Нашите съдби и проблеми - 6. Празници
Коледен концерт на училище "Васил Левски" град Валенсия - Асоциация "Прогрес"
 
В навечерието на най-светлият християнски празник сред сънародници, близки и приятели, над 350 българи от Валенсия, си пожелахме здраве, щастие и берекет през идната година.
deca.jpgКато едно голямо българско семейство се събрахме, за да посрещнем заедно светлите коледни празници. Да си припомним чрез драматизациите, песните и танците на учениците от Неделно училище „Васил Левски“ и фолклорната формация "Веселие“, при Асоциация „Прогрес“ как се тачи Коледа в нашата родина.
Сред нас бяха: г-н Костадин Коджабашев - генерален консул на Република България в Кралство Испания, Валенсия, г-жа Khadija Haila Ben Driss съветник по въпросите за имиграцията, директорът на училището, в което нашите деца учат всяка събота, президента на румънската асоциация "Аrova", испанските ни приятели от Консерваторията по балет, учители от българското училище в Хатива, стотици сънародници и испански приятели.
Малките актьори от неделното училище, пресъздадоха двата обичая, в които се чества празника - Бъдни вечер и Коледуване, и заразиха присъстващите с топлината, светостта и вълшебството на този тайнствен момент от годината.
Децата изпълняваха неостаряващите зимни песнички, а ние, техните учители и родители, припявахме, познатите от училищните сцени в България, мелодии.
И както вече е традиция за нашите празници, изви се кръшно, българско хоро, на което се уловиха малки и големи.
Честита Коледа и спорна Нова година на всички сънародници!
И нека коледарската благословия влезе във всеки български дом!
Във това море колко пясък има - в тая къща толко кяр и берекет; в тая гора колко листи има - в тая къща толко кяр и берекет; в това небе колко звезди има - в тая къща толко кяр и берекет.
 
Учител - Пепа Златева и учениците при прогимназиален и гимназиален клас НУ„Васил Левски“, Валенсия
 
Съюз "Духовно възраждане- България"
 
Съюз "Духовно възраждане - България" е сдружение с идеална цел. В началото се обособява като Асоциация за духовно усъвършенстване "Орфей и Евридика" на 2.02 1992 година в град Пловдив. На 16.10.1996 г. се превръща в Съюз "Духовно възраждане - България" и на 06.04.2004 г. се пререгистрира по новия закон.
Той е една организация, която работи изключително само с доброволци и сътрудници, но оставя след себе си дълбока следа. Нейно дело е националната програма "Запазване на българските традиции, обичаи и автентичен фолклор", която стартира на 30.05.1995 г. и движението "Туй що е българско, се е наше" , с начало 17.09.2010 г. То е част от програмата. Като част от нея също е и Парад - ревю на националната автентична носия и песен, Детско- юношеският фолклорен конкурс "Славеи в Тракия", конкурс "Млад феномен." Изложба "Ритуална пита", Националният конкурс за детска рисунка "Носията" с проект "Изложбата", която беше открита в Пловдив, преминава през Русе, Шумен, Панагюрище. Едно добро начало, беше сприятеляване на децата на Пловдив и Габрово, в областта на фолклора с концертна програма. Множество детски пленери в Етнографски музей град Пловдив на тема "Децата и фолклора".
Дело на Съюзът е и националната културна програма с малцинствата "Под един покрив, в едни дом България, да си подадем ръце." Тя стартира на 05.06.1996.
В момента е в реализация "Деца на бъдещето" с две направления "Децата и фолклора" и "Чистота и здраве".
Неин председател е госпожа Мария Гeрасова.
 

Създадено: 13/01/2011 : 12:00
Обновено : 13/01/2011 : 12:00
Категория : Нашите съдби и проблеми
Страницата е посетена 249 пъти


Версия за печат Версия за печат

Коментар:


Коментар №1 

Reni 13/01/2011 : 15:33

Благодаря ви мили приятели. Благодаря ви, че макар хиляди километри ни разделят, вие не ни забравяте.
Да сте здрави и щастливе, а на чудестният ви вестник- многобройни екземпляри.
Рубрики

Психика, природа, здраве

Кой, кога и защо?

Страница за теб - нашето бъдеще

Туй що е българско се е наше

Литература и изкуство

Историята и философите

Духовни простори

Наука за живия Бог

Нашите съдби и проблеми

Религиозен кът

Любопитно и забавно

Файлов архив

Тук ще може да преглеждате отделен брой от в. "Сияние" .

1 бр  2 бр 3 бр 4 бр 
5 бр  6 бр   7 бр 8 бр

От вас и за вас

За вас

От вас

Брояч

   всичко

   посетители

Информация
Ред. колегия:
Мария Герасова, Петър Граматиков, Иван Миленков, Емилия Казанджиева.
Дизайн: Таня Темелкова
^ Нагоре ^