Духовни простори - 7. Теодосий Търновски
Теодосий Търновски
 
tarnovski.jpgТеодосий Търновски е виден български духовник и отшелник. Идеолог на исихазма в средновековна България и ученик на Григорий Синаит. За живота му разполагаме с едно просторно житие, написано от неговия съидейник, цариградския патриарх Калист.
 
Преподобний Теодосий Търновски произхожда от болярски род, близък с царския двор. Приел монашеско пострижение в Арчарски манастир "Свети Николай" край Видин. От там тръгнал да търси духовно ръководство и обиколил много манастири, докато попаднал при знаменития ръководител в съзерцателния живот, преподобни Григорий Синаит, който се подвизавал по онова време на границата между България и Византия.
Под неговото опитно ръководство, Теодосий дотолкова преуспял в духовния живот, че учителят "изсред всички ученици, само на него позволил да безмълствува в килията си."
 
Духовни успехи и подвизи 
След смъртта на стареца Григорий, манастирското братство единодушно избрало Теодосий за игумен. Tой отказал да приеме такава голяма отговорност и тръгнал да търси ново духовно пристанище. Посетил Атон, Солун и Цариград, многo места из България и накрая заедно с ученика си Роман, основал свой манастир в Килифарската пустинна местност до Търново.
Скоро, около него се събрало голямо духовно братство, което преуспявало в монашеския подвиг и съзерцание под неговото ръководство. В това братство влизали не само българи, но и сърби, румънци, унгарци и гърци.
Сред неговите ученици най-изявени били преподобния Роман, ученият йеромонах Дионисий и още по-ученият Евтимий, бъдещият велик предстоятел на Българската православна църква и патриарх Търновски.
Поради разбойнически нападения, наложило се Теодосий, заедно с братството да се преселят по-близо до столицата Търново. новото място било в пещера и стръмните скали, правели мястото недостъпно от нападения. Тук, Теодосий прекарал цели 3 години. Но заболял тежко. В продължение на 20 месеца боледувал и накрая отслабнал твърде много. Отказал се от длъжността игумен, и поставил Роман. А Теодосий, заедно с Евтимий и още трима ученици се отправили за Цариград при своя приятел и съученик от школата на преподобен Григорий Синаит, патриарх Калист І. Там, скоро починал в патриаршеския манастир "Свети мъченик Мамант" на 27 ноември 1363 г.
Преди смъртта си, Теодосий направил завещание, в което съветвал своите ученици да пазят неповредена благочестивата православна вяра. Преди смъртта си, изповядал догматическите постановления на вселенските събори и се пречистил с пречистите Христови тайни. Тогава килията му се изпълнила с благоухание. Лицето на умиращия чудесно просияло и той издъхнал в блаженство. Последните думи, които произнесъл били: "Вижте, небесно войнство!".
 
Заслуги
Преподобни Теодосий Търновски създал със своята аскетичнта школа нова епоха в Българската църква, която повдигнала духа на монашеството и на здравото православно благочестие.
Бил ревностен преподавател на Евтимий Търновски.
Със своя богопросветен ум, той откривал разни заблуждения и ереси, изобличавал ги с необоримото слово на истината и така спасявал народа от тяхната пагубна зараза. 3аставил цар Иван Александър и тогавашния търновски патриарх Теодосий да свикат църковен събор през 1350 г. в Търново. На него били осъдени месалианската, богомилската и адамитската ереси.
През 1360 г. на друг събор, осъдили ересите на юдействащите, които много засилили своята дейност. Те се уповавали на втората жена на царя - царицата Теодора, покръстена еврейка Сара, да ги защити.
Според нови изследвания на архимандрит Павел Стефан, първият събор не е проведен срещу богомили, каквито няма в Търново през ХІV век, а срещу хора, скъсали с църквата и морала по време на бубонната чума. Истинската цел на втория събор е да нанесе удар на евреите, като ги обвини в разпространение на чумата и освободи царя от изплащане на дълговете си към тях.
Свети Теодосий превеждал от гръцки на български език книги c творенията на светите отци.
Той бил надарен с големи духовни дарования, каквито притежавали само древните светци на Христовата църква. Ученикът Евтимий, видял Теодосий по време на съзерцателна молитва като огнен стълб. На другия ден Теодосий предсказал, че Евтимий ще бъде Търновски патриарх, но при него ще бъде разорена тяхната любима обител и цяла България ще потъне в турско робство.
 
След кончината на Свети Теодосий Търновски, Цариградският синод го канонизирал за светец, а на патриарх Калист възложили да напише неговото житие.  
 Материалът издири Павел Павлов
 
Школата на Теодосий Търновски

Създадено: 04/02/2011 : 14:45
Обновено : 04/02/2011 : 14:45
Категория : Духовни простори
Страницата е посетена 328 пъти


Версия за печат Версия за печат

Коментар:

Вси още няма коментари.
Може първи да добавите коментар!

Рубрики

Психика, природа, здраве

Кой, кога и защо?

Страница за теб - нашето бъдеще

Туй що е българско се е наше

Литература и изкуство

Историята и философите

Духовни простори

Наука за живия Бог

Нашите съдби и проблеми

Религиозен кът

Любопитно и забавно

Файлов архив

Тук ще може да преглеждате отделен брой от в. "Сияние" .

1 бр  2 бр 3 бр 4 бр 
5 бр  6 бр   7 бр 8 бр

От вас и за вас

За вас

От вас

Брояч

   всичко

   посетители

Информация
Ред. колегия:
Мария Герасова, Петър Граматиков, Иван Миленков, Емилия Казанджиева.
Дизайн: Таня Темелкова
^ Нагоре ^