Преводи

Затвори Астралния свят

Затвори Чакрамните личности

Затвори Ииссиидиология

Затвори Ведически лекции

Затвори Кираел за Великия преход

Затвори Оаспи

Затвори Урантия

Затвори Нибиру

Затвори Матрицата V

Затвори Операция Тера

Затвори ГМО

Затвори Сириус - въпроси и отговори

Затвори Къщи от сламени бали

Затвори От тук от там

Затвори Избрани цитати

Затвори Полезни съвети

Затвори Орис

Затвори В името на Иисус Христос

Затвори Лечение на рака със сода бикарбонат

Затвори Лечение на диабет без лекарства

Затвори Кредо Мутва

Затвори Рецепта за отказване на алкохола

Затвори Здраве без лекарства

Затвори Адът съществува

Затвори В защита на потребителите

Затвори Академия „Эндорфин”

Затвори Доктор Уолък

Затвори Олга Бутакова - лекции за лекари

Затвори А.Т. Огулов - лекции за лекари

Затвори Д-р Питър Глидън - лекции за лекари

Затвори Вълнова генетика (П. Гаряев)

Затвори Тайните на изцелението

Затвори 100% Божествено изцеление

Затвори История и метаистория

Затвори Съвременна метаистория

Затвори Калагия

Затвори Приложна кинезиология

Затвори Борис Увайдов – лекции за лекари

Затвори Евгений Божьев – лекции за лекари

Затвори Д-р Сейби - лекции за лекари

Затвори Дмитрий Троцкий

Затвори Предай нататък

Затвори ГАЛАКТИЧЕСКИЯТ КОДЕКС

Затвори НАШИЯТ ЗВЕЗДЕН ДОМ

Контакти
Брояч

 2 153 256 всичко

 5 посетители онлайн

Ведически лекции - Задълженията на мъжа в семейството

 


ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА МЪЖА В СЕМЕЙСТВОТО

 

Днес лекцията е за задълженията на мъжете. Обикновено на нея идват само жени. J Защо става така? Защото ние разбираме неправилно смисъла на работата над себе си. Като че ли нашето разбиране на семейните отношения засега има нужда от още. Затова като че ли за жената е опасно да знае задълженията на мъжа, защото за една седмица могат да си развалят семейството. J Е, във всяка шега има доза истина.

И така, съгласно ведическото знание, всички проблеми, които съществуват в човека, съществуват поради липса на знание как правилно да се живее. Човекът, който постига знание в пълна степен, незабавно придобива щастие. Въпросът се заключава в това, че нашето разбиране за това какво е знание силно се отличава от ведическото. Съгласно нашето разбиране ние смятаме за знание това, което съм чул на лекцията или където съм прочел или чул някъде. Според Ведите това не е знание, а запознаване с това, че има такова знание. А знание означава, че човекът трябва да получи вяра в процеса на практикуването, тоест той придобива силна вяра в това, че това нещо работи. И вярата започва да променя неговия живот. Вярата и знанието променят живота.

Да допуснем, че при човека е започнал тежък период на Сатурн и той чувства, че всичко в живота му е много трудно. Постоянно трябва да преодолява всичко с големи усилия. Човекът реално има време да работи над себе си, но не знае какво да направи и как. Казват му: „Трябва да се занимаваш с хатха-йога час и половина на ден и тогава ще можеш да неутрализираш лошото влияние на Сатурн. Трябва да правиш това всеки ден и тогава ще можеш да живееш по-леко”. Какво значи да се занимавате с хатха йога – да правите статични упражнения и да търпите болки – трудно е. И това - час и половина дневно, но тогава всичките ти проблеми ще се решат”. Кой глупак ще се съгласи на това? Помислете. Но ако човекът е придобил практическо знание за това, че това нещо работи, нима няма да се съгласи да прави това? Той снема от себе си цялото психическо и физическо напрежение, лошата съдба престава да му действа. Тоест, съществуват три вида натоварване на човека – физическо – то е най-простото, психическо, която е малко по-тежко, но може да се търпи, и трети вид – натоварване на съдбата – когато съдбата оказва натиск, хората започват да се отнасят зле, всичко в живота им се разваля и руши – това натоварване вече е тежко и е много трудно да се преодолее. Съгласно ведическото знание най-тежката карма са семейните отношения – непоносимо тежка и трудно преодолима.

Да речем, срещат се двама и единият казва: „Жена ми ме тормози”  - А в службата ти тормозят ли те? Аз знам, ти търпиш и на мен ми се струва, че за теб това не е проблем, защото много пъти съм виждал как те тормозят в службата ти, а ти даже не реагираш на това. Прави така и с жена си.” А той казва: „Не мога, в службата мога да търпя, а в къщи – не."

В какво е причината? Причината е в това, че финото тяло на ума на мъжа (ние говорихме, че умът е фино тяло – той също е тяло и има сила и влияние на обкръжаващите го хора). Той не е просто комбинация от нервни импулси, според Ведите. И така, финото тяло на ума на мъжа и жената са свързани десетки пъти по-силно, отколкото финото тяло на ума на човека е свързано с окръжаващите го хора в службата. Тези връзки са десетки пъти по-силни и устойчиви – болезнени връзки.

Ако докоснеш човека по кожата, той не възприема това болезнено, но ако там няма кожа, ще го заболи. Това означава, че семейните отношения са нещо много болезнено. Ако в службата си можем да допуснем нещо, то в семейните отношения то веднага предизвиква големи проблеми. Защо? Защото когато мъжът се ражда, тоест изобщо човекът се ражда само с една цел: да получи определен вид щастие. Тялото му се формира под влияние на финото тяло на ума – грубото тяло се формира под влияние на финото. Ако грубото тяло се формира като мъжко, това означава, че човекът е роден, за да получи определен вид женско щастие. Тоест всичко в това мъжко тяло е свързано така, че да получава женско щастие. По същия начин тялото на жената е създадено, за да получава мъжко щастие, тоест тя получава щастие от мъжа. Проблемът се заключава в това, че когато хората се срещат, влюбват и женят, „не ми върви само на мен с тази съдба” – това означава, че човекът не разбира, че в семейния живот не е нужно да чака своето щастие, а трябва да изпълнява своите задължения, за да отдаде това щастие, което е задължен да отдаде.

Схемата е много проста. Имате десет рубли, отивате в магазина, а там ви казват – дайте първо парите. Това се приема за нормално – а защо в къщи не се приема нормално? Там е същото. Никога не става така, че някой да дава материално щастие ей така. Трябва да знаете закона ("За да вземеш - трябва да дадеш"), тоест – ти изпълняваш своите задължения, в замяна на което получаваш щастие от страна на човека, пред когото ти изпълняваш своите задължения. Единственото условие, което малцина могат да изпълнят, гласи, че ако просто очакваш нещо в замяна, няма да получиш нищо. В магазина в замяна ти дават хляб или нещо друго, но в семейния живот това не е така. Ако си направил нещо и очакваш кога ще те оценят, нищо няма хубаво да стане в резултат от това. Защо? Защото егоистичното изпълнение на задълженията предизвиква протест, а не отдаване.

Например: мъжът се връща в къщи и вижда, че жената мие пода. Той се страхува от това и й казва – може би днес не трябва да миеш пода, а? Почини си, не го мий. Той знае, че ако жената днес мие пода, няма да се погрижи за него и просто се бои. Защо? Защото знае, че ако жената днес мие пода, това означава, че тук не трябва да стъпваш, там не трябва да стъпваш, че трябва да й благодари за това, иначе ще му се кара, ще се обижда, ще плаче, че тя е измила пода, а той не оценява това. Или ако тя днес готви – да речем готви веднъж седмично, това е много страшно, по-добре да яде в стола. Защо? Защото ако тя готви, ще седи редом с теб и ще гледа  как ядеш. Ако се намръщиш, тя после ще плаче. И трябва непрекъснато да казваш „леле, колко е вкусно, толкова е вкусно”, а тя ще те гледа в очите, за да види: лъжеш ли ти, или не? J

Сега, да речем, че мъжът работи, че той носи заплата – с това разглеждаме идеалния вариант – жената готви, мъжът носи заплата. J Аз естествено разбирам, че вас този идеален вариант ви възмущава, но не мога да направя нищо за това, понеже именно в това се заключава целия смисъл. Сега ще говорим за това. И така, мъжът носи заплатата си и си мисли: „Сега ще дам на жената еди колко си рубли – да видим как ще се държи с мен след това, как ще говори с мен.” Той носи заплатата си и я слага на масата. Жената се бои от този ден. Тя знае, че ще има проблеми. Тя се усмихва: „Благодаря ти, скъпи, че донесе заплата, а той я гледа: „Благодаря не е достатъчно” J Трябва да прояви и любов. J И се започва. „Аз работя за теб цял месец, а ти...” Реално погледнато, тя е изразила своята благодарност – доколкото  я има. Може да е малко, но той иска любов, иска повече. И от това възникват страдания. Защо? Защото ние не знаем причината за щастието. Причината за щастието – даже семейното, се заключава в безкористната дейност.  Ведите учат, че човекът от самото начало трябва да се учи да изпълнява своите задължения в семейството правилно. Преди всичко той трябва да знае в какво се заключават неговите задължения.

Защо има мъжки задължения? Защото има очаквания от страна на финото тяло на жената и на грубото тяло, което се формира под влияние на финото тяло; има определен недостиг на щастие – „недостиг на щастие” ние можем да наречем например това, което на човека му се полага в живота му. Това количество щастие, което му се полага, защото той се е родил, да речем, в женско тяло. И това щастие идва по точно определен начин. Разбирате ли? Женското щастие идва по точно определен начин. И всички видове женско щастие влизат в кръга на мъжките задължения. Тоест, всички видове женско щастие представляват определени видове мъжки задължения, които мъжът получава от природата да изпълнява. Не него му е лесно да направи това.

Да речем жената очаква, че мъжът ще закове пирон на стената. Тя очаква това и на нея то й харесва – тя изпитва щастие от това; може да е само някакъв си пирон, но на нея й е приятно, че мъжът прави това.

След това – мъжът е много сериозен човек. Като каже нещо го прави. На пръв поглед това не е нещо особено, но то носи щастие на жената.

По нататък – той не реагира на емоции – тоест аз плача,  а той не реагира и се отнася към това много спокойно – това е много добър мъж. И всичко това са мъжки задължения.

Сега има един интересен момент: За какво мисли мъжа, когато се жени – трябва ми жена, която да нарича тъща си с „мамо”, която да се усмихва, да готви, да пере, да го прегръща, обича и целува и уважава. Това са женски задължения.

А за какво си мисли момичето, когато се жени? Че мъжът й няма да пие, няма да пуши, че ще и подарява цветя, и т.н. Тоест, тя си мисли за нейните неща. Нали така? Но знаете ли, в какво е проблемът – в това, че когато момичето се жени трябва да мисли какво ще прави ТО в семейния живот, за да може неговия живот да бъде щастлив. Тя не трябва да мисли за това какво ще прави и мисли нейния мъж. Тя трябва да мисли за СВОИТЕ задължения. И всички мъже сега си мислят: „правилно, правилно казва”. J

Но мъжете също трябва да мислят за това какво ще правят самите те и в отговор на това не трябва да очакват нищо. Истинската любов е безкористно чувство, насочено към удовлетворяване на чувствата на другия човек. Любовта е нещо безкористно. Запомнете: користта не е любов. Тя се нарича „въжделения”, тоест това е сила пряко противоположна, която носи страдания. Никому не се харесва егоистичното чувство отправено към него. На всички се харесва само безкористното чувство. Затова и дума не може да става за щастлив семеен живот, ако  ние не разбираме как правилно да се настройваме спрямо семейния живот. Но да се настроим не е достатъчно – трябва да знаем какво да правим, да тренираме, защото има такова понятие като „сърдечна слабост”.

Да речем, след лекцията се прибирате в къщи и знаете как да се настройвате, но не сте изтърпели, навиците ви са се задействали и пак сте започнали да се карате, да изисквате нещо от близките си, като че ли неразбирайки, че всичко, което става в живота ви е закономерност. Щом нещо не ми дават, значи аз нещо правя неправилно, значи аз нещо не давам на близките си хора. Сега това, което казвам предизвиква недоумение и се питате ”но нима винаги е наистина така”, „но защо да има такива закономерности – да речем, мъжът ми е алкохолик, а аз съм добра – какво не му давам? Всеки ден му отдавам целия си живот. В какво е проблемът?”

