Историята и философите - 4. Платон
Платон
 
platon.jpgТочното време и място на раждане на Платон не е известно. Според различни източници, той е роден между 429 и 423 година пр. н. е., вероятно в Атина, или на близкия остров Егина. Произхожда от видно атинско аристократично семейство. Според спорни сведения, баща му Аристон е далечен потомък на митичния атински цар Кодър и месенския Мелант. Майка на Платон е Периктиона, чийто род претендира за връзка с атинския законодател Солон. Тя е сестра на Хармид и племенница на Критий, едни от Тридесетте тирани, управлявали в Атина след нейното поражение в Пелопонеската война.
Освен Платон, Аристон и Периктиона имат още три деца— синове Адимант и Главкон и дъщеря Потона, чийто син Спевсип наследява Платон, начело на Академията. Според диалога „Държавата“, Платон е най-малкият от тримата братя, но според техния съвременник Ксенофонт, Главкон е по-малък от Платон.
Изглежда Аристон умира, докато Платон е още дете, макар че е трудно да се установи кога точно става това. Периктиона се жени повторно за своя вуйчо Пириламп, приятел и политически съмишленик на Перикъл, и дългогодишен посланик в Персийската империя. Пириламп има син от предишен брак Дем, който е известен с красотата си. Периктиона му ражда още един син, Антифон.
Според Диоген Лаерций, рожденото име на философа е Аристокъл, но треньорът му по борба му дава прозвището Платон („широк“), заради здравото му телосложение. В наши дни някои изследователи оспорват тази хипотеза, тъй като първите сведения за нея се появяват едва през епохата на Елинизма, а по времето на самия философ, името Платон е често срещано в Атина.
Първите стъпки на Платон във философията се осъществяват под влиянието на Хераклитовото учение. От последователя на Хераклит Кратил, той се запознава с диалектиката.
Решаващ фактор за формирането му като философ, представлява учението на Сократ. През 407 г. пр. н. е. Платон постъпва в кръжока на прочутия атински диалектик и в продължение на осем години слуша неговите беседи.
След смъртта на Сократ, в продължение на дванадесет години, пътешества из редица области на тогавашния цивилизован свят. Пребивава известно време в Мегара, където по това време преподава Евклид (също бивш ученик на Сократ, който не бива да се бърка с прочутия математик). Застоява се по-дълго време в Египет. Следва пътуване в Южна Италия, където се запознава с питагорейското учение и известно време взема дейно участие в политическия живот в Сиракуза, където управлява тиранът Дионисий Стари. От това време е и познанството му с Дион, тогава към двадесетгодишен, шурей на Дионисий, върху когото оказва силно и трайно влияние. През 387 Платон е изгонен от Сиракуза и попада в робство, като според някои източници, това става по заповед на Дионисий, а според други е заловен от пирати. Откупен е от свои приятели и се завръща в Атина, където основава Академията.
По-късно предприема още две пътешествия до Сицилия, завършили също безуспешно. Остава до края на живота си в Атина, отдаден изцяло на работата си в Академията. Умира около 347 г. пр. н. е. по време на сватбено празненство в Атина.
 

Създадено: 12/11/2010 : 16:19
Обновено : 12/11/2010 : 16:19
Категория : Историята и философите
Страницата е посетена 296 пъти


Версия за печат Версия за печат

Коментар:

Вси още няма коментари.
Може първи да добавите коментар!

Рубрики

Психика, природа, здраве

Кой, кога и защо?

Страница за теб - нашето бъдеще

Туй що е българско се е наше

Литература и изкуство

Историята и философите

Духовни простори

Наука за живия Бог

Нашите съдби и проблеми

Религиозен кът

Любопитно и забавно

Файлов архив

Тук ще може да преглеждате отделен брой от в. "Сияние" .

1 бр  2 бр 3 бр 4 бр 
5 бр  6 бр   7 бр 8 бр

От вас и за вас

За вас

От вас

Брояч

   всичко

   посетители онлайн

Информация
Ред. колегия:
Мария Герасова, Петър Граматиков, Иван Миленков, Емилия Казанджиева.
Дизайн: Таня Темелкова
^ Нагоре ^