуха, за да не се подпирате с него. Има такива тренажори, но можете и сами да си направите такъв. Методът е абсолютно безопасен - за всяка възраст, за всякакви хернии, за всякакви състояния на гръбначния стълб. Събствената ви сила на теглото е достатъчна. Няма нужда да вдигате краката си високо - колкото по-малко ги повдигате - толкова по-добре. Хващате се с ръце над главата докато лежите по гръб - така най-добре ще се удържите и ще включите най-широките мускули на гърба. Ако направите ъгъла при основата 60 градуса нищо няма да стане, защото ще включите съвсем други мускули - тези между прешлените. Това упражнение трябва да се прави на фона на прием на натурални препарати, защото ако няма достатъчно вода, гръбначният стълб няма да се оправи, ако няма сяра - връзките няма да укрепнат, ако няма белтък - мускулите няма да се натренират, ако няма „Противити” (комплекс от аминокиселини) - ще тренирате, а укрепване няма да има.

 

Втори метод:

Вземате 2 литрова бутилка от пепси-кола. Със съдържанието на бутилката можете да измивате тоалетната чиния, ваната, или просто я изливате в канала. Бутилката обвивате на пет слоя с прозрачен скоч. Обвивате я, за да не се спука под тежестта ви, а с прозрачен скоч, за да виждате колко вода сте сипали, защото следващото ви действие трябва да бъде - налейте две трети от бутилката с гореща вода с температура 60 градуса - не повече, за да не се изгорите. Не трябва принудително редовно да се нагрявате или да спите на загряващи повърхности, защото в определени случаи (при ендометриоза, аденома и др.) това може да има неблагоприятен ефект. Затваряте плътно капачката, слагате напречно на тялото си шишето на пода и започвате да се търкаляте от долу нагоре през него прибутвайки се с ръце по пода докато стигнете до шията. След това отново го слагате на пода под краката си и започвате (естествено килима го махате) и правите упражнението направо на пода и в подходящо прибрано облекло (клин, чорапогащник), за да не се намотава на шишето.

Трябва да го правите както ви казвам (не като клизмата, която я обяснявах половин час, а след това се оказа, че я правят със студена вода литър и половина, вместо, както беше обяснено, по 3 пъти дневно с по 50 грама топла вода, която не изтича, а направо се всмуква.) Под кръста можете да се търкаляте в две посоки: напред и назад - така ще можете да си възстановите поясната и шийната си лордоза. Това е най-лесният начин, защото е трудно да се търкаляте на брезови цилиндърчета,  при това е и ненужно, защото при всички има различни степени на артроза - в резултат, ако се търкаляте на нещо много твърдо, има случаи на отчупени странични израстъци на гръбначния стълб, а ако го правите с бутилката - тя се огъва и няма опасност от отчупване на нищо, затова могат да го правят и момичета и баби и с тегло 100 килограма и с тегло 30 килограма. С топка не трябва да се прави, защото има случаи на падания от топката и счупвания. Ако сте във фитнес зала, инструкторът ще ви научи, но ако го правите в къщи - използвайте бутилка. Можете да правите това и при хернии и при счупвания, но само с бутилката. Ако сложите в бутилката студена вода, ще ви изстине гърба и мускулите няма да се сгреят, а при 60 градуса тя става на 40 градуса, затопля леко мускулите и при търкалянето прешлените един след друг се наместват плавно, защото те са подредени в тази посока (от краката към шията). Упражнението се прави 15 минути. Защо се търкаляме започвайки отдолу? Защото лимфата се движи от долу нагоре и прешлените трябва да се подбутват отдолу нагоре, защото така са подредени и всеки предидущ прешлен ще подбутва следващия (ако се търкаляте обратно - нищо няма да стане).

Имах една позната, която ми искаше съвет: „Косата ми побелява и главата ме боли, зрението ми се влошава, посъветвай ме нещо”. Казвам й: „Трябва да висиш с главата надолу от 1 до 6 минути, а ако ти хареса - може и мъничнко повече”. Това последното ме погуби. Срещам я след 2 години, не мога да я позная - младо момиче, няма побелели коси. Питам я защо изглежда толкова добре, а тя: О, толкова съм ти благодарна - отначало висях 1 минута, хареса ми, след това - 6 минути - хареса ми, след това половин час - гледам - всичко е нормално. След това започнах да чета в обърнато положение, гледам - зрението ми се възстанови; след това започнах да вися по час и половина, но краката ми се уморяваха. Направих си примка за връзване на краката. Мъжът ми вече изглежда като старец до мен. Сега вися по 3 часа, настроението ми е чудесно, веднъж даже за малко да заспя и да падна - добре, че краката ми бяха вързани. Слухът ми е идеален, зрението ми се възстанови, синузита ми изчезна, смятам като калкулатор - толкова съм ти благодарна! - Каква е вълшебната дума тук - микроциркулация. Но предупреждавам всички - от 1 до 6 минути и гледайте да не паднете.