Тук има определено правило, което вие не знаете: то гласи, че жената никога не се чувства виновна пред мъжа и смята, че винаги е права в техните отношения, а мъжът не знае в какво е неговата вина. Защо не знаят? Защото цялата си психическа енергия не са настроили на това: в какво е моята вина, а са настроили своята енергия така, че да разберат „в какво е неговата вина” (или нейната). Разбирате ли, има два варианта – инстроспективен интроверт. Докато човек не стане интроспективен, той изучава чуждата вина вместо своята,  а докато не започне да прави това той няма да бъде щастлив изобщо в живота си – не само в семейния и още повече – в семейните отношения. Ако вземем мъжа и жената – нямам предвид отношенията им с всички хора – имам предвид само отношенията им помежду им. Ведите казват: в тези отношения винаги има знак на равенство. Няма плюс минус – никога.

Ако мъжът пие, това означава, че жената прави нещо такова, че той да пие. А ако тя прави всичко правилно, това, че той пие няма да предизвиква страдание в нея. Разбирате ли, това ще му носи проблеми с другите, но не и с нея – ако тя прави всичко по отношение на своя мъж правилно. Жената си мисли: „Ама аз какво, нима трябва да се настройвам да го обичам него, пияницата или какво, та да не ми причинява страдания?” Много трудно е да се разбере. Човек, който действа безкористно, не мисли как реагира – той си казва – дали той пие или не, аз трябва да изпълнявам своите задължения. Жената изпълнява своите задължения и изпитва щастие от това, което прави. Трудно е да се разбере тази идея. Ние разбираме само едно – ще бъде ли близкият ни човек благодарен – това го разбираме, виждаме и гледаме постоянно – първо.
        Второ: изпълнява ли той своите задължения пред мен. Край. Повече нищо не ни интересува. Природата е устроила нещата така, че ние в семейния живот – това също е формула – в своя семеен живот ние се стремим само към какво? Към страдания. Правим всичко така, че да бъде лошо, а не добро. Сега ще ме попитате: "А защо"? Ами защото преди всичко семейният живот е предназначен за отработване на най-тежката карма. Никъде не можеш така силно да засегнеш човека така, както в семейството. Ако му кажат нещо на улицата, той казва „Е, хубаво. Аз съм лош. Довиждане”. Става същото в службата му – „Е, добре, ще го взема предвид” А когато в къщи му кажат „ти си лош” – край. Той веднага „аз сега ще ви дам да се разберете, щом съм лош”. Това означава, че е засегнат много силно. Затова отработката на лошата карма произтича от близките отношения. Как да се неутрализира лошата карма? Като се научим правилно да изпълняваме своите задължения. Според Ведите това  е най-главното.

И така, ще започнем с това, че за мъжа съществуват сякаш две планети, които поддържат добрата и лошата карма в мъжкото тяло, тоест цялата карма се намира във финото тяло на ума, тоест в дълбинните функции, структури. В дълбините на ума седи сила, която ни прави раздразнителни, спокойни, щастливи и нещастни. Тази сила има два аспекта: единият аспект - действаме на другите хора и не забелязваме това. Не разбираме защо те се настройват срещу нас. Вторият аспект е: това, което идва в съзнанието ми и аз чувствам нещо в себе си. Случва се така, че човек чувства само доброто, а другите хора тази сила само ги дразни. Това е голям парадокс, но съществува в природата много често.

Най-често става така, че човек е много доволен от себе си и това значи, че хората, които се намират край него ще чувстват неприязън, защото самото доволство е егоистична настройка. И обратното – когато човекът смята, че се отнася недостатъчно добре към хората, че трябва да се учи да работи над себе си, че има много недостатъци, проблеми, тогава от него се излъчва позитивна енергия навън, към хората,  а вътре в себе си той не се чувства много добре. Коя позиция е по-добра? Първата или втората? Втората винаги носи щастие,  а първата винаги носи страдания. Ако се чувствам добре вътрешно, но някой не ме обича, това означава, че по нататък ще стане по-лошо. Означава, че след това няма вече да ме обичат, в резултат на което аз сам няма да се радвам на себе си.  

Слънцето е планета на висшето мъжко начало – тя характеризира, олицетворява  мъжкия принцип. Тя има три аспекта на енергията – едната енергия е просто слънчевата светлина, втората дава сила на храносмилането (на сготвянето на храната) в организма,  а третата, която ни интересува днес – това е психическата енергия на Слънцето. Висшите й аспекти са свързани с ума/разума. Тази енергия дава на мъжа определени черти на характера, които носят на жената щастие. Какво е черта на характера? Това е сила, която е заложена в човека, която той е формирал в течение на много животи.  

Ако човек има мускули, той може да вдигне щанга и трябва ли да тренира мускулите си, за да вдигне щангата? Не. Същото е с чертите на характера. Ако имаш дадена черта на характера, не е нужно да я тренираш – нея вече я има – това е сила. Чертата на характера  е сила. Някои хора не могат нищо да направят в тази ситуация, а човекът с характер много лесно се справя с нея.

И така, има мъже, които имат определена сила на характера, която веднага прави жените щастливи. И всички жени чакат такъв мъж за съпруг. Но малко от тях знаят кой в действителност е недостоен. Защото Слънцето си е Слънце, но има и Луна. Това са две планети, които носят висшето мъжко и женско начало. Ако Слънцето при човека стои в добро положение, той си намира жена, при която Луната е в добро положение. Ако при жената Луната е в лошо положение, дава й се мъж, при когото Слънцето е в лошо положение. Тоест в природата има везни и себе си не можеш да надскочиш. Не можеш да скочиш по-високо, отколкото можеш да скочиш. Но човекът се надява на най-доброто, което означава, че сам себе си заблуждава. Човек трябва да се научи да вижда за какво е достоен в живота. Това се нарича щастлив семеен живот. Момичето си е намерило момче, което съответства на вътрешните й характеристики. Тя трябва да признае, че „моят семеен живот означава работа над себе си иначе аз няма да му се наслаждавам твърде дълго”. А това не е и нужно, защото семейният живот е предназначен за работа над себе си.

Аз сега ще ви разкажа какви черти на характера има човека, който от минал живот е удостоен с чертите, нужни за ощастливяването на някоя жена и за това самият той  да може бъде щастлив в семейните си отношения.

Това означава, че неговото Слънце се намира в много чисто положение и то усилва висшият мъжки принцип. Човек в своето поведение ще проверява мъжката красота – външна и вътрешна. Жизнерадостността е признак на мъжката красота; женската красота е умиротворение. Освен това: оптимизъм, енергичност, отговорност, величие, сериозност, уважение към обкръжаващите хора, благородство, великодушие, щедрост, способност да бъде лидер. Всички жени се размечтаха. Добре е да се намери такъв мъж, нали? В живота си такъв мъж ще бъде винаги уважаван, ще го почитат, ще може да расте в службата си, ще има способността да контролира поведението на хората и своето поведение, ще може да контролира ситуациите, ще има високо положение в обществото. Специалностите, свързани с правителството, с власт, с учебните заведения, ръководители на предприятия и т.н. Мъжете с такова слънце стават добри и отговорни мъже, които винаги изпълняват своето обещание, държат на думата си, държат се много сериозно, решително, твърдо, жизнерадостно, оптимистично. Често се шегуват, че изпитват радост от своите задължения.

Каква жена е достойна до получи такъв мъж?

Има и женско понятие за Слънце – противоположно. При жената Слънцето също може да бъде в силно положение, но при нея то не се проявява по такъв начин, че тя да стане отговорна, оптимистична,силна и т. н. Разбирате ли, при жената то се проявява точно противоположно. Там се проявява Слънцето, което се намира в силно, но невежествено положение. Такава жена казва: „Къде е мъжът, който може да ме направи щастлива? Няма такъв.” Защо? Защото нейното Слънце се намира не в женско, а в мъжко положение. При мъжа също Луната може да бъде в женско положение. Тя също е силна, но има страстна природа. Тя се намира в женско положение. Такъв мъж казва: „Знаете ли, на мен ми е нужна толкова поетична жена – аз мисля, че самият аз съм много поетичен.” Тоест, той не може да си намери някой поетичен, защото самият той вече е достатъчно поетичен. J Тоест, има мъжко положение на Луната, има и женско.

И така, женското положение на Слънцето е благостно. Скромност, свенливост в поведението, способност да вярва в мъжа и да търпи спокойно всичките му проявления на недостатъци в характера, безпрекословно да изпълнява волята на своя мъж,  винаги да му е вярна, много силно да се интересува от и да обича делата на мъжа си, желание и ентусиазъм да му помага във всичко. Такива жени се гордеят със своите мъже даже ако нямат кой знае с какво да се гордеят и се отнасят с него като с наставник даже ако той не е такъв. Такива жени обикновено имат добри бащи, мъже и синове. Чувствам, че женската психика се разклати, мъжката психика се активизира. Мъжете си мислят: „Е какво, къде има такива жени, покажете ми”. J Пак същото – ние търсим щастие встрани – търсим щастие в резултат от това кой как се държи и неволно мислим за това, но на тази лекция ние трябва да мислим за себе си. Не трябва да мислим как се държи близкият ми човек – това е загуба. Това е мислене, което води до загуба, а не до щастие. Най-често тези хора, тези мъже, които имат такова Слънце, те имат добри жени и на тях не им е нужно да идват на тези лекции, посветени на семейните отношения, защото вече знаят всичко и при тях всичко в семейните им отношения е нормално. А щом сте дошли на тези лекции, значи имате някакви проблеми, или сте дошли само за общо запознаване – това също се случва, но тъй или иначе идеята е в това: слабото Слънце в хороскопа на мъжа му пречи да бъде щастлив поради това, че той не търси щастие от изпълнението на своите задължения както типажа, който ви представих преди това. Той сам иска да изпълнява своите задължения. Той търси щастие от това. Случва се така, че мъжът със силно Слънце получава жена, при която женските планети стоят слабо. Това по карма може да се случи, но ще бъде ли този мъж нещастен в семейния си живот, или не? Не, защото много скоро тази жена ще го догони и при нея планетите ще застанат много силно, тоест, нейните планети ще започнат да й влияят добре. Защо? Защото, ако той се държи правилно към своята жена, тя много бързо ще почувства своята женска сила, своята женска природа и на нея интуитивно ще й се прииска да прави всичко правилно. В този принцип се заключава работата над семейните отношения.

Тоест вашата задача сега се заключава в това мъжете тук да разберат как да действат и бавно, но правилно да поправят ситуацията. Действайки правилно те трябва да наберат мъжки сили, които ще им дават възможност да действат така,че жените да могат да изпитват щастие в отношенията им и да поправят своя характер в по-добра посока. Сега жените си запушиха ушите, а мъжете наостриха уши, а ние говорим за това какви черти на характера при мъжа се случват при слабо Слънце. :) 

Отново повтарям, че ако жените знаят това е опасно, защото веднага ще започнат да си мислят: „Значи така-а, моето мъжленце не е много ...” А да си мислят така не е особено благоприятно за жените.

И така, негативизмът, низостта на целите и на възгледите за живота, непослушанието пред по-възрастните, безотговорността, амбициозността, безхарактерността, егоистичността и егоцентричността на поведението, песимизмът и пасивността – в живота такива мъже се стараят да се измъкнат от всякаква работа и се държат безотговорно, показват всички свои слабости, вземат неочаквани, хаотични решения не изпълняват своите задължения, търсят защита сред обкръжаващите ги, не оправдават доверието им, трудят се с леност. Поведението на такъв човек е непредсказуемо. Жените от този тип, на които се падат такива мъже (сега жените наостриха уши, а мъжете си ги запушиха) :), са неспособни да се подчиняват и да слушат когото и да е, те се чувстват беззащитни, не вярват в своето щастие, виждат във всичко само лошото, неспособни са да се радват на живота. Или обратното – твърде силно се радват на живота, чувстват се твърде способни, изобщо не се доверяват на мъжете, смятат се за по-висши, по-сериозни, по-отговорни, по-добри, и т.н. Има два варианта, жени – избирайте кой повече ви харесва! J

И така, втората планета, която олицетворява мъжкия принцип, това е планетата Марс – низшето мъжко начало – мъжката воля, дейността на мъжките полови центрове, тоест практически Слънцето управлява с висшите качества на характера и се намира в горната част на тялото на мъжа, а Луната олицетворява неговите низши центрове. И двете планети трябва да бъдат благостни, защото низшите центрове също трябва да действат благостно. Ако Марс е с добро качество и е силен, мъжът в своето поведение ще проявява енергичност, безстрашие, издържливост, героизъм, мъжественост, твърдост на характера, благородство, бързина на ума, остроумие, увереност в своите сили, самоутвърждаване. В живота такъв мъж ще има твърдост и сила на характера, достойнство, благородство на поведението, власт, известност, настойчивост в достигането на целите, добри организаторски качества, способност за практическо изпълнение на различни идеи, бързина на мислене, бързо вземане на решения, склонност към героични постъпки. Най-често те могат да бъдат и военни – Марс е силен, значи може да има и война - военни, пожарникари, хирурзи, боксьори, борци, атлети, милиция, инспекция, тоест хора, които реално имат силата да властват над други хора. Това става, когато Марс е силен, а останалите планети са слаби. Но реално силен Марс може да има във всеки човек, във всеки мъж.

