Нашите съдби и проблеми - 7. Ч-ще "Г. Парцалев"
Читалище Георги Парцалев в гр. Левски
 
4ital.jpgПрез 2011г. читалището, което носи името на незабравимия актьор Георги Парцалев в град Левски, ще отбележи 110 години от своето създаване. На 15.12.1901г.,група ентусиасти поставят началото на читалищната дейност. От тогава и до ден днешен, се развива активна творческа дейност. В него има женска певческа група и мъжка вокална група, танцов състав, детски вокални групи "Лира" и "Усмивка", самодеен театрален състав, детско-юношески състав за латино танци.
През 1954 г. е открита Обединената школа по изкуствата "Добри Христов". Школата има класове по пиано, китара, акордеон и народно пеене.
Библиотеката към читалището разполага с голямо разнообразие от книги от различни жанрове. С голяма любов и професионализъм, педагозите от Школата по изкуствата предават своя опит на подрастващите.pam.jpg
Около рождената дата на актьора Георги Парцалев 16 юни, всяка година се провежда празник, посветен на големия и обичан от всички актьор. Цяла седмица в градът ни гостуват театрални състави от различни краища на България.
Не мога да не спомена, че през 1982 година е открит музея на неговото име, на човека, на актьора Георги Парцалев. Тук се съхраняват старите му мебели от София, иконите, които е подарил на родния си град и някои негови сценични костюми, с които е играл различни роли в театъра и киното.
През 1982 година и открита и Градската художествена галерия, където доста изтъкнати наши художници правят своите изложби. 
И накрая искам да пожелая на своите колеги все с такава любов и всеотдайност да продължат да просвещават своите ученици, за да приемат от тях тази любов и всеотдайност. 
Мариета Аспарухова гр. Левски
 

Създадено: 04/02/2011 : 14:52
Обновено : 04/02/2011 : 14:52
Категория : Нашите съдби и проблеми
Страницата е посетена 337 пъти


Версия за печат Версия за печат

Коментар:

Вси още няма коментари.
Може първи да добавите коментар!

Рубрики

Психика, природа, здраве

Кой, кога и защо?

Страница за теб - нашето бъдеще

Туй що е българско се е наше

Литература и изкуство

Историята и философите

Духовни простори

Наука за живия Бог

Нашите съдби и проблеми

Религиозен кът

Любопитно и забавно

Файлов архив

Тук ще може да преглеждате отделен брой от в. "Сияние" .

1 бр  2 бр 3 бр 4 бр 
5 бр  6 бр   7 бр 8 бр

От вас и за вас

За вас

От вас

Брояч

   всичко

   посетители

Информация
Ред. колегия:
Мария Герасова, Петър Граматиков, Иван Миленков, Емилия Казанджиева.
Дизайн: Таня Темелкова
^ Нагоре ^