Туй що е българско се е наше - 7. За С. Попсавов
Споменът за баща ми, никога няма да увехне
 
popsavov.jpgРоден е в село Сърмашик, Бургаско (днес Бръшлян). Много популярен става с изпълнението на редица странджански народни песни, но най-голяма слава му донася песента „Ясен месец веч изгрява" - бунтовният марш на Преображенското въстание. За първи път, песента на „Ясен месец“ е изпълнена по Радио София през 1953 г. именно от него.
 
Баща му е учителят Жеко Попсавов, а песните научава от майка си Стефка Градева, която знаела близо 500 народни мелодии. Учи в Бургаската мъжка гимназия. За кратко е учител в родния край. През 1947 г. е приет в Музикалната академия в София, със специалност оперно пеене. Въпреки, че пее в състава на Музикалния театър „Стефан Македонски“ в София, в Бургаската опера, връзката му с народните песни не е прекъсната. Участва в редица концерти на сформираната група „Тракийска песен“ при Съюза на тракийските културно-просветни дружества в България. 
През 1948 г. Сава Попсавов започва да си сътрудничи с редакция „Народна музика“ при БНР, където записва ярки странджански песни. Сред тях са патриотичната „Българи глава вдигнали“, „Трендафилче, разговорче“ и др.
През 1957 г. Сава Попсавов се завръща в родния край и участва в проявите на бургаския ансамбъл „Атанас Манчев“ при читалище „Пробуда“. Гостува в редица страни в Европа. Получава златен медал в народния събор на Агликина поляна известен като „Прослава на хайдутството“. Редовно пее в местните събори „Странджа пее“ и в тържествата на Петрова нива, свързани с паметта на героите от Преображенската епопея. С богатата си музикална култура, той развива многостранна дейност като методист в музикалната самодейност, като солист в Тракийския фолклорен ансамбъл и групата „Странджанска песен“. Целият си личен архив с всички фолклорни материали, дарява на Държавен архив в Бургас. За кратко време, в началото на 70-те години, Сава Попсавов е учител по пеене в Икономическия техникум в Бургас, където неговите възпитаници предимно момичета, прославят техникума си. На манифестациите изпълняват патриотични песни и стари военни маршове, за победите на българската армия при Караагач и Чонгура!
Руслана Попсавова
 
Химна на Странджа планина "Ясен месец веч изгрява" в изпълнение на Сава Попсавов

obredna_st.jpg
 
На софрата
 
Пататник І
 
Продукти: картофи половин килограм, една две глави лук, сирене около 300 грама, джоджен, две яйца, черен пипер, сол на вкус, масло и малко олио.
Обелените картофи се настъргват, към тях се прибавят другите продукти и сместа се обърква добре, след което се изсипва в намазана с олио тава и се пече предварително загрята фурна около 30 минути.

sofra.jpg
 
Пататник ІІ
 
Замесва се твърдо тесто с вода и 1 яйце. Тестото се разточва на три кори с големината на тавичката, в която ще се пече ястието. На ситно ренде се настъргват картофи. Към тях се прибавя натрошеното сирене, ситно нарязания лук, джоджена, щипка черен пипер и 3-4 супени лъжици олио. Сместа се разбърква добре и се посолява.
Дъното на тавата се намазва с олио или масло и върху него се разстила първата кора. Върху нея се слага част от плънката. Поставят се парченца от маслото и се слага втората кора. Над нея се добавя останала част от плънката и се завива с третата кора. След като пататникът се опече се покрива с кърпа, за да се задуши за около 10 -15 минути.
 
 

Създадено: 04/02/2011 : 14:30
Обновено : 04/02/2011 : 14:36
Категория : Туй що е българско се е наше
Страницата е посетена 286 пъти


Версия за печат Версия за печат

Коментар:

Вси още няма коментари.
Може първи да добавите коментар!

Рубрики

Психика, природа, здраве

Кой, кога и защо?

Страница за теб - нашето бъдеще

Туй що е българско се е наше

Литература и изкуство

Историята и философите

Духовни простори

Наука за живия Бог

Нашите съдби и проблеми

Религиозен кът

Любопитно и забавно

Файлов архив

Тук ще може да преглеждате отделен брой от в. "Сияние" .

1 бр  2 бр 3 бр 4 бр 
5 бр  6 бр   7 бр 8 бр

От вас и за вас

За вас

От вас

Брояч

   всичко

   посетители онлайн

Информация
Ред. колегия:
Мария Герасова, Петър Граматиков, Иван Миленков, Емилия Казанджиева.
Дизайн: Таня Темелкова
^ Нагоре ^