В какво са признаците на силния Марс? Когато мъжът има силен Марс, то за да накаже някого той не трябва да прилага сила. Това е признак за силата и чистотата на Марс. Ако Марс е силен и „безнравствен”, то човекът почти винаги прилага сила преди да разбере за какво става въпрос. А който има силен  и чист Марс, той се приближава и казва на другия: ти трябва да направиш ето така. И другият го прави. Защо? Защото няма сили да възразява. Той вижда, че това е човек сериозен, отговорен, могъщ и на него му става страшно и той започва да изпълнява. Марс е олицетворение на волята на човека. Волята обаче бива благородна, бива и жестока.

Ако на жената се падне мъж с жестока воля, то тя съответно също има такива признаци. Тоест, тя има същото, но по женски. Затова това е много трудно да се разбере. Защо на мен? Та аз не съм жестока – защо мъжът ми е толкова жесток”? Защото съм обидчива. Обидчивостта е жестокост по женски. Сравнителните характеристики ние ще изучаваме отделно.

Когато от миналия живот мъжът има неправилни отношения с Марс, (жените да си запушат ушите), мъжете проявяват инертност, страхливост, нетърпеливост, слабост на характера, забавеност, тъпост на ума, неувереност в своите сили, често изразяват своето недоволство. В живота такъв мъж ще е слабоволев, ще се държи недостойно, ще бъде с ниско положение в обществото, ще се отличава с неспособност да достигне нещо, с непрактичност, неспособност да взема решения, със склонност към лоши постъпки. В семейния колектив ще се старае да заеме подчинено положение, Той ще иска към него да се отнасят като към слаб, безпомощен човек. Той няма да обича да се труди над своя характер и ще се старае да се избави от вземането на решения.

И така, вие забелязвате, че в мъжете има различни противоположности в характера. Да допуснем, че на лекцията седи жена и си мисли: „Значи така, в моя мъж Слънцето и такова, Марс – такъв, ..” Това означава, че в нея по Слънце (ако Слънцето е добро), а по Марс – лошо, това означава,че при нея е отработена кармата по Слънцето, тоест по Слънцето тя самата няма недостатъци, а по Марс има много недостатъци, над които трябва да работи. Така трябва да размишлява тя, защото ако размишлява: „Да, мъжът ми не е много добър - има проблеми по Марс, защо изобщо се омъжих за него?” Ако тя размишлява по този начин, това означава, че напразно е дошла на лекцията и се занимава тук с това, което не трябва.

И така, сега разглеждаме задълженията на мъжете. Казахме какво трябва и какво не трябва да бъде. А сега ще поговорим за това как да направим това, което трябва да бъде, как да го постигнем. Тоест, ние не трябва да се грижим за това как ще ни влияе Слънцето. Човек трябва да се държи правилно и Слънцето само ще влияе правилно, тоест всички проблеми са не в Слънцето, а в нас самите. Някои казват: „При вас Слънцето е вражеско”. А той си мисли: „Господи, та какво иска от мен това Слънце?” J Слънцето само изпълнява волята на нашата съдба. Толкова. Тоест, то само по себе си нищо не иска. Проблемите са в нас.

И така, първото задължение на мъжа е да помисли как да си избере подходяща жена. Той трябва да разбере, че да промениш жената е много трудно – тя има статичен характер. Какъвто е характерът й,  такъв ще си остане – на нея й е трудно да промени своя характер. Затова мъжът трябва много сериозно да си избира жена и трябва да изучава тази тема как правилно да си избере жена.

Следващото задължение на мъжа е преди да се ожени да съблюдава обет за целомъдрие, тоест, да не хойка, да не общува с жени преди да се ожени. Защо? Защото за какво е предназначено времето на мъжа преди да се ожени? За да отработи цялата си лоша семейна карма. Висшите сили дават шанс на всеки човек и става така, че човекът, който по женитба има лоша карма, най-често, ако съдбата не е така твърдо настроена на него, му се дава отсрочка по отношение на женитбата – той не може да си намери нормална жена. Защо? Защото не му достигат добри черти на характера, за да не страда след това в семейния живот така, както му се полага по съдба, тоест времето преди да се ожени му е необходимо, за да може много сериозно да работи над себе си, а единственият проблем, това е – за мъжа има два варианта: той или работи над себе си, или да хойка насам натам. Ако иска сериозно да се учи, той трябва да забрави за момичетата, просто да се учи и толкова. Защо? Защото половата енергия има такова свойство, че може да бъде насочена или надолу или нагоре – не се случва така, че да тръгне и нагоре и надолу. Затова мъжът, който иска да работи над себе си, трябва да забрави за жените и само да работи над себе си. Мъжът, който иска да хойка насам натам, трябва да забрави за възможността да може да има нормален семеен живот. Тоест, нейният характер ще си остане какъвто е и нито на йота няма да се измени в този случай. Иначе казано, друго задължение при мъжа се явява твърдостта и изпълнението на обет за безбрачие до женитбата. Това се нарича период на ученичеството - това е много важен период в живота на човека. Трябва да стисне зъби. Разбира се, на него му се искат момичета, но той не трябва да прави това, иначе после семейния живот няма да у се стори добър. В началото ще му хареса, а след това – не. Но съвременното общество е възпитано по друг начин. Най-често мъжете мислят, че първо трябва да си походят, а след това да се женят. И това е голям проблем, защото така в главата ни е заложена определена схема и това, което казвам сега, води до реакция от типа: „абе всеки си има своя гледна точка”. Но ведическото знание не е гледна точка, а въплътена мъдрост, защото милиони хора са достигнали съвършенство изучавайки го – то е изцяло съвършено, в него няма грешки. Тоест, щом е казано така, значи трябва да се прави така. Ако човек иска да провери – може да експериментира. Разумният човек експериментира, но ще трябва да експериментирате на свой гръб. И резултатът от подобен експеримент, тъй като става дума за семейна карма, може да бъде много тежък. Някои се усмихват сега, но усмихва се този, който се усмихва без последствия. Затова сега ще се усмихвам аз. J

И така, ако мъжът чувства, че повече не може да остане сам, той трябва да се ожени, защото в такъв случай неговата възможност да се ожени нормално намалява. Той може да забележи, че колкото повече хойка, на толкова  по-развратни момичета попада. Тоест, най-първата ще е най-добра, а след това всички ще бъдат все по-лоши и така ще върви по наклонената плоскост. Съответно семейната карма се разваля и трябва да бъде спряна, защото иначе ще става по-лошо. Има и друг вариант: да спре да хойка, да поработи върху себе си, а след това вече да се ожени и тогава вече ще бъда по-добре - ако човекът е способен реално да спре с хойкането и да работи върху себе си. В противен случай е по-добре да се ожени по-бързо. Трябва да знаете, че мъжът трябва да си намери жена, която е склонна да търси в него убежище и има по-малка инициатива, отколкото има той. Някои мислят: „Аз ще си намеря такава жена, която ще работи, ще ми намери квартира, ще има високо положение, а аз само ще си лежа на дивана.” Нищо няма да се получи. Ако мъжът се държи така, тази жена няма да получи семейно щастие от този мъж, защото тя очаква от него друго. Тя очаква обратното – че като се ожени, тя ще се излежава на дивана, а мъжът й ще работи. Тоест, да се занимава с външна дейност е задължение на мъжа, а не на жената. Такава е природата на женското щастие. Жената очаква щастие вътре в семейството си, вътре в дома, мъжът очаква щастие навън. За него щастието вътре в дома е отдиха. Мъжът, като се прибере в къщи, какво прави? Отпуска се. А какво прави жената като се прибере? Напряга се. Защо? Защото за жената полето на дейност е нейния дом и квартира – там има работа и не може да остави нещата там да не бъдат както трябва и това много силно я дразни. А мъжът не може да остави нещата не както трябва в службата си – него това силно го дразни. Така можем да видим как са настроени задълженията. Те са построени по определен начин. Мъжът трябва да си търси жена, която би заела подчинено положение. Но той има ограничени възможности за това. Защото ако самият мъж е безотговорен, той не е нужен на обществото. За обществото той е абсолютно безполезен, никой няма нужда от него. Това означава, че Слънцето при него е в лошо положение. Това означава, че той няма да дочака това да си намери жена в подчинено положение. Той ще си намери жена, която ще го командва. И трябва да устрои кармата в своя живот така, че всичко да се промени, но не изведнъж, а постепенно. Тоест, той няма да може веднага да промени всичко. Той трябва да работи върху себе си и постепенно жена му ще се променя. Ако той тероризира жена си, от това в неговия живот нищо няма да се промени, освен в неблагоприятна посока. Разбирате ли? Отначало мъжът трябва да диагностицира себе си. Ако той в обществото няма значимо положение и тежест, ако не е незаменим човек, а някак слабоватичък и обратно – ако той самият се нуждае  от помощта на другите, това означава, че този мъж не трябва да чака да получи добра жена – послушна, скромна, смирена, която ще очаква инициативата от него. Това няма да стане. Невъзможно е да дочака такова нещо - трябва да работи върху себе си, докато не се появи в него сила и увереност в себе си, отговорност в живота, способност да обезпечи самия себе си, тогава ще получи добра жена. В противен случай всичко ще бъде обратно. И така, мъжът трябва да работи над себе си. Това е първият фактор.

Трябва да знаете, че мъжкото начало е активно, а женското – пасивно. Това е много важно да се знае, защото самият процес – методът за отработка на кармата, е свързан с него. Когато жената е сама, може да се държи както си иска – да работи някъде, да изкарва пари, да се държи смело и решително и т.н. Но щом се омъжи, трябва да получава женското щастие, което й се полага. Затова смелостта й се губи, губи се решителността й, тя става пасивна и се държи пасивно в къщи (като жена с добро положение и добри планети), и отстъпва инициативата на мъжа. Но при това жената не е склонна да работи над себе си в семейния живот, тя предоставя това на мъжа си, тоест, когато мъжът променя себе си, жената също автоматически променя себе си. Между другото, вие знаете ли, че когато мъжът работи върху себе си жената автоматически променя своя характер в по-добра посока?  

Жената има стабилна природа – на нея й е много трудно сама да мени своя характер. Тя може да се приспособява. Да речем, на нея й кажат: измени своя характер – при нас в службата всички трябва да се усмихват. Измени своя характер. Ти ходиш тъжна. Тя може да върви и усмихната, но това няма да бъде изменение на характера, а просто игра. Нейният характер е останал същия, тя просто се е изменила външно и толкова. Но когато мъжът й се променя, тогава нейният характер се променя в дълбочина и тя става различна. И това става от само себе си. Единственото условие е да изпълнява своите задължения, а това е много сложно. Трябва да уважава, цени и обича мъжа си, да му служи и т.н., а това е много сложно. Жените не са способни на това. Те искат мъжът да е смирен, да слуша и т.н. и при това те искат паралелно той да изпълнява своите мъжки задължения, тоест - той да променя моя характер в по-добра страна, за да ми бъде по-спокойно да живея.  

