Религиозен кът - 1. Религиите
Тук ще намерят място интересни факти, как е създадена религията и нейните последователи. Ще надникнем и в съдържанието и интериора в древните храмове, църквите, джамиите, синагогите и всички места, що касаят вярата в божествата и Бог.

 


Религиите

 
Когато се оформя цивилизацията, религията измества варварството и става смес от противоречиви елементи. На първо място, тя е комплекс от обреди проследими до първобитната магия, изпълвани от жреци, или жрици, царе - цивилизованото съответствие на племенните магьосници, чиято задача била да осигуряват прехраната, както и допълнителни придобивки за общината, която управляват. На второ място, това е комплекс от митове, свързани с обредите.
Сложната египетска теология, която установява взаимоотношението на различни местни божества, не отразява непременно истинската вяра на жреците. Това значи, че когато Египет се обединявал, те е трябвало да примирят претенциите на всеки местен бог с тези, на другите местни богове. Когато по-късно, под управляването на осемнадесетата династия, Тива става столица на Египет, нейният бог Амон, се слял с Ра и Хор и станал върховният бог. За египетския селянин, който живеел, работил и умирал в родното си място, създаденото от жреца родословие, с което неговият бог бил свързан с други богове, не било от голямо значение, щом като традиционният обред карал слънцето да свети, Нил да приижда, царевицата да расте, домашните животни да се размножават и животът в селото да си тече.
Както в Египет, така и във Вавилония, обединяването на страната - най-напред на един град-държава, а после под друг - довело до опита на жреците да нарекат боговете от различните градове в един пантеон. След като Вавилон станал управляващ град /около 2000 година пр.н. е/ неговият бог Мардук - бог на светлината, който бил победил Тиамат - дракона на водата, сътворил небето и земята, от частите на които ги разсякъл, и създал растенията, животните и хората. Този древен мит за сътворението на света, е достигнал до нас в няколко версии. В по-старите легенди на Вавилонския Мардук, а Еа - бог на град Ериду /разположен по това време на брега на Персийския залив/, е създател на света. Без съмнение, в основата на този мит, лежат борбите на първите заселници във Вавилон за отвоюването на земя за обработване, от блатата по долното течение на Тигър и Ефрат. Друг отклик от първите борби с враждебната водна стихия е историята за потопа, за която до нас са достигнали няколко версии. Разливането на реките, което е било причина за богата реколта, изглежда е било постоянна заплаха за много ранни цивилизации и по-специално за тези, в обширната алувиална вавилонска равнина. Разказите за сътворението на света и потопа в книгата Битие, са еврейска преработка на тези вавилонски легенди.
 
 

Създадено: 11/08/2010 : 14:10
Обновено : 17/08/2010 : 08:36
Категория : Религиозен кът
Страницата е посетена 238 пъти


Версия за печат Версия за печат

Коментар:

Вси още няма коментари.
Може първи да добавите коментар!

Рубрики

Психика, природа, здраве

Кой, кога и защо?

Страница за теб - нашето бъдеще

Туй що е българско се е наше

Литература и изкуство

Историята и философите

Духовни простори

Наука за живия Бог

Нашите съдби и проблеми

Религиозен кът

Любопитно и забавно

Файлов архив

Тук ще може да преглеждате отделен брой от в. "Сияние" .

1 бр  2 бр 3 бр 4 бр 
5 бр  6 бр   7 бр 8 бр

От вас и за вас

За вас

От вас

Брояч

   всичко

   посетители онлайн

Информация
Ред. колегия:
Мария Герасова, Петър Граматиков, Иван Миленков, Емилия Казанджиева.
Дизайн: Таня Темелкова
^ Нагоре ^