Религиозен кът - 4. Ранното християнство
Ранното христианство
Продължение от бр.3
 
От основните култове, които погълнало християнството, на първо място бил митризмът. Култът към бога на светлината - Митра, идва от Персия. Сам той, син на девица, роден на 25 декември в деня на зимното слънцестоене, победил дивия глиган, символ на Злото. Митризмът бил религия за привилегированите, подобно на днешните масони. Митристи били всички императори, генерали, сенатори. Те се събирали в светилища, пиели вино, което било кръвта на Бога-слънце, и ядели хляб – неговата плът. Това не е ли нещо много познато? Хляб и вино, Бог роден от девица по Коледа. Истината е, че на всички вселенски събори умишлено са нагаждали христологията, т.е. възгледите за личността и природата на Христос към характеристиките на Митра. Не случайно е решено, че Христос е роден на 25 декември. Решението е взето на Втория Вселенски събор през 393 г. До тогава никой не е знаел кога точно е роден Спасителят. Всъщност, Христос е роден през пролетта. Някъде около еврейската Пасха. Но това е друг въпрос. Изобщо, целият образ на Христос е моделиран съзнателно по подобие на Митра, за да може митристите да разпознаят в него своя Бог. Дори самото слънце, което е Митра, е символ на Христос.
Характерно за митризма е, че била религия само за мъже.
Недалеч от Монтана, в Балкана, се намира най-голямото разкрито светилище на митристи.
Култът към богинята Изида - майка на бог Хор - съпруга на Озирис, бога на смъртта, е внесен в Рим след превземането на Египет от Марк Антоний. В пирамидите са открити фрески на 3000 години. Изида, държи в скута си Хор. Жените - гражданки на Рим, всяка пролет правели процесии със каменни статуи на Изида, облечени в бели мантии и развяващи палмови или лаврови клонки. Те пазели девствеността си в чест на божеството. Така че цялата византийска иконография на Богородица с младенеца е точно копие на древните фрески на Изида и Хор, в долината на царете. Ами женската девственост, процесиите със статуи, нима това е случайно!
Мандеите са другото течение на ранното християнство. Според него има един месия и спасител, и това е Йоан Кръстител. Той подготвя евреите за идването на Спасителя и бързо около него се оформя голям кръг от последователи. Римските войски били подразнени и ги изселили от Юдея, северен Ирак и югоизточна Турция. Така, миряните никога не видели идването на месията. Но запазили спомена за Йоан. До днес, те почитат за свой Спасител именно него и отричат Христос. Те наброяват малко над 40 000 души.
Материалът подбра Коста Иванов

Създадено: 12/11/2010 : 16:31
Обновено : 12/11/2010 : 16:33
Категория : Религиозен кът
Страницата е посетена 237 пъти


Версия за печат Версия за печат

Коментар:

Вси още няма коментари.
Може първи да добавите коментар!

Рубрики

Психика, природа, здраве

Кой, кога и защо?

Страница за теб - нашето бъдеще

Туй що е българско се е наше

Литература и изкуство

Историята и философите

Духовни простори

Наука за живия Бог

Нашите съдби и проблеми

Религиозен кът

Любопитно и забавно

Файлов архив

Тук ще може да преглеждате отделен брой от в. "Сияние" .

1 бр  2 бр 3 бр 4 бр 
5 бр  6 бр   7 бр 8 бр

От вас и за вас

За вас

От вас

Брояч

   всичко

   посетители онлайн

Информация
Ред. колегия:
Мария Герасова, Петър Граматиков, Иван Миленков, Емилия Казанджиева.
Дизайн: Таня Темелкова
^ Нагоре ^