Мъжът казва – жена ми постоянно ме пита за всичко – как да направя това, как да направя онова, все едно няма своя глава на раменете. Ами в това се заключава нейното женско щастие. Ако жената пита, мъжът винаги казва: „това ще направим така”, „това трябва да се направи така” – с един такъв уверен вид. Това означава, че в това време жената изпитва щастие. Защо й е било необходимо семейство? За да изпитва щастие. И тя изпитва щастие в това време. Мъжът трябва да знае, че това е неговото задължение – с уверен вид да казва: „децата ще заведем на училище”, „няма да ги водим там”, „у нас това ще бъде така”. Разбира се, ако жената не иска да изпитва щастие, в този случай тя ще трябва да спори с мъжа си.  В такъв случай, когато мъжът каже „това ще го направим така”, тя трябва да каже: „Не, няма да го направим така”. Това означава, че тя е се е натъкнала на непреодолимо препятствие в своя живот, защото ако мъжът е роден в мъжко тяло, това означава, че ако му кажат, че това трябва да е по друг начин, то той е по-добре да се удави, отколкото да се съгласи. Може да стане съвсем хилавичък и болен, но ако го попитат направо: „ще направим ли така?”, той ще се намръщи и ще каже: „не”. Мъжката природа е такава, че мъжът никога няма да признае и никога няма да се съгласи с жената, че всичко е било по женски. Това е невъзможно. Затова ако жената иска да убие своя мъж и своите отношения, трябва да се държи с мъжа си така.  Трябва да му се противопоставя и да казва: „ще правим така, както аз кажа”. Това означава фактически вероломна война в семейството.

Но това не означава, че ако жената се държи така, задълженията на мъжа са да удави своята жена. Не. Това означава, че мъжът трябва да разбере каква е неговата семейна карма. Той всъщност е безотговорен човек - такъв извод трябва да си направи. От това, че жена му се държи с голямо упорство спрямо него, той трябва да разбере, че жена му не го слуша поради това, че на него не му достигат сили да се държи така, че тя да го слуша. Ние говорихме – всичко зависи от силата, от мъжката сила. Тоест, когато мъжката сила в семейството нараства, какво става с женската сила? Тя също нараства. Тоест, в жената има мъжка сила, има и женска сила. Мъжът има и мъжка сила, има и женска сила. Когато мъжката сила в мъжа нараства, при жената тази мъжка сила автоматически намалява. Ако мъжът е „ля ля ля ля”, жената е сериозна „Аз ти казах!”. А какво става, ако жената стане „ля ля ля ля”? Мъжът става сериозен, а женските му качества намаляват. Това е закономерност.

Ако жената започне да изпълнява своите женски задължения, в мъжа женската природа намалява. Когато мъжът започне да изпълнява своите мъжки задължения, в жената мъжката й природа намалява. Защо? Защото жената е родена за женско щастие, а когато е влязла в сферата на мъжкото щастие и мъжът започва да дава щастие, това е както когато в магазина дават колбаси – всички тичат на опашката. Тоест тя автоматически започва да се движи по посока на своето женско щастие, защото раздават щастие. Щастие дават, значи трябва да се държи по женски. Край. Премахваме всичко мъжко. Достатъчно е мъжът да започне да става мъж, жената разбира, че е по-добре да бъде жена, защото той става добър мъж - тя може да бъде вече щастлива. В това се заключава ведическият принцип. Как обикновено постъпваме в живота? Обикновено в живота всичко става на обратно.

Съществува такова правило: умът винаги действа в противоположна посока спрямо посоката на съпротивлението. Никога умът не действа в посока на насилието. Ако сега дойдете при мен и кажете със заповеднически тон: „Чети лекцията по-интересно!” Това е казано правилно. Но какво ще стане с мен? Ще чета лекцията неинтнересно. Защо? Това не  е заплаха – просто казвам как действа умът. Защо ще стане така? Защото умът действа така автоматически – нищо не можеш да направиш с него. Такава е природата на ума. Точно така, ако отидеш при мъжа си и му кажеш: „Бъди отговорен човек”. Какво ще стане с него? Ще бъде безотговорен. Той иска да бъде отговорен, но не му дават.

Когато изучавах тези закони за действието на ума, аз ги изучавах на животни, защото при животните няма логика. Когато бях юноша, на котката, която имах, тогава изучавах тези закони. Бедната котка. Сега я съжалявам, че й се налагаше да участва в моите експерименти. И така, котката идваше да яде в кухнята. Аз трябваше по прост начин, без да прилагам сила, да я спра така, че да не влиза в кухнята. Ако просто й преграждаш пътя, тя още повече ще се стреми да отиде в кухнята. Това предизвиква в нея ентусиазъм да действа обратно. Единственият начин беше да я подтиквам да отиде в кухнята. Когато я подтикваш да ходи в кухнята, тя започва да спира и хуква обратно. Но понеже иска да яде, след това отново се отправя към кухнята. Улавяш момента и тя отново се извръща и избягва и после пак. И така десетина пъти. След това тя знаете ли какво прави? Направо бяга от кухнята преди да съм успял да я подтикна.  

Така е и в семейството. Мъжът казва на жената: „Бъди послушна”. Тя веднага се настройва непослушно, защото така действа умът, той казва: „аз какво ти казах: бъди послушна!” Тя се настройва още по-непослушно. И след това, преди той да си е отворил очите, тя му казва: „знаеш ли, днес искам да бъда послушна”. J Преди той да е успял да каже каквото и да е. Ако е съвсем лош, той ще каже „Е, добре. Бъди послушна”. И тя веднага се врътва и си отива. И нищо не се получава. J Така протича целият ни семеен живот.Защо? Защото ние подсъзнателно, без да разбираме това, се настройваме така, че да отработваме семейната карма. Затова очакваме от близкия си човек да изпълнява своите задължения. А трябва съвсем да забравим за това. Трябва да започнем да очакваме от себе си изпълнение на своите задължения. И да не обръщаме внимание на това как близкият ни човек изпълнява своите задължения. Много е тежко – това е равносилно на подвиг, но постепенно щастието ще нараства. Да се направи това е много трудно.   

Следващото задължение на мъжа е ентусиазма да му да работи над себе си. Тоест задължение на мъжа е да не пипа жената. Мъжът трябва да защитава своята жена от собствените й недостатъци. Същото се отнася и за жената – тя трябва да защитава мъжа от собствените му недостатъци. Всички мъже трябва като се върнат в къщи да вземат лист хартия и да напишат недостатъците на своята жена – агресивна. постоянно мърмори. Не ме уважава,  заглежда се по други мъже, в къщи не иска да прави нищо, не иска да се грижи за децата и т. н. След това трябва да поставят тире и при всеки недостатък да напишат: да не обръщам внимание, да не обръщам внимание, да не обръщам внимание, и така – до края. Но редом с всеки недостатък да се постави съответствие: непослушна – значи аз съм безотговорен, не иска да чисти в къщи – значи аз неправилно се държа извън дома, в обществото, с окръжаващите ме хора. Не иска да възпитава децата – значи аз се отнасям невнимателно към своята жена и не се грижа за нея. Не иска да пере (ама жените така доволно кимат, докато говоря, - това е за мъжете, а не за жените J ) - това означава, че аз не искам да нося пари в къщи и т. н. Тоест има съответствия – трябва да се сетите за тях.

Когато говоря за мъжете, а да слушат се настройват жените, значи се настройват неправилно. Жените не трябва да слушат това – обратното – трябва да си запушат ушите, защото иначе ще имат още по-малко щастие. Ще се върнете в къщи и ще кажете смирено: „Знаеш ли къде бях днес?”J  „Бях на лекция.J „Беше много приятна” „И какво чу там?” „Ами лекцията беше за мъжките задължения.”J Той ще каже: „Не искам да знам нищо. Край. Не ми говори повече. Не се доближавай до мен. Аз този очилатко не го обичам. Той вече трети път идва тук”J Толкова. Не ме пипай."J „Не-е, а ти послушай JJ „Там говорят много хубави неща.J За теб.J Всичко беше казано правилно.J „Ама аз ще му дам на тоя да се разбере, за да не зомбира повече жена ми”. J А аз ви предупреждавах, жени, че така ще стане. J

Следващо задължение на мъжете:  Мъжът трябва да развива в себе си способност да вярва на своите сили. Тази способност се развива по следния начин: трябва да започнете да извършвате ежедневни малки аскези. Не големи, а малки. Тоест, човек трябва да намери за себе си малка аскеза. Да речем, за мен малка аскеза означава да правя по двадесет наклона на ден. Трябва да ги правя всеки ден по възможност по едно и също време. Ако не мога по едно и също време, трябва да ги правя поне в течение на деня. Следваща малка аскеза – да ставам по едно и също време сутрин. Да речем, досега съм се събуждал в седем. Трябва да започна да ставам в шест или в шест и половина. Привидно в това няма нищо сложно. Всеки ден в 6 часа. Но за какво е нужна тя? Тя е необходима на мъжа, за да повярва в себе си. Когато мъжът прави това, в него се появява все повече и повече вяра в себе си, в своите сили, във възможностите си да работи над себе си. Появява се вяра. Без тази вяра няма да преживее нито един мъж. Няма никакви шансове. Това  се нарича даване на обети. Тоест, животът на мъжа се състои от обети. Той трябва да прави това, защото семейният живот подрива неговата мъжка сила - общуването с жената подрива мъжката сила даже, ако тя се държи добре. Защо? Защото жената използва мъжката сила за своето щастие. Тоест, ако мъжът е редом, той е силен човек, жената ще се чувства слаба. На нея й трябва мъжът да се погрижи. Ако мъжът извършва някакви обети, жената е склонна да не ги извършва вече – на първо време. След това тя също се вдъхновява и също започва да ги извършва, тоест той дава достатъчно сила и за себе си и за нея. Той трябва да поддържа постоянно нейното настроение, характер. Настроението на жената не е устойчиво, той трябва да се грижи за него – всичко това е задължение на мъжа. Но за това трябва да има сила, а силите се вземат от аскетизма. Така мъжът трябва да извършва аскези. Той трябва да става сутрин и да взема прохладен душ, трябва да се занимава с хатха йога, да прави упражнения по задържане на дишането – издишва и не диша. Между другото, това е добър начин за решаване на проблеми. Това се нарича аскеза на благостта. Тоест, човек издишва и си спомня проблема и не диша дотогава, докато този проблем не му излети от главата. Това е възможно. Проблемът е силен и човек задържа дъха си и не диша – проблемът остава в главата му, не диша, проблемът стои – става му тежко, започва да чувства, че има някакъв проблем, но това вече не го вълнува – повече го вълнува това, че няма въздух. J В този момент той трябва да запомни какво е станало в главата му, тоест – той реално е победил проблема, разбирате ли? Това е победа с помощта на аскеза.  Той е победил проблема и в този момент трябва да започне да желае щастие на този човек, да речем – на жена си и да запомни психическото състояние, което е изпитал. В него се появява вяра в своите сили. Реално човек не мисли, че проблемът може да излети от главата му, но когато направи задържане на дишането, този проблем в даден момент излита от главата му и той започва да вярва в своите сили. Тази секунда е достатъчна, за да може умът да разбере как да действа. Това е много важно да се разбере.

Има и статични упражнения. Да речем, човек изпълнява някакво упражнение, поза от хатха йога, става му тежко и изведнъж – проблемът излита от главата му. Прави така няколко пъти, запомня това състояние и в него се появява сила, увереност, че той може да живее без проблеми. Той започва да вярва в тази идея. Вярата означава връзка с друга идея. Вярата се намира в разума. Има връзка положителна, има и отрицателна. Мъжът, посредством аскези, трябва да отстранява от себе си отрицателните връзки. Извършвайки аскези, постепенно мъжът си изработва търпение. Търпението е и женска и мъжка черта на характера, но при мъжа има определен вид търпение. Той трябва да си изработи емоционално търпение. Жената си изработва търпение в разума. Тя трябва да се отнася с търпение към делата на мъжа си и неговите увлечения, защото това е сфера, в която мъжът не трябва да се затваря. Умът е сфера, в която жената не трябва да се затваря. В къщи жената може да се държи както си иска. Може да хленчи, да не хленчи, да се смее, да плаче, да колекционира пеперуди, да танцува, да пее, тоест всичко, което й хрумне – емоционално-умствената сфера е област, където жената трябва да бъде свободна. Не жените, а мъжете трябва да записват това. А мъжът трябва да търпи всичко това. Това е негово задължение. Той трябва да предостави щастието на жената в това, но жената трябва да търпи (сега жените трябва да записват, а мъжете да си запушат ушите) всички интереси на мъжа, неговите увлечения. И не само да ги търпи, а да го вдъхновява, за да продължи той да се занимава с тях. Не става дума за алхоколизъм, пушене, пиянство и разврат. Интерес означава дела, които носят щастие на обкръжаващите хора, тоест безкористна дейност. Трябва да знаете, че мъжът отговаря за устоите на семейния живот, тоест, от него това се изисква. Мъжът трябва да създаде определени устои в семейния живот. Ако жената вече ги е създала, това означава, че той не изпълнява своите задължения и не трябва да упреква своята жена за това. Ако жената вече следи за духовното състояние и за нравственото състояние на семейството, ако следи дали в къщи се прави физ. зарядка или не, ако жената вече следи за това как се учат децата, ако жената вече следи за това как се отнасят към нас роднините, приятелите и всички обкръжаващи хора, това означава,че мъжът не изпълнява своите задължения. Ако не си е изпълнявал своите задължения и жената е започнала сама да си осигурява щастие – между другото да се изпълняват мъжки дела в женско тяло е унизително и трудно. Ако трябва да забие пирон, даже чукът да не е тежък и пиронът да не е голям, на нея й е тежко, защото от това забиване на гвоздея тя трябва да изпита щастие, женско, тоест - това трябва да го прави мъжът. Същото е ако тя трябва да установява правилно отношение с близките им. Както каже мъжът, такива ще бъдат отношенията. При такава позиция жената изпитва щастие от това. Но мъжът, който вижда, че жената вече се е научила да прави това сама, не трябва да я укорява за това, защото тя не е имала друг изход. Ако такъв мъж вижда, че жената прави всичко вместо него, той трябва да признае, че в него не достигат мъжки черти на характера и в такъв случай той трябва да работи над себе си. Тогава постепенно жената ще се заеме със сферата на женските интереси. Важното е, че той не трябва да я укорява.