Третият метод, който работи: той е за разтоварване на шийния отдел. Препоръчва се да си набавите някаква яка за врата - ортопедична, травматична, надувна, но не трябва да я носите по цял ден - това е конструкция, на която ще трябва да се опирате с брадичката си - при това отзад шията започва да се разтяга. Ако белите картофи - слагайте я; когато гледате филм - няма нужда; слагайте я само докато правите нещо, което натоварва шията. Винаги, когато пътувате в кола или летите със самолет, трябва да си слагате възглавничка на врата (най-добре надувна) - това важи особено за хората с шийна остеохондроза. Изобщо на местата, които са ви слаби - например кръста - подлагайте си нещо. Така си осигурявате достатъчно сериозно разтоварване на дисковете. Всеки, който има главоболие, вътречерепна хипертензия, кръвотечение от носа, носенето на яка за врата е като тренировка на шията. Но ако преди това не вземате сяра, Противити, спирулина - ще се разтоварите, а като свалите яката - всичко ще се върне в предишното положение. При това трябва да пиете и гореща вода - коралова вода или вода с микрохидрин пийте на малки глътки. Ако пиете сутрин гореща вода ще се чувствате много добре. Искрено ми е жал за тези, които стават и палят цигара с чаша кафе - това е просто още един зачеркнат ден от живота им. Свикнете вечер да пиете гореща вода Корал майн - не е нужно с Микрохидрин.

Тези три метода работят - каквото и друго да опитвате - не работи така ефективно. Лимфатичната гимнастика съвсем не е лоша. Можете да използвате успешно и системата на Ниши - там има няколко упражнения, което за средностатистическия човек е нещо нормално.

Още нещо за шийния отдел - по време на гимнастиката шията не бива да я навеждате назад, напред, настрани или да я въртите в нито една посока. Какво можете да правите с шията - само противоопора. Сядате и подпирате главата си с ръка и тласкате към нея в течение на 1 минута, почивате си. Главата ви ще се замае; тласкате  (противодействате) с глава леко назад и я натискате в обратната посока с ръка, същото - напред и тласкате с ръка опряна в челото; самата глава не навеждате, а я държите права.

Още едно ценно упражнение, чийто ефект веднага ще почувствате: стоеж с леко разтворени крака на ширината на раменете, пренесете тежестта на единия крак, вдигнете същата ръка максимално нагоре - бавно я изтегляте колкото можете нагоре, с другата ръка държите корема си. Свиваме вдигнатата ръка в юмрук и правим 5-7 въртеливи движения при максимално растежение нагоре, отпускаме ръката. Правим същото и с другия крак и ръка. Това упражнение привежда в норма балансировката на мозъчното кръвообръщение в двете полукълба, възстановява циркулацията на лимфата, разтяга ребрата, възстановява мускулите и костите на таза, разтяга шията и възстановява гръбначната артерия, снема вътречерепната хипертензия, осигурява кислород и т.н. Правите го само 2 пъти дневно, но ако го правите редовно, още след 1 седмица главата ще ви боли по-малко и ще се чувствате много по-добре. Важното е да протягате нагоре ръката, на който крак е пренесена тежестта ви (а не противоположната), защото иначе нищо няма да се получи. И я изпъвайте нагоре бавно и плавно - ръката трябва да се протегне на десет сантиметра и не спирайте дишането - вдишвате, а при отпускането на ръката издишвате;

Има много видове полезна гимнастика, но изисква време или условия, а тези упражнения можете да правите у дома си. Ако правите ежедневно тези 4 упражнения, след половин година изобщо няма да се познаете плюс Противити, вода, сяра, за да можете да разтегнете дисковете, да ги укрепите, да премахнете гъбичките. Нашата цел е да възстановим микроциркулацията и да подаваме хранителни и строителни вещества - тогава ще можете да си възстановите ставите,

 

