Любопитно и забавно - 2. Нещо интересно за шаха

Нещо интересно за шаха


6ah.gifПрез 1884 година, известният по това време шахматист от полски произход Адолф Житогорски, посещава Виена и на връщане за Лондон, решава да направи едно малко пътешествие. Ще посети свой роднина- търговец, който живее в Истанбул. Тъй като най- прекият път от Виена за столицата на Османската империя- така наричана тогава /, минава по Дунав, Житогорски избира маршрута Виена- Русе- Варна- Истанбул. Когато се връща в Лондон, Житогорски пише на свой прятел, че българите също играят шах, но освен известния на всички ни шахмат, при тях се играят две разновидности на шаха, наречени “Боляр- шах” и “Абагорен шах.”
   Според мен, твърде скоро след посещението на Житогорски в България, тези наши местни варианти на шахмата са изчезнали, асимилирани от модерния, западен шахмат.
   За наченката на “асимилация“, говорят и правилата, описани от Житогорски. Едва ли по време на Средновековна България в “Боляр-шах” са съществували съвременни правила за рокада и за двоен ход на пешката. За бързата асимилация на нашия шах, според мен е допринесъл факта, че на простолюдието заето с непрекъснат селскостопански труд и страдащото от турското робство по това време, не му било до игри. Тези, които са играели шах, интелигенцията и търговците, още по времето на своето следване в чужбина, са се запознавали с модерния, западен шахмат и постепенно са изоставили, българския вече не модерен за тях шахмат.
 
Материалите в тази рубрика са предоставени от един голям приятел, който радее за българското .С изключителна вещина и старание, той изучава миналото, като бавно върви по следите на древните цивилизации.
Това е Руси Иванов от Стара Загора
 

Създадено: 11/09/2010 : 16:16
Обновено : 05/10/2010 : 16:33
Категория : Любопитно и забавно
Страницата е посетена 277 пъти


Версия за печат Версия за печат

Коментар:

Вси още няма коментари.
Може първи да добавите коментар!

Рубрики

Психика, природа, здраве

Кой, кога и защо?

Страница за теб - нашето бъдеще

Туй що е българско се е наше

Литература и изкуство

Историята и философите

Духовни простори

Наука за живия Бог

Нашите съдби и проблеми

Религиозен кът

Любопитно и забавно

Файлов архив

Тук ще може да преглеждате отделен брой от в. "Сияние" .

1 бр  2 бр 3 бр 4 бр 
5 бр  6 бр   7 бр 8 бр

От вас и за вас

За вас

От вас

Брояч

   всичко

   посетители онлайн

Информация
Ред. колегия:
Мария Герасова, Петър Граматиков, Иван Миленков, Емилия Казанджиева.
Дизайн: Таня Темелкова
^ Нагоре ^