Задължение на мъжа е сферата на външните интереси. Това означава, че той трябва да обезпечава семейството с пари, тоест – със средства за съществуване. Съгласно ведическото знание се казва, че ако мъжът казва на жената: „ти работи там, не е важно колко ще получаваш, моята работа е да получавам пари, а твоята просто да ходиш на работа независимо дали това ти харесва, или не”, тоест – така той дава свобода на жената. Какво става в резултат? Жената започва да изпитва щастие от такова поведение на мъжа и тя започва да вдъхновява мъжа в неговата дейност.  

Колко пари може да заработва мъжът? Поставете знак на равенство – колкото жената го вдъхновява, толкова пари ще заработва мъжът. Всъщност, мъжът има безгранични възможности да заработва пари. Въпросът се заключава само в това: колко вдъхновение му дава жена му. Съгласно ведическото знание, ведите казват, че жената е вдъхновението на мъжа във външната дейност. А мъжът се явява вдъхновение на жената по отношение възпитанието на децата. Тоест поведението на мъжа дава вдъхновение на жената да възпитава децата и да се занимава с нещо в къщи. Така те сякаш се допълват един друг. Затова мъжът не бива да изстисква соковете на жената в това тя да тича и работи там, където той иска, за да има повече пари за осъществяването на своите планове. Това означава, че той изстисква соковете от самия себе си. Колкото по-малко го вдъхновява тя, толкова по-изтощен ще бъде самият той.  Срещали сте в службата си такива изтощени мъже поради това, че нямат вдъхновение в семейния си живот.  

Мъжът, който няма вдъхновение в семейния живот, в службата си е ходещ труп. В него няма ентусиазъм да прави нещо сериозно. Това означава, че той се държи неправилно в семейството си – неправилно е поставил своите отношения с жена си. И така, целта на мъжа е да контролира ситуацията в семейството си – да построи правилните взаимоотношения. Това означава, че той поема отговорността за духовния живот на семейството – това е много важно, това е най-главната отговорност на мъжа. Сега основно жените поемат такава отговорност, защото мъжът не се грижи в този план, тоест трябва да отговаря за духовния живот на семейството, тоест – да се занимава с духовна практика, свързана със самоусъвършенстването повече, отколкото жената, а когато в нея се появи вдъхновение – тя също да се занимава с това. Той трябва да се грижи и за физическата култура на семейството – тоест за утринните гимнастики, за ранното ставане, за правилното хранене в семейството.

Жената трябва да казва: „довечера искам да ям нещо сладко”, а мъжът трябва да я гали по главата и да каже: „Добре, вдругиден сутринта – не се вълнувай, миличката ми” J Тоест, такъв трябва да бъде семейния живот, а не жената да ходи и да гледа в хладилника и да казва: „не яж сладко през нощта, това е вредно”,  а на самата нея така силно да й се иска същото, но като че ли няма кой да контролира ситуацията. Всичко трябва да е обратно.

Или жената да си мисли: „Аз, разбира се, бих си купила красива рокля, но ако си позволя да си купя една рокля, мъжът ми веднага ще поиска да си купи десет костюма. Не, няма да си купувам рокля.” Това означава, че мъжът не изпълнява своите задължения. Той трябва да се откаже от заплата – той заработва, носи пари в къщи и ги дава на семейството си, мисли за тях. Разбира се, той си има своите интереси, но не бива да ги поставя на първо място. Той носи в къщи пари и казва: „Искаш ли нещо да си купиш?” А тя казва: „Да, искам рокля, която обаче струва десет пъти повече от заплатата ти”. J Мъжът трябва да я успокои, да я погали по главата, и да й каже „Е, ние този път ще ти купим нещо, после ще купим още нещо и така постепенно ти ще бъдеш щастлива. Сега заплатата ми е такава, след това може да се промени и тогава всичко ще е нормално.”  И тя ще бъде доволна. Главното за нея е вниманието – грижите, вниманието, някаква рокля – скъпа – да, тя разбира се иска скъпа, но това е на второ място. За нея главното е мъжът й да се отнася много грижливо. Когато жената е удовлетворена, децата са удовлетворени, мъжът също удовлетворява своите потребности. Той прави това спокойно, за да не излиза никой от равновесие. Но реално става така: мъжът носи една трета от заплатата си и казва: „останалото отиде за мен.” Спокойно и уверено, тоест „живейте както можете”. Това не е правилно – то лишава жената от женско щастие, тя става като вълчица, ходи из къщата – тоест, тя не е щастлива. Значи никой в къщи няма да е щастлив. Защото жената отговаря за щастието вътре в дома, а мъжът отговаря за щастието на семейството извън дома. Затова мъжът е длъжен да поддържа настроенията на жена си. Мъжът трябва да следи за настроението на жена си. Ако тя започне да се мръщи, веднага трябва да отиде при нея, да я погали по главата и веднага да каже : „Браво! Всичко е нормално. Ти си страхотна, имам прекрасна жена, браво на теб”. А тя: „Ама аз изгорих картофите”. „Нищо, пак си страхотна. не ни трябват картофи” J „А къде е това, което не изгори?” „Всичко изгорих”. „Е, нищо. На нас нищо не ни трябва. Днес и без това трябва да постим”. И тя веднага отива в кухнята и ги приготвя отново с ентусиазъм, изпитвайки огромно щастие.

Втори вариант: жената готви, мъжът стои край печката: „Сложи тука това, а онова тук, сипвай внимателно, така-а, така-а, Стоп! Стига. Повече не трябва. Това направи така, това сложи тук. Да вървим сега да перем. Хайде. Така, машинката включваш тук така, сипваш прах Стоп! Стига толкова. От този прах стига. Запомни ли, че това е прах? Разбра ли ме, или не? Запиши. Запиши тук на стената.” J Тоест пълно недоверие. Жената ще изпитва ли щастие? Не.

Сега: мъжът забива пирон в стената: „Жената стои: така, не, не, не така – ето така, стоп. Замахни, така” - той хвърля чука и сяда на дивана. Това означава неправилно разбиране на нещата. Когато някой изпълнява своите задължения трябва да му дадеш пълна свобода и ако направи грешка, трябва да се съгласяваш: Да, това е добре, това е правилно, всичко е нормално. Защо? Защото така човек получава вдъхновение да се поправи и с течение на времето ще греши все по-малко и по-малко, а когато му показват грешките той ще ги прави независимо, че не иска това. Тоест жената, на която постоянно се говори, че картофите са изгорели, ще продължава да ги изгаря без да иска това, ще нервничи и скоро ще изхвърли тенджерата от девети етаж. Тоест, това означава, че се действа не както трябва.

Правилният избор на общуване е задължение на мъжа.  Тоест, в общуването на семейството мъжът трябва да отчита всичко. Той трябва да настройва семейството правилно, да събира близки и да провежда такива много смирени  беседи. Ако каже: „Така, всички седнаха, сега ще проведем планьорка как да се държим в живота” това не е правилно. Трябва много смирено да събере близките им и да каже: „Ние имаме проблем. Не можем да установим отношения с моите роднини.” Задълженията за установяването на взаимоотношения с роднините на мъжа са задължение на жената. А задължението за установяване на отношения с роднините на жената са задължение на мъжа. Според ведите мъжът трябва да заобича тъща си и нейния съпруг повече от своите собствени родители. Трябва да ги обича и цени и уважава повече от своите. Тогава той ще неутрализира лошата карма, която трябва да му се стовари от тази страна. Същото се отнася и за жената, за да неутрализира лошата карма, която ще дойде от тази страна. Според ведите лошата карма на жената идва от роднините на мъжа, а лошата карма на мъжа идва от родителите на жената. И съответно трябва по такъв начин да я неутрализираме. Това става посредством правилна настройка в семейството. Тоест, мъжът трябва смирено да каже на жената: „Ти трябва със своите родители – аз няма да се намесвам във вашите отношения, ти сама ще ги уредиш, защото така трябва, така ще бъде по-добре.” Като я вдъхновява за това, тя постепенно ще започне да разбира, че трябва така да направи.

Трябва да знаете, че мъжът поема отговорност за своята жена, а не обратното. Никога жената не носи отговорност за своя мъж. Следва да се знае, че мъжът поема   половината от лошата карма на своята жена. Първи. И само в този случай жената също поема половината от лошата карма на мъжа си – втора. Жената сама първа не може да я поеме. Тя не може – няма такава природа и възможност. Тоест, мъжът сам поема отговорност за това - страданията на жена си поема върху себе си и тогава се избавя от страдания. Реално като че ли му е тежко да живее, но всъщност става по-лесно да живее. Човек носи своя товар, когато разбира, че е негов и му става по-лесно да живее.

Следващо задължение на мъжа: небъбривост, мълчаливост. Жената се приближава до него и казва: „Хайде да си поговорим по много важен въпрос. Тези съседи това, онези съседи онова, децата и т.н. Той трябва да седи редом и да казва: „Да. Но да, разбира се, да.” След като завърши, тя ще му каже. „Слушай, днес с теб толкова беше хубаво да си поговорим, всичко обсъдихме. Така добре си поговорих с теб!. Той всъщност нищо не е казвал – нужно е една дума, но да се слага в определен и подходящ момент. Тя казва: „Какво да направим в този случай?” Той мисли, гледа я и когато види, че тя се е приготвила да го слуша, той говори много спокойно и казва две-три думи. „Това ще го направим така." Тя казва: „Добре”. И продължава нататък.

Ето така трябва да се държи мъжът в семейството – отговорно и мълчаливо. Ако мъжът идва в къщи и казва: „Хайде да си поговорим за нашия живот. Виж ... „ ще изпитва ли тя своето женско щастие? Не. Женското щастие не се заключава в това да слуша такива неща от мъжа си. Мъжът трябва да бъде мълчалив. Когато мъжът е мълчалив в семейството, жената е бъбрива – на жената й харесва да бъде бъбрива, а на природата на мъжа трябва да се харесва да бъде мълчалив. В противен случай това означава, че неговата природа не е мъжка. Мълчаливият мъж предизвиква уважение в жената. Тя го смята за сериозен човек. Даже да виждате, че не сте сериозен, мълчете и жената ще смята, че сте сериозен. J Това е достатъчно.  

Трябва да станете старши за всички. Човекът, който твърди: „Аз тук съм старши!” никога няма да стане такъв. Това е грешка. Старши става този, който никога не посочва своето старшинство. Тоест този, който просто се държи отговорно и ако му искат съвет той го дава. В какво се изразява силата на мъжа? Той отпуска ситуацията дотогава, докато роднините не започнат му се предават. Да речем, майката възпитава децата. Мъжът наблюдава това спокойно, а когато жената вече не може – предава нещата на него „Помогни, не мога повече, тежи ми да се справям с него”. Той довежда детето, гали го по главата, слага го на коленете си, на жена си казва: „Седни и ти тук до нас” и спокойно казва на детето: „Мама не може повече да се справи с теб. Виждаш ли?” И разговарят спокойно, тоест той не нервничи, не се нервира, не злобее, не го бие, просто се държи много нежно, но твърдо. Да речем, синът му казва: „Не искам да слушам мама”. Той казва на жена си: „Не разговаряй с него два дни.” Тя казва: „Ама как мога да не разговарям”. „Не разговаряй два дни.” Никой не пипа детето, но никой не говори с него. След два дни той идва и казва: „виновен съм, простете ми." Прост стил, нали? Така е лесно да се възпитават децата нали? Не е ли лесно? Да се направи не е лесно – съгласен съм. Но да се възпитава и да се живее така е много лесно. В какво е проблемът - когато мъжът започва да се намесва в ситуацията.   

