Любопитно и забавно - 5. Дионис даде знак
Дионис даде знак на български археолози
 
 
Тракийският бог Дионис, даде знак на българските археолози за това, къде е разположено едно от неговите древни светилища. През 2009 година, учените откриха на връх Острец до Велинград железен жезъл с дръжка, която завършва със стилизирани змийски глави. Подобен предмет, за първи път се открива по нашите земи. Това е сигурен белег, че светилището на върха е било посветено на Дионис, смята археологът от Националния археологически институт Диана Гергова.
dionis.gifЛегендарният храм на Дионис е една от най-интригуващите теми в съвременната археология. Херодот сравнява прорицалището на Дионис, с прочутото светилище на Аполон в Делфи. На мястото, жрица е давала предсказания точно както в Делфи. За да чуят думите на пророчицата в Свещената гора на Дионис, Александър Велики и бащата на Август – Октавиан, ходили там. И двамата получили знамение за победа. Когато виното се разляло върху олтара на светилището и димът се издигнал високо чак до небето, Октавиан разбрал, че синът му ще бъде господар на целия свят.
Диана Гергова уточнява, че не може да се каже дали храмът на връх Острец е точно това легендарно място. Защото земята на бесите е осеяна от светилища. Но, че там е бил почитан култът към Дионис, според нея няма съмнение. Показва го жезълът със змийски глави, който съвпада с описанията на един от ритуалите, свързан с празника на Дионис. Змията се приема за безспорен символ на родения от Зевс и Персефона Дионис, наричан още Сабазий. Той бил почитан както с тайни нощни, така и с дневни церемонии, когато увенчаните с копър и тополови клонки негови поклонници, размахвали във въздуха огромни, “червени” змии.
Бесите, които са поддържали светилището, всъщност са жреческият клон на тракийското племе сатри. Тяхната територия е в Западните Родопи и по долината на река Места. Сатрите, или бесите запазили най-дълго сред траките своята свобода. Езиковедите не случайно правят паралели между тях и индийската секта кшатри. Западните Родопи подсказват далечни духовни връзки с далечна Индия, до която според легендата, пътешествал и самият Дионис. По земите на бесите, специалистите откриват големи концентрации на богато украсената тракийска култова керамика. Подобна керамика има в Тракия още от бронзовата епоха, но бесите продължават традицията и най-дълго – дори в годините на Римската империя. В земите на бесите и на Дионис тракийските светилища са съществували повече от 1500 години.
Дори след падането под римска власт, бесите запазили своята религия и начин на живот. Най-късните находки от светилището, са чак от началото на 5 век от новата ера. Точно по това време на съседното възвишение се появяват и първите християнски храмове, което говори за приемственост между религиите. 
skala.jpgЗасега на Острец, археолозите са разкрили, правоъгълна каменна сграда с вход от североизток. Намерен е дори и ключът от вратата. Вероятно, това е била сградата на самия храм, в последния етап от съществуването на светилището. Извън сградата са намерени два ритуални участъка, като в единия от тях, ограден с каменен кръг, е бил положен и жезълът със змийски глави. По бронзовите накити и керамиката може да се съди, че ритуалният предмет е от 2-ри век от новата ера – от времето на Римската империя.
Целият район на Велинград е осеян със светилища, обяснява Диана Гергова. Сред тях се откриват и множество могили, превърнали се в хероони (светилища на обожествен след смъртта си тракийски владетел). Наскоро при обхождането на терена, археолозите попаднали на могила, свързана с правоъгълен двор, която точно повтаряла мита за смъртта на Орфей.
Според легендата, неговата глава е била погребана в могила, която по-късно се е превърнала в хероон.
Материалът подбра Петър Атанасов
 

Създадено: 10/12/2010 : 12:08
Обновено : 10/12/2010 : 12:08
Категория : Любопитно и забавно
Страницата е посетена 279 пъти


Версия за печат Версия за печат

Коментар:

Вси още няма коментари.
Може първи да добавите коментар!

Рубрики

Психика, природа, здраве

Кой, кога и защо?

Страница за теб - нашето бъдеще

Туй що е българско се е наше

Литература и изкуство

Историята и философите

Духовни простори

Наука за живия Бог

Нашите съдби и проблеми

Религиозен кът

Любопитно и забавно

Файлов архив

Тук ще може да преглеждате отделен брой от в. "Сияние" .

1 бр  2 бр 3 бр 4 бр 
5 бр  6 бр   7 бр 8 бр

От вас и за вас

За вас

От вас

Брояч

   всичко

   посетители онлайн

Информация
Ред. колегия:
Мария Герасова, Петър Граматиков, Иван Миленков, Емилия Казанджиева.
Дизайн: Таня Темелкова
^ Нагоре ^