Литература и изкуство - 4. Красота в творчеството
Една протегната ръка
 
Молба, или упование, мъка, или надежда, са причината за нея. Дали търсиш прощално докосване. Или искаш да побереш света в нея, за да подариш на другия. Целият свят, събран в една протегната ръка. Какво ще ти струва? Колкото една надежда, или… непоносима болка. А може би едновременно двете? Това може да научи само другият… ако пожелае да я забележи. Ако поиска да я докосне… Ако разбере какво е тя за теб…и се реши да ти подари малко слънчеви лъчи от своите очи.
Колко ли ще ти струва да поемеш една протегната ръка? Протегната с надежда, твоят път да се слее с другия. Дори само за един миг от вечността. Един, единствен миг на щастие.
Ако си филантроп – почти нищо. Но когато разбереш, че си човек, към който се стремят. Тогава? Озоваваш се на кръстопът. И дали ще осъзнаеш, че “вчера” е само минало, там са спомените, които си имал смелостта да изживееш. Че „утре” не съществува, то е само блян. Или удобно оправдание за нерешителността за една първа среща. Може би ще видиш, че съществува “днес,” само този миг. Миг, около Вселената, около нас, в който ти можеш да се докоснеш до едно чувство, преди да поемеш отново към своята мечта. Но ако мечтата съществува само в ума ти, а в реалността от теб ще търсят нещо различно от твоите желания, тогава? И след дълги години в твоето сърце ще бликне споменът,
Съжалението по неизживяното, макар и за кратко време щастие. Щастието, което заслужаваш!
Една ръка… една протегната ръка… за милост… от болка… Или с надежда за ласка… Това само сърцето на другия може да разбере. Ако пожелае да я забележи… Ако пожелае да я докосне… Или. Колко ще ти струва да поемеш една протегната към теб ръка? Една ръка… протегната. От болка.
Вили Тодоров

poet.jpg
Поетът Тодор Чонов
 
Завръщане
И ето ме– дисциплиниран
(под сянката на облак бял),
Излъскан, филологизиран
И– както– казват– поумнял.
 
В кортеж от симпатични лели
(с финес такъв и онакъв)
аз мъкна сетните недели
към своя понеделник пръв.
 
Това е селото. Това е
Бръшлянът див, до пътя спрял.
Баща ми кладенец копае -
Дими каскетът извехтял.
 
И посред хиляди въпроси
висящи между “не” и “да” -
дъхът на пакости се носи
и на тръпчива свобода.
 
Но дните бяха…И не бяха.
Отминаха. Сега в захлас
стоя пред бащината стряха -
като че ли паднал съм от Марс.
Тодор Чонов
 
Разказваме ви за Дафина Карева
Една млада жена с голяма любов към изкуството. Родена в Пловдив и завършила хореографска паралелка, след което я приемат в Академията за танцово и изобразително изкуство.

   22.jpg 33.jpg 44.jpg 11.jpg
          
 
“Имах голям късмет след завършване на Академията – захвана разказа си тя. Започнах работа като учител в една Пловдивска гимназия, а сега съм хореограф в ОДК “Васил Левски” - Асеновград. Уча децата да обичат народните танци и съм щастлива, че възприемат танците от сърце.
Радвам се, че колегите ми също се занимават и преподават изкуство.
Знаете ли, още от малка, мама ме научи да обичам приложното изкуство. Правехме мартенички, такива едни – красиви и участвахме с тях по изложби.
От нея се научих да правя кукли от дървени лъжици, а най-вече да плета на една кука.”
Показа ми изработените на една кука неща. Гледах ги и се възхищавах. С каква любов ги е изработила! В тях е вложила много вкус и умение.
“Знаете ли? - продължи тя. Голяма радост ми създава положителната оценка на хората. Когато се усмихнат, знам, че им харесват.
За мен най-голямото щастие са децата, на които давам най-скъпото - любовта към танца. А също и при изработване на моите прекрасни неща на една кука.” Завърши тя.
Накрая я помолих да ми позволи да покажа и на вас някои от нейните творения, като се надявам, че ще ви харесат. И да й пожелая, тази любов да предаде и на своите деца.
Мария Герасова
 
Павлин Петров сам за себе си
„Роден съм в град Русе на 20.01.1976година- започва разказа си той. Живях в центъра на занаятчийската традиция - Габрово, в малкото, китно градче Трявна. Тук, аз съзрях красотата и уюта в българската къща и природа. Тогава у мен се породи желанието да ги пресъздам в своите творби. С художествени занаяти се занимавам от няколко години. До сега съм рисувал най-вече картини на тема българския бит и фолклор.” – разказва той.
 
Чрез неговите картини, ние влизаме в един друг свят. В света на светлината и хармонията.
Текстилните му опаковки за вино, представляват един великолепен колорит от елементи от нашия народен, съвременен бит.


„На 30.10.2008 г за първи път направих изложба „Глаголица”. В нея, аз се представих в един нов, по- различен стил на работа и съвършено нова тематика. Тук аз съчетах материали от кожа, текстил, дърво, метал, керамика. Идеята ми е, да се върнем към нашите корени. Защото изкуството е начин, да се поддържа жива и незабравима българската история.”- завършва той.
На 6.10.2010 г Павлин гостува на пловдивчани и откри изложбата „Глаголица” в залата на Съюза на пловдивските художници. Тя ще престои до 15.10.2010 г.


В изложбата се виждат символи, използвани от древните българи. Монограми на кан Аспарух и кан Кубрат. Славянската азбука на св. Константин и Кирил Философ.
„Решил съм да я представя в цялата страна, защото българина трябва да знае своята история.”- това бяха неговите думи.
Аз, като присъстваща на тази изложба, мога да бъда горда, че България има такова минало и съм частица от него.
Павлин Петров е и един от основателите на „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите в България.”
Това е той - човекът, с голямото сърце, чийто творби ще оставят една следа и пример за идните поколения.
Мария Герасова
 

Създадено: 12/11/2010 : 16:15
Обновено : 12/11/2010 : 16:17
Категория : Литература и изкуство
Страницата е посетена 313 пъти


Версия за печат Версия за печат

Коментар:

Вси още няма коментари.
Може първи да добавите коментар!

Рубрики

Психика, природа, здраве

Кой, кога и защо?

Страница за теб - нашето бъдеще

Туй що е българско се е наше

Литература и изкуство

Историята и философите

Духовни простори

Наука за живия Бог

Нашите съдби и проблеми

Религиозен кът

Любопитно и забавно

Файлов архив

Тук ще може да преглеждате отделен брой от в. "Сияние" .

1 бр  2 бр 3 бр 4 бр 
5 бр  6 бр   7 бр 8 бр

От вас и за вас

За вас

От вас

Брояч

   всичко

   посетители онлайн

Информация
Ред. колегия:
Мария Герасова, Петър Граматиков, Иван Миленков, Емилия Казанджиева.
Дизайн: Таня Темелкова
^ Нагоре ^