Да речем, детето е получило двойка. Проблемът голям ли е? Не. Мъжът смята, че не е. Жената смята, че е. Започва  - „трябва да направим това, онова”. „Всичко е нормално” – мъжът я успокоява: „Не се вълнувай. С него всичко ще е наред." Той вселява увереност в жена си. Жената казва: „Не мога повече да се справя с него”. Мъжът казва: „Добре, аз ще се оправя с него.” Той прави всичко сам и са оправя. Тоест идеята в какво се заключава? Мъжът не се намесва в ситуацията.

Сега да разгледаме втори вариант: детето получава двойка. Жената казва: „Колко ти писаха”. Детето казва: „Двойка”. Мъжът ходи из квартирата и вика „А-а, двойка си получил”. И какво се променя в по-добра посока в резултат от това? Всички се изнервят, а следващият път жената какво ще направи? Тя няма да каже на мъжа, че детето е получило двойка. Тя ще скрие това. Това означава неизпълнение на женските задължения. С други думи, мъжът не бива да се намесва в ситуацията. Да поеме отговорност означава да търпи винаги ситуацията. Той трябва да е над ситуацията. Например в града става бомбардировка, която е опасна за живота. Какво трябва да направи той? Той трябва да каже: „Спокойно. Вземаме каквото трябва и излизаме и отиваме в бомбоубежището. Спокойно.” – така трябва да прави той. Ако той се намесва в ситуацията и започне да крещи „Оле-ле„ – тогава какво трябва да правят жените или децата? Какво да правят – ами на тях им остава просто да умрат. J Единствената им защита е мъжът и ако той прави така, какво им остава на тях?

Мъжът трябва да дава наставления на своята жена, но ако жената не иска да ги слуша, то мъжът не трябва да дава наставления на своята жена. В противен случай той ще разруши семейния живот.  Щом жената не иска да го слуша, това означава, че той е недостоен човек. Той трябва да се признае за недостоен човек в такъв случай и трябва да започне да работи над себе си дотогава, докато жената го попита сама. Жената не може да не попита – това е невъзможно. Тоест, жената ходи като че ли всичко разбира и може да направи сама. Мъжът спокойно работи над себе си, не се намесва в ситуацията, отстранява се от нея и постепенно поради това, че мъжът се държи по мъжки, в жената се появява възможност да се държи по женски. В резултат в някакъв момент тя ще се приближи до него и ще каже: Какво да ти приготвя? Какво трябва да каже той? Той трябва да й каже: „Каквото искаш – можеш да приготвиш каквото искаш.” Защото кой зависи повече от храната – мъжът или жената? Жената зависи повече – на нея повече й харесват някакви блюда. Тя е по-избирателна в храната. Мъжът обича количеството, а жената – качеството.  Затова мъжът трябва да каже: „Приготви каквото ти харесва на теб, а после на мен ми свари нещо.” J Тогава жената ще приготви всичко много добре. Защото нейните интереси в това са отчетени. Разбирате ли идеята? Но до този момент, докато тя не дойде и не попита, той трябва да яде това, което тя му даде. Каквото е направила – това трябва да яде той. Ако нищо не е направила, трябва смирено да отиде и да се нахрани другаде – например в стола.

Трябва да разберете, че човекът, който вижда, че неговият близък не изпълнява своите задължения, не трябва да го тероризира заради това. Това означава, че той самият си е виновен – че е недостоен. Трябва да се справи със своите проблеми. Но ако посочвате на този друг човек как  да се държи, ще унищожите своя семеен живот.

От кого мъжът защитава жената? Добрият мъж защитава жената от самата себе си, от нейните емоции. А лошият мъж – от самия себе си. Там жената поставя своите проблеми на второ място – главното е от мъжа си да няма проблеми. Мъжът трябва да се учи как трябва и не трябва да се намесва в живота на жена си в този случай. Трябва да направи така, че тя да не страда от това, което той самият прави.

В процеса на самоусъвършенстването си мъжът трябва да чете молитви всеки ден и да избере вярата за семейството. Ако обаче той не е успял да избере вяра и жената вече си е избрала вяра, той не трябва да й пречи да я следва. Той трябва да й разреши, но самият той трябва да изучава каква вяра да избере. И когато избира вяра, не трябва да влияе на вярата на своите роднини – жена, деца и в резултат постепенно жената ще приеме неговата вяра – тя може да има две вери – Ако така трябва в семейството, тя ще може да направи това. Но най-главното е да не ограничава нейната вяра – иначе семейството може да се развали. А жената никога не трябва да ограничава вярата на мъжа – това се намира в нейната сфера от задължения. Щом той така вярва, значи така трябва – той е длъжен да вярва така в Бога.  

Освен това мъжът трябва да чете в къщи духовна литература. Според Ведите, ако мъжът вечер чете духовна литература в смирено състояние на ума, без да заставя никого да слуша – просто сякаш смирено предлагайки – който дошъл, дошъл – на него предлага да послуша. Даже никой да не е дошъл, той чете на глас, да речем половин час, някаква духовна литература  - жития на светци или нещо такова – достъпна за всички, то всички проблеми в този дом се решават от само себе си. Защо? Първо, защото, когато мъжът чете духовна литература, жената не може да не го уважава, защото висшата цел на мъжа се заключава в това – да възвиси жената. Раждането като жена е предназначено за отработване на карма. Затова жените много силно страдат в своя живот и им е много трудно да се възвисят, да възвисят своя характер. Ако мъжът прояви някакви възвишени черти на характера, той незабавно предизвиква в своята жена най-висше уважение. Достатъчно е просто да започне да чете духовна литература в къщи, която предизвиква интерес на глас, смирено и всяка вечер да кани роднините си да послушат. Трябва да прави това вечер. Тогава жената започва да уважава мъжа, децата започват да слушат майката, всичко се възстановява от само себе си. Друго няма нужда да прави, тоест – има такива принципи, които работят по-силно от всичко. 

В задълженията на мъжа влиза и това да съблюдава баланса между духовното и материалното в семейството. Често става така, че  мъжът залита или към духовното или към материалното и казва: аз ще се занимавам само с духовни неща, а ти ме осигурявай и т. н. Това не е правилно. Мъжът не бива да постъпва така.

Втори вариант: мъжът казва: трябва да се работи. На лекции няма да ходим. Нямаме време за това. Това е другата крайност. Мъжът трябва да балансира нещата.

Ако мъжът не пуска жената на лекции – какво трябва да прави жената? Тя трябва да разбере, че не я пускат на лекции,  защото тя не уважава своя мъж. Друга причина няма. Тя трябва да уважава своя мъж и да започне да се отнася към него много смирено и всеки път трябва много покорно да пита: „Мога ли да отида на лекция?”. Той ще каже: „Не.” „Моля те, може ли?” „Не”. „Моля те”- „Е добре, днес може.” И тя отива. На следващия ден трябва да направи същото – много смирено да моли мъжа си. Защо? Защото такава е природата на мъжа .

И така, трябва да има баланс между духовното и материалното – това е задължение на мъжа – иначе възникват дисбаланс и страдания в семейството.

Прекомерната грижа за материални дейности носи умора в семейството, раздразнителност, сухост в отношенията и депресия, към излишни трудности, които подриват вярата им един в друг.

Задължение на мъжа е да контролира своите полови желания, защото жената няма голяма склонност към сексуални отношения. За жената като че ли самата идея за правилни отношения в семейството се явява висше наслаждение – на нея повече й харесват грижите, любовта - повече на фин план. Грубите полови отношения повече харесват на мъжа и когато той настоява на такива отношения, това много силно изтощава женската психика, тоест жената започва болезнено да възприема всичко, започва да се ядосва и т.н., държи се много лошо и нищо не може да направи със себе си. Затова мъжът трябва колкото може повече да се старае да контролира своите полови желания. Трябва да търпи, да се старае да  издигне половата си енергия по-високо. Как може да стане това? Като има повече възвишени интереси  в живота. Трябва да се увлича от нещо, да се интересува много силно – мъжът трябва да бъде много активен в живота си.  Така неговата енергия ще се издига нагоре и ще носи на семейството му щастие.

Ако той започне да тероризира жена си, от това отношенията им ще станат просто непоносими.

Следва да знаете,че мъжът трябва да бъде устойчив и предпазлив в отношенията си с другите жени, освен своята жена. Това означава, че мъжът не трябва да си създава приятелки в службата. Трябва да разберете, че макар тези приятелки да са хубави и по-добри от  моята жена, но в същност те се явяват ходеща смърт. Смъртта идва към женското тяло. Така жена му не се чувства красива – това е като смърт според Ведите.

Как да се определи кой ще разруши моя живот? Ако мъжът види много симпатично момиче, което се държи по-добре от неговата жена, тя ще разруши неговия живот. Трябва да стои по-далеч от него. Ако си мисли, че като е по-близо до това момиче ще запълни недостига в семейството си, този недостиг няма да бъде запълнен. Просто семейството ще се развали и по нататък страданията ще бъдат още по-големи. Защото ако мъжът е развалил семейството със своето поведение, той носи двоен товар върху себе си – товарът на разваленото семейство и товарът на семейството, което още не е създадено.

Мъжът не трябва да се заглежда по красивите момичета, защото това е заплаха за неговата съдба. Мъжът трябва да отработва своята семейна карма в семейството и да прави така, че семейството да стане щастливо. Тогава той също ще стане щастлив човек в живота и ще се сдобие с много високи резултати в живота. Ако мъжът търси леко щастие от жените, или иска излишен секс от жена си, в резултат в него се развиват недостатъци на характера, с които той няма да може да се бори. Тоест, тези недостатъци в характера са напълно определени:

1. Отсъствие на способността да сдържа своя гняв, тоест – излишна гневливост и жестокост в поведението. Тази черта поражда следващите две:

2. Склонност към пиене и пушене. Получава се такава триада. Но това е казано за мъжете.
За жените ще бъде казано друго. Защото, ако това става с мъжа, това означава, че от своя страна жената също не прави нещо. Мъжът обаче не бива да мисли какво прави жената и какво не прави. Той трябва да работи над себе си.

Той отговаря за отношенията в службата си. Трябва да следи за това как устройва отношенията си със сътрудниците си в службата. Както и да следи за това в дома му да няма клюки. По своята природа жената е склонна да обсъжда всичките си приятелки. Жената не може да следи за това, защото тя има много силни чувства  и иска да обсъди някого. Но мъжът трябва да прекъсва това – да защитава човека, който се обсъжда. Но той трябва да прави това смирено.

Например жената му казва: „съседът счупи бутилка на площадката”. Мъжът може да каже: „Да, това е много лошо, но аз знам, че той сега боледува и най-вероятно му е паднала от ръцете, защото сега изпитва слабост.” – тоест, да каже нещо подобно, което смекчава ситуацията. Жената ще се успокои и ще разбере – тя има такова състрадателно сърце и ще може да разбере. Ако той каже: „Да, Петрович значи счупил бутилка”, жената ще каже: „Ти си мъж, разбери се с него”. След това мъжът и той прави нещо такова, жената, която не се радва на такава ситуация, започва „Моля те, не се бий с него – по-добре да не ти бях казвала”. И тя вече се бои да каже нещо на мъжа си и по женски се чувства нещастна. Затова мъжът не бива да обръща внимание на клюките, които му казва жена му. Когато тя казва такива неща, той просто трябва да я успокои. Тя говори това, за да я успокоят, а не за да го накара да отиде и да се сбие със съседите.

Мъжът трябва да знае, че женското възприятие е много изострено. И тя може да наговори какво ли не за ситуация, която не заслужава никакво внимание. Затова трябва да я изслуша, да я погали по главата и да каже: „Ще се оправим. Успокой се, разчитай на мен. Всичко ще е нормално.” Ще се обади тук там и ще й каже: „всичко изяснихме и решихме, всичко ще е наред”.