Когато възстановявате ставите или гръбначния стълб, запомнете три правила

първо - да премахнете натоварването от ставата

да определите  какво натоварване имате на този орган - ако на него стоите - преместете центъра си на тежест, ако на него влачите тежест - махнете тежестта, ако с ръката си пишете на дъската и ви боли шията, за известно време трябва да не пишете; всичко зависи от характера на труда - не случайно имаме ръка на гинеколога (контрактура със събрани пръсти), ръка на стоматолога, или на цигуларя - това си е професионално заболяване, но ако след това се прави самомасаж (аз предпочитам самомасаж, вместо масаж - ако имате добър масажист, масажът е нещо прекрасно, а ако нямате - значи ви трябват самомасаж, самофизкултура, тоест лечебна физкултура), но запомнете - всичко това на фона на гореща вода, правилно седене и носене на тежестите, правилна психология, правилно хранене, правилно пиене на вода, отстраняване на вредните навици - на база лекцията си направете програма, за да можете да направите нещо. Вземете си „Ключове към здравето”, попълнете си по 12-те системи какво ви е нарушено, вижте каталозите на нашата компания (Коралов клуб) за отделните системи (не общия каталог с продуктите) и си подберете индивидуална програмка от препаратите с оглед въздействието им върху определената система. Например, ако детето ви има сколиоза, първо трябва да оправите костите на таза, определете дали краката му са изравнени, дали правилният му стоеж не е засегнат заради костите на таза. След това - лечебна физкултура: всеки ден правете гимнастика за костите на таза. Изключете всички кисели напитки, обяснете му, че за да има стройна фигура трябва да ги спрете, уговорете се с детето че 6 месеца ще правите така. След това му назначете Спирулина, Противити, сяра, Лецитин и т.н. Контролирайте всеки ден как то прави тази гимнастика - следете динамиката на процеса. Веднага ще започнат подобрения. И така напредвайте малко по малко, защото в ръцете на опитния мануален терапевт за 3 сеанса костите ще се оправят, но какво ще стане после - детето стъпва накриво и те отново се изместват, защото връзките са слаби, мускулите са слаби, нервната система е отслабена, то седи неправилно, спи неправилно, лежи неправилно, тежести носи неправилно, занимава се с карате и т.н. Накрая му казват: „Сколиозата не се лекува” - всичко се лекува, освен последните степени на тежките системни заболявания. Гръбначният стълб, сърдечно-съдовата и нервната система можете само вие самите да си оправите.  

 

Три правила:

 

да се обездвижи съответната част, отдел или орган

да се прочисти - да се снеме от него натоварването

да бъде нахранена - да се доведе храненето до клетките.

 

В резултат ставите ни ще работят като часовник - а ние само искаме от тях, но нищо не им даваме. Погрижете се за себе си и то за всички стави едновременно.    

 

www.iskri.net/zefira


Създадено: 05/06/2016 : 12:49
Обновено : 10/06/2020 : 01:27
Категория : Олга Бутакова - лекции за лекари
Страницата е посетена 3145 пъти


Версия за печат Версия за печат

Проекти
 

Здравейте приятели, 

От 19 години чета и превеждам предимно безплатно изключително ценна информация от езотерични и окултни източници от английски и руски език. Част от тези преводи са достъпни на www.iskri.net/zefira. Липсата на средства ми пречи да ги издам и разпространя сред повече хора. По-долу е проекта, който би донесъл огромна полза на всеки. Ако резонирате с него и имате материални възможности и желание да ми съдействате, свържете се с мен за повече подробности: 

1. ИИССИДИОЛОГИЯ - поредица от 12 тома с изтеглена от будхичния план подробна информация за паралелните реалности (с космическите звукови кодове за достъп до тях, които осигуряват личен достъп до Вселенските бази-данни). Дадена е от Плеядите на човечеството като тест за вибрационната готовност на хората за инверсионно-лъчевите префокусировки (Квантовия преход). Уникални знания за учените и за всеки, който желае да се префокусира съзнателно в някой от по-високочестотните сценарии, където понятия като „смърт“, „болести“ или „стареене“ не съществуват. Дори прочитането на само няколко страници променя цвета на аурата на четящия, а при изучаване се активират нови участъци от мозъка. Том 1 (700 стр.) от "Основи на Ииссиидиологията", както и  томове 10 (500 стр.) и 11 (700 стр.) от "Ииссиидиология - Безсмъртието е достъпно всекиму", са вече преведени, но поради липса на средства все още не са издадени.   

 

За да помогнете със средства дейността ми, можете да използвате следните банкови сметки:

 
Първа Инвестиционна Банка АД (в BGN)
IBAN: BG48FINV915010BGN08NMB
BIC/SWIFT/:FINVBGSF
Емилия Луканова Манолова
[Emiliya Lukanova Manolova]
В IBAN номерата на банката не фигурира латинската буква О, а цифрата нула.
 
Първа Инвестиционна Банка АД (в USD)
IBAN: BG37FINV91501003834709
BIC/SWIFT/:FINVBGSF
Емилия Луканова Манолова
[Emiliya Lukanova Manolova]
В IBAN номерата на банката не фигурира латинската буква О, а цифрата нула.
 
За подробности и контакти:
e-mail: emi_manolova@abv.bg
phone: 02 855 27 85 Vivacom
            0899 812 318 Globul
           
 

* Този сайт продължава да съществува не благодарение на нечия помощ, а въпреки нейната липса.
^ Нагоре ^