Наука за живия Бог - 4. Двата полюса на чувствата
Двата полюса на чувствата

Чувствата са особени преживявания, които придружават усещанията, възприятията, представите, случките и събитията в живота на човека. Те биват различни по сила от настроението, преминават през средните по сила чувства и стигат до афекта и амона.
Човек възприема света като изпитва едно или друго чувство. Винаги изживява удоволствие, или неудоволствие.
Разстоянието между тях не е голямо и често едното чувство се сменя с другото. Радостта преминава в тъга, тъгата в радост.
Някои философи твърдят, че след удоволствието, не можем да изпитваме друго удоволствие, или след страданието друго. Прекъсне ли удоволствието, ще започне страданието и обратно. Прекъсне ли страданието, започва удоволствието.
За да изпитаме истинско удоволствие, трябва преди това да сме изживели някакво страдание. Така например философът Кардано, живял по време на Възраждането, в биографията си отбелязва, че съзнателно си е причинявал страдание, за да може след това да изпита удоволствие.
Този въпросът е спорен. Може след удоволствието да изпитаме и друго удоволствие, което е много по-силно от първото, а също така и след страданието, да изживеем и ново страдание, по-силно от предишното.
Философите песимисти, като Волтер и Шопенхауер дават предимство на страданието. Те твърдят, че естественото състояние на човека е страданието, а удоволствието е от външни обстоятелства. Епикур е на обратното мнение, че естественото състояние на човека е радостта, а страданието е резултат на външно въздействие. Мъчно може да се определи каква доза истина има в тези твърдения, но може да се каже, че страданието на земята е много повече от радостта. 
Според Кандилак Лотие, у човека винаги има присъствие на чувства, било приятни или неприятни, тъй като той е постоянно в допир с реалната действителност. В такъв случай, не могат да съществуват мигове на безчувственост и безразличие. Въпросът е друг за силата на присъствието на чувствата. Те могат да притежават голяма енергия, а в някой случаи почти не забележими.
Платон казва че има състояния на безразличие, когато човек не изпитва нито радост нито тъга. За хора, които са видели и преживели, не могат да усетят бледите нюанси на чувствата в себе си.
Удоволствието и неудоволствието, радостта и страданието, са двата емоционални полюса на душата, които определят в голяма степен духовния свят на човека.
Милка Андреева
 
 
Принципите на живота
woman.jpg

* Грижете се за душата си!
* Натрупвайте знания и умения!
* Прогледнете с духовните се очи, за да придобиете нови знания!
* Обичайте цветята! Давайте им своята любов! 
* Трябва да сте повече край тях! Да им отдавате внимание и грижи, защото те ще ви отговорят със същото и ще ви заредят с чиста енергия!
* Трябва да разговаряте с тях! Този контакт ще ви направи да станете по-добри, по-нежни!
* Преодолявайте емоциите, защото те предизвикват стрес в организма и се излъчват отрови, които ви тровят!
* Бъдете човеци с главно “Ч,” защото между хора и човеци, стои човечността!

Създадено: 12/11/2010 : 16:27
Обновено : 12/11/2010 : 16:27
Категория : Наука за живия Бог
Страницата е посетена 242 пъти


Версия за печат Версия за печат

Коментар:

Вси още няма коментари.
Може първи да добавите коментар!

Рубрики

Психика, природа, здраве

Кой, кога и защо?

Страница за теб - нашето бъдеще

Туй що е българско се е наше

Литература и изкуство

Историята и философите

Духовни простори

Наука за живия Бог

Нашите съдби и проблеми

Религиозен кът

Любопитно и забавно

Файлов архив

Тук ще може да преглеждате отделен брой от в. "Сияние" .

1 бр  2 бр 3 бр 4 бр 
5 бр  6 бр   7 бр 8 бр

От вас и за вас

За вас

От вас

Брояч

   всичко

   посетители онлайн

Информация
Ред. колегия:
Мария Герасова, Петър Граматиков, Иван Миленков, Емилия Казанджиева.
Дизайн: Таня Темелкова
^ Нагоре ^