Ако той направи като жена си и започне : „Да, това е точно така, той е такъв, лош. Правилно. Хайде да бъдем против тях!” – край. След това вече ще настъпи истерика, а тази семейна истерика може да предизвика големи страдания. От това могат да пострадат и децата и роднини. Мъжът не трябва да създава паника и не трябва да мисли, че е негово задължение, ако такава паника създава неговата жена. Той трябва винаги да гаси пожара на критиката в сърцето на своята жена. Това  е много важно.

Ако мъжът сам критикува всички, това означава, че той изобщо не изпълнява своите задължения. Ако той критикува всички, как може да се сдържи жената? Нейните чувства са по-чувствителни. Тя започва да се ядосва на тези хора по естествен начин и в семейството се създава много неблагоприятна атмосфера.

Какво още можем да кажем по този повод? Мъжът защитава своето семейство от агресия. Има ситуации, когато мъжът трябва да постъпва много сурово. Например, ако види признаци за домогване по отношение към своята жена, той трябва да се държи много геройски и сериозно, тоест ако жената се държи смирено, но някой мъж се опитва да й прави мили очи и ако жената се държи към него като че ли „той ме задява”, мъжът трябва да се държи много сурово. Трябва да хване за гърлото този мъж и да му каже: „Ще те убия!”. J - или нещо друго от този род. Да каже спокойно и без злост: „Ще те убия”. J „Утре”. J Това е правилно – така трябва да се прави.

Тоест жената ще си мисли: „Имам добър мъж. Той ме защитава”. Това е много важно – да знае, че така трябва да прави, тоест мъжът много сериозно трябва да защитава своята жена, деца.

Децата са слаби по природа. Ако да речем децата започнат да ги приучват към наркотици, трябва да намери тези хора, да заведе своето дете и да каже: „Ако пушиш заедно с това момче трева или каквото е, ще те хвана зад ъгъла и ще ти дам да се разбереш. Ясно?” Така трябва да каже на това дете. Защото то може да унищожи живота на детето му. Бащата трябва да защитава. Той трябва да предизвика ужас в очите на това дете, което се опитва да придума неговото дете да пуши наркотици и към лоша компания. Тоест, всички трябва да знаят, че това дете никъде не може да бъде отклонено. То е обречено да остане добро. Защото ако баща му узнае – край. Ще стане лошо. Разбирате идеята, нали? Тоест, много сурова и стабилна защита на детето и жената от всякакви видове агресии – явни, тайни и т. н., които може да разрушат семейството.  Жената трябва да знае, че има суров мъж. Тогава тя спокойно ще гледа само него. J Тя няма да има никакви проблеми. Няма да й се иска да гледа никого. J Защото знае, че ако погледне – там после ще има кръв, а жените се боят от кръв. J Затова  ще гледа само мъжа си и край. Тя в този случай ще се държи спокойно. Жените сега нищо не чуват. Ние сега водим мъжка лекция, сериозна, а жените просто са дошли така, между другото да я чуят.

Мъжете имат ли въпроси? J Ама аз ви казах, жени тук не присъстват – сега тук присъстват само мъже. J

.../въпросът не се чува/

Отговор: Следва да знаете, че на страната се дава такова правителство, каквито са хората. Разбирате ли? Тоест тук също има карма. Ако кажем, че мъжкото начало е женско, то следва да знаем, че един мъж в правителството олицетворява цялата страна. Разбирате ли? А страната е женското начало в този случай. Тоест – какъвто е управителят, такава е страната. Това означава, че именно този мъж по отношение на цялата страна и щом мъжът е такъв, значи страната е такава. Разбирате ли? Затова всеки човек трябва да приеме този управител, който е дошъл. Това дава възможност на управителя пак да стане силен и да изпълнява своите задължения пред народа. Народът трябва да започне да вярва на своя управител, да го уважава, цени, вдъхновява, да се държи правилно. И тогава управителят започва да се поправя, но тази тема вече е извън семейните отношения. Но идеята е същата. Ведическата идея е същата. Ако народът е винаги склонен да се бунтува, даже добрият управител ще се развали, ще загуби вяра в своя народ и ще престане да отдава своите сили и живот за своя народ.   

Щом започна да мисля за момичета веднага й ставам неприятен. Откъде да взема сили да не се поддавам на женското влияние?

Сила се взема от аскетизма, но в действителност не е така просто за мъжа да не се поддава на женското влияние. Тази ситуация се решава много просто, ако от самото начало разберете идеята на лекцията, която аз ви дадох още от самото начало. Идеята се заключава в това, че мъжът не може да не мисли за жените – такава е неговата природа – да търси щастие от жените. Но той трябва да мисли за жената така: как ще изпълнявам пред нея своите задължения. Обикновено на мъжа какво му се иска да мисли за жената? Как да я завладее, как  ще й се наслаждава, как тя ще изпълнява пред него своите задължения. Какво трябва да направи мъжът със себе си? Трябва да започне да мисли за жената така : „как ще изпълнявам пред нея своите задължения, как правилно ще се държа, как ще разговарям с нея, как ще изпълнявам своя дълг, как ще търпя, как ще поправя някои свои недостатъци на характера, как ще бъда търпелив, мълчалив, твърд, уверен в себе си, как ще бъда такъв. Така трябва да мисли. Тогава жената ще престане да мисли лошо за този човек.

Винаги, когато мъжът мили за жената с цел да я завладее и не мисли за нищо друго, такъв мъж винаги става на жената противен. Разбирате ли идеята? И то става дума за жена с добри планети. Тоест, ако при жената има лошо положение на  планетите, то когато мъжът мисли как да я завладее, жената ще стане такава добра. Това означава,че тя вече е готова за лоша семейна карма. Жената е благочестива и има вродено чувство за това как трябва да се построят отношенията. Момчето се е влюбило в такава девойка. Той й е неприятен. По каква причина? Значи, че той иска не да изпълнява своите задължения, а да я завладее. Това означава, че неговите планети стоят по-слабо. Момчето, при което планетите стоят силно, ще иска да изпълнява пред момичето своите задължения, да се държи с нея сериозно, отговорно. Тя няма да чувства, че той й е неприятен. Това е много важен момент. Затова няма проблеми, че момчето мисли за момичето, това е естествено – въпросът е как мисли. А да мисли правилно е трудно.  

Струва ли си момчето да забранява на девойката да се среща с любимите си младежи? В такъв случай девойката трябва ли да слуша своя приятел, ако той, срещайки се с нея не и предлага да се оженят?

Това е много неблагоприятна ситуация.

Първо, ако момчето вижда, че девойката се среща с други партньори, това не  е добро момиче. Тя няма сили да се държи нормално и е по-добре той да не изгражда отношения с нея. Защо съм така категоричен? Защото създаването на семейство е нещо противоречиво затова, защото това отношение в нея е вече създадено. Когато мъжът хойка, жената трябва да търпи, когато жената хойка – мъжът трябва да търпи. Но когато семейството още не е създадено и има недобри предпоставки, трябва веднага да си направите трезв извод. Тоест щом момчето е започнало да се среща с девойката – тя трябва да му бъде вярна.

Сега втората част на въпроса – ако момчето ходи с нея, а не й прави предложения за брак. Това е много неблагоприятна ситуация за девойката. Означава, че той не е много сериозен. Това означава лоша семейна карма. Тоест тези хора трябва да започнат да работят над себе си. Ако не трябва да се женят, не трябва да се наслаждават един на друг. Трябва да се разделят и да започнат да работят над себе си, като при това дружат. И така постепенно, когато малко се възвисят, тогава вече могат да се оженят. Иначе ще имат големи проблеми. Много неблагоприятно е да се създава семейство в такава ситуация. Момичето трябва да бъде вярно на момчето – това е благоприятен признак, а момчето – като вижда, че момичето му е вярно, трябва да й каже: ето – опознаваме се и след това се женим. Тоест в нея не бива да има съмнение, че той ще се ожени за нея. Ако той застава на позицията: „Може да се оженим, а може и да не се оженим”, момичето веднага трябва да остави такова момче. Това е неблагоприятен човек. Той няма да я направи щастлива и тя ще има лоша семейна карма. Момчето трябва да е настроено твърдо по отношение на момичето и да поеме отговорност за нейния живот.   

Как да се държи мъжът, ако неговата майка не изпълнява задълженията си пред баща му и пред самия него?

Това означава, че той има лоша карма. Майка му не изпълнява задълженията си пред баща му и даже пред него. Това означава, че той трябва да съблюдава целибат, тоест – да не се занимава със секс и да търси благоприятно общуване за себе си. Общуването дава друг вкус на живота. В първия стадий той се намира в период на търсене – намира си добро общуване. След  това следва наставленията или съветите – ако това е дружеско общуване. Ако има наставник и той му казва: "ти трябва да измениш това, това и това в себе си", става дума  за сериозно общуване и как да работи над себе си. Когато човекът е намерил такова общуване, няколко години няма да се ожени. Той работи над себе си, изменя своето разбиране на нещата, в резултат майка му започва да го уважава и да се отнася към него добре и правилно. И даже в семейството между родителите ситуацията може реално да се измени, но това е много рядък случай. Детето не е в състояние силно да повлияе на ситуацията по отношение на своите родители. Такива са законите на кармата. Но своя живот той може да измени.  

Ако има пълно съответствие между мъжа и жената някои фактори могат да бъдат неблагоприятни, някакви болести?

Ведите казват, че семейството е крепост за преодоляване трудностите на живота. Семейството трябва да бъде крепост. Сега семейството  не е крепост, а най-често сборище на врани, които се кълват взаимно. Сега семейството не е крепост, но трябва да бъде. Ведите казват, че ако човекът има тежка съдба, но е способен да се държи правилно в семейния живот и да създаде здраво семейство, в което хората се обичат и ценят взаимно и се уважават, в този случай незабавно семейството се сблъсква със следното: то става много нужно на семейството – на обществото е много нужно такова семейство. Около тях се появяват много приятели, хора, които искат помощ от това семейство. Такова семейство трябва да застане в защита на обществото. В това  се заключава неговата цел. Ако щастливото семейство се затвори в себе си, то него незабавно го очакват неприятности от страна на обществото и болести. Тоест, ако семейството е създало щастлива клетка, то трябва да отдава всички свои сили на хората и да не оставя за себе си нито копейка. Трябва всичко да отдава на хората. В този случай болестите и страданията ще минават встрани от такова семейство, а ако изобщо възникнат – семейството ще се справя бързо с тях. Разбирате ли – такова семейство ще стане по-голямо, тоест неговото щастие ще започне да се разширява и то ще стане колективно, а не просто семейно. Това е много важно да се знае.  

Кога сте роден?

Този въпрос по отношение на лектора е неетичен. Единствената квалификация на лектора и слушателя това е гласът на лектора и слушането на тези, които го слушат. Ако не ви харесва това, което се говори, това е основание да не идвате на лекциите. Ако ви харесва и ако за вас е важно онова, което слушате, ако е важно за живота ви, тогава има смисъл, тогава има основание да идвате на лекцията. Но това не означава да питате за това, което ви дава възможност да поклюкарствате. Това е неправилно. Не е нужно да задавате такива въпроси. Но ако искате, можете да дойдете при мен и да си поговорим отделно и аз ще ви разкажа, че всъщност съм много грешен, лош човек, трябва да работя над себе си, но сега не искам да правя това пред всички в залата, защото хората са дошли тук да слушат за нещо друго.  

И така, в периода на ученичеството трябва да се съхранява половата енергия. Как трябва да се работи с натиска в долните центрове? Вярно ли е, че половата енергия и силата на волята са сходни в смисъла на правилното насочване?

Да, колкото повече енергия натиска долу, толкова повече воля има, колкото по-нагоре се издига тя, толкова по-голяма е силата на волята. Тоест, има различни начини – най-простият е упражнението от хатха-йога. Момчето трябва да се научи да седи в поза Лотос. След като се научи да седи така, трябва да увеличава времето. Когато увеличи това време на седене до 40 минути, в Йога се казва, че неговата полова енергия при правилна настройка вече не е способна да се спуска надолу, а ще се издига нагоре. В резултат на това той побеждава в себе си всички вредни навици. Това е груб начин, но ако реално човекът не може да работи над себе си, този прост начин може да се използва. Най-простият начин е вдъхновението за духовен живот. Когато човек посещава храмове и слуша много внимателно молитвите, при него по естествен начин енергията се издига нагоре, към висшите центрове и той се избавя от половото желание. Така получава сила да работи над себе си 

Случва се така,че хората се обичат и внезапно ги връхлитат страдания. Те искат всичко да им е наред и не мислят за това, докато са влюбени.  

Подробности за това ще научите в лекцията „Как се създава семейство”. Да, аз съм съгласен с това, че когато се създава семейство има много възвишени представи за човека. Става дума за това, че в случая семейството е вече създадено и че след като създадете семейство, от тези възвишени представи нищо няма да остане. Относно възвишените представи знайте, че трябва внимателно да следите за себе си - даже докато сте влюбени те бързо се променят в резултат от желанието да се възползваш от близкия човек. Затова, когато човек е силно влюбен и иска да направи нещо хубаво за близкия си човек, той трябва внимателно да следи за своите подбуди. Ако иска да го завладее, от истинската любов нищо не остава. Любовта между мъжа и жената сама по себе си не може да остава безкористна. Тя винаги се превръща в много жестоко чувство – в желание да завладееш близкия си човек, което граничи с лудост. Затова чистата любов между мъжа и жената след това трябва отново да се възстанови в семейния живот. Мъжът и жената трябва много силно да се занимават със самоусъвършенстване и да насочат силите си към Бога и към обществото. Така те постепенно започват да оценяват един друг все по-високо и по-високо. Реално независимо от това, че жената уважава мъжа си, а мъжът уважава жена си, вътре в себе си те не се оценяват силно един друг, не се смятат за възвишени хора. Те просто се уважават, защото иначе да се живее е невъзможно. Опасно е да действам по друг начин, мога да я/го загубя като източник на наслаждение. Разбирате ли идеята? Вътрешно в мъжа и жената липсва голямо уважение. Да, те се обичат, но чувството на уважение е нещо по-различно, по-възвишено. Любовта между мъжа и жената има користна природа. Но тя трябва да се превърне в чувство на уважение. Когато това става, семейството става неразрушимо. Трябва да търсим в близкия си човек добри черти на характера, а не тези, които ми осигуряват наслаждение. Мъжът е източник за наслаждение на жената, както и обратното. Как трябва да служи мъжът на жената – абсолютно безкористно, като търси уважение по отношение на нея – не начини по мъжки да я подчини, а уважение по отношение към нея. Отначало всичко се основава на животинските ни чувства един към друг, но мъжът трябва да се отстранява от щастието, което му носи жената и да се старае да се отнася към нея човешки, тоест хуманно, като търси тези възвишени отношения, които са много и много трудно достижими в семейството.  Когато близки хора намират тези отношения, те стават щастливи и достойни да бъдат мъж и жена на висшите планети, тоест за да се раждат отново на висшите планети.  

Как да отучим девойката от пушенето?

Не трябва да я отучвате от пушене. Ако момчето не се грижи за девойката, тя ще пуши. Когато той започне да се отнася добре с нея, при нея Луната застава в добро положение, тя става умиротворена и вече не й се иска да пуши.  

Ако синът расте без баща, как да му помогнем да придобие всички благостни качества?

Майката трябва да се държи като жена към сина си в смисъл, че синът става глава на семейството. Затова тя трябва да се държи и като майка и едновременно с това да заеме подчинено положение. Всяка майка към сина си трябва да заеме такова положение.  Така трябва  да бъде. Жената не бива да си мисли, че е по-висша от момчето. Майката трябва да му обяснява как правилно да живее, но трябва да прави това много смирено. Ако момчето не слуша, тя трябва да се отдръпне от него и да каже на мъжа си: „не ме слуша” – жената трябва да показва само своята слаба природа пред него. В резултат той ще укрепва. Ако тя приеме ролята на бащата и започне да го бие, какво ще се получи от това? От това се получават садисти, мазохисти, деграданти, убийци. Откъде се взимат убийците – когато майката се опитва да възпитава сина си без баща, бие го. Може ли жената да подтисне мъжката природа? – С помощта на насилие тя няма никакви шансове за това. Само с помощта на любовта жената се справя с мъжката природа. Затова иначе детето просто озверява и става някакъв душевен урод и след това издевателства над семейството. Затова майката трябва да си остава жена, ако синът не слуша, тя трябва да плаче, или да му говори неща от типа „ти си вече голям, съжали майка си” и др. подобни неща.  

Ако непрекъснато подаряваш на жена си подаръци, а тя все от нещо е недоволна, как да я направим щастлива?

От какво е недоволна съпругата  ли? Ние говорихме не за количеството пари, а за качеството на приношенията. Мъжът трябва да бъде мъж, тоест алчността е женска природа. Жената силно се привързва към вещите, иска разни неща, не може да се откаже от тях. Мъжът трябва да бъде над алчността. След като донесеш парите, ако смяташ, че трябват за нещо важно, отдели ги – това е разумно, но не трябва да се привързваш към парите. Мъжът трябва да е над тези неща – дрехи и т. н. Когато мъжът носи много пари, но при това е силно привързан към парите, жената няма да е удовлетворена. Тя ще нервничи, ще се ядосва, няма  да се чувства комфортно. Трябва да се откъсне от това – появила се е алчност в сърцето. Тогава, ако се откъсне -  всичко ще бъде нормално. Не трябва да цениш прекомерно своя труд, своите пари. Трябва да цениш идеята. Мъжът обича труда, обича идеята. На него му харесва да се труди, в това е ключът към творческата природа. Парите са страничен продукт от мъжкото творчество, запомнете това – а не обратното. Не бива парите да се поставят преди творчеството – това е неправилно, това е грешка и заблуда, която носи страдания.  

Как да се държи мъжът, че малките деца да не мъчат жената и да я слушат?

Мъжът трябва да се държи много спокойно, а не да тича след децата заедно с жена си и да ги ругае. Когато децата са много неспокойни, случва се това да е поради лоша карма. В такъв случай мъжът в къщи трябва да пуска спокойна музика, духовна, трябва да успокоява жена си, да й казва: „няма нищо страшно, всичко ще е наред, не се вълнувай”. Детето трябва  много да плаче, но когато мъжът преди всичко успокоява себе си, се успокояват и всички наоколо. Тоест мъжът трябва да се намира в равновесие. Той трябва в началото да успокоява себе си, а не жена си. След това жената сама ще се успокои. Той не бива да навлиза твърде дълбоко в ситуацията и да изяснява защо детето плаче, да трепери заедно с тях. Трябва да се държи спокойно, а не да навлиза прекалено в ситуацията.  

Случва ли се непреодолима карма в семейството. Жената изпитва силна самота независимо от работата й над себе си.

Случва се така, че на жената изобщо не й е съдено да се омъжи в този живот. Случва се така, че мъжът изобщо не може да се справи със себе си в този живот. Понякога жената не е способна да измени страданията в този си живот. Семейната карма е най-тежката. Понякога човекът по отношение на жена си десет живота поред издевателства над нея. Тоест, те един над друг издевателстват по ред. В първия живот мъжът издевателства над жената, след това се разменят и така десет живота поред. Ще могат ли да се справят с трудностите за един живот? Да, но ще им бъде много тежко. Трябва много работа над себе си. Затова не мислете, че семейната карма е нещо леко. Това е най-тежката карма, където трябва  да има война срещу себе си. Трябва да се настройвате за война, но не с роднините си, както правим ние, а със самия себе си. Тогава всичко ще бъде нормално.

Когато например хората идват на лекции по двойки, това е много благоприятна карма. Когато мъжът и жената идват заедно на лекцията и си отиват заедно, това означава, че са започнали да преодоляват своята лоша карма, защото когато и двамата в семейството се стремят към знания – край. Всички проблеми, които имат, вече са практически решени. Остава само да направят неголеми усилия над себе си. Лекцията е предназначена за тези, които не идват по двама, а за тези, които идват по един. Когато човек започне да работи над себе си, близкият му човек също ще се поправи – не трябва той да бъде заставян да работи над себе си. Тези лекции имат само една цел – да ви дадат вдъхновение и знания, за да работите над себе си. Трябва да разберете целта на лекцията и да се настроите така. Знанията вече ги получихме, сега преминаваме към вдъхновението. То идва от по-висок вкус към щастие, който човек получава вследствие определена настройка. От древните времена на ведическата култура хората са се опитвали всеки ден да се занимават с настройка – с благоприятни химни или молитви. Нашата култура също е била ведическа, но преди християнската, която също е много добра култура – в нея също има такива молитви, песнопения. Човек трябва да се настройва в съответствие с такива представи. Трябва да се настройва задължително сутрин и вечер, в съответствие с вярата на човека. Тук звучи ведическа музика, но това не бива да предизвиква завист у тези, които имат друга вяра. Това дава възможност за изработване на веротърпимост.

Сега ще започнем да желаем на всички щастие, като се настроим на по-възвишения вкус, който цари сега в тази зала. Затова трябва да желаем на всички щастие в спокойно състояние на ума, уравновесено. Трябва да го правим разкаяно, че не мога да дам на всички хора щастие. Ако сега можех да дам на всички щастие, семейният им живот щеше да стане щастлив, но аз не мога да дам даже на близките си. Затова чувствам вътрешно разкаяние и вина  - такова смирено състояние на ума позволява на човека да проникне в дълбоките тайни на своята психика. Той започва да вижда в себе си това, с което трябва да работи,  започва да вижда трудностите, които трябва да преодолява, започва да разбира как това може реално да се направи, как да преодолява себе си, тоест – целта на настройките е дълбоко вдъхновение и чувствата също трябва да бъдат дълбоки, затова не трябва да се проявяват никакви емоции докато желаете на всички щастие. Това трябва да се прави замислено, съсредоточено, търсейки безкористие в своето сърце, без да искаш нищо за себе си, нито щастлив семеен живот – забравете за себе  си. Щастливият семеен живот означава да забравиш за себе си. Да забравиш, че искаш да бъдеш щастлив. Просто трябва да се научите да желаете на всички щастие, в това число и на своите близки хора. Трябва да мислите само за това и за нищо друго.  

Да започнем: „Аз желая на всички щастие”.       

Източник:  www.torsunov.com  

 

 


Създадено: 17/09/2011 : 09:27
Обновено : 24/07/2017 : 15:23
Категория : Ведически лекции
Страницата е посетена 7332 пъти


Версия за печат Версия за печат

Проекти
 

Здравейте приятели, 

От 19 години чета и превеждам предимно безплатно изключително ценна информация от езотерични и окултни източници от английски и руски език. Част от тези преводи са достъпни на www.iskri.net/zefira. Липсата на средства ми пречи да ги издам и разпространя сред повече хора. По-долу е проекта, който би донесъл огромна полза на всеки. Ако резонирате с него и имате материални възможности и желание да ми съдействате, свържете се с мен за повече подробности: 

1. ИИССИДИОЛОГИЯ - поредица от 12 тома с изтеглена от будхичния план подробна информация за паралелните реалности (с космическите звукови кодове за достъп до тях, които осигуряват личен достъп до Вселенските бази-данни). Дадена е от Плеядите на човечеството като тест за вибрационната готовност на хората за инверсионно-лъчевите префокусировки (Квантовия преход). Уникални знания за учените и за всеки, който желае да се префокусира съзнателно в някой от по-високочестотните сценарии, където понятия като „смърт“, „болести“ или „стареене“ не съществуват. Дори прочитането на само няколко страници променя цвета на аурата на четящия, а при изучаване се активират нови участъци от мозъка. Том 1 (700 стр.) от "Основи на Ииссиидиологията", както и  томове 10 (500 стр.) и 11 (700 стр.) от "Ииссиидиология - Безсмъртието е достъпно всекиму", са вече преведени, но поради липса на средства все още не са издадени.   

 

За да помогнете със средства дейността ми, можете да използвате следните банкови сметки:

 
Първа Инвестиционна Банка АД (в BGN)
IBAN: BG48FINV915010BGN08NMB
BIC/SWIFT/:FINVBGSF
Емилия Луканова Манолова
[Emiliya Lukanova Manolova]
В IBAN номерата на банката не фигурира латинската буква О, а цифрата нула.
 
Първа Инвестиционна Банка АД (в USD)
IBAN: BG37FINV91501003834709
BIC/SWIFT/:FINVBGSF
Емилия Луканова Манолова
[Emiliya Lukanova Manolova]
В IBAN номерата на банката не фигурира латинската буква О, а цифрата нула.
 
За подробности и контакти:
e-mail: emi_manolova@abv.bg
phone: 02 855 27 85 Vivacom
            0899 812 318 Globul
           
 

* Този сайт продължава да съществува не благодарение на нечия помощ, а въпреки нейната липса.
^ Нагоре ^