Нашите съдби и проблеми - 1. ТЯ не се купува
Едно момиче разказва


Чувствам се ужасно. Зная, трябва да уча. Опитвам се, но не мога. Търся път към себе си, но все не го намирам. Трудно ми е. Очаквам да намеря подкрепа от родителите и близките, но не я получавам. Те си знаят все своето. Имам приятел, от който вече се срамувам за положението, в което съм изпаднала. Мисля, че се намирам в действителна опасност. Не получавам удоволствие и удовлетворение от това, което върша. Правя го сякаш насила. А майка ми си знае все своето, дори след като опитах да се отровя. Зная, че тя не ми е майка в истинският смисъл на думата и от това ми е много тежко. Интересува я единствено това дали уча или не. А дали ме болят очите, на нея и е все едно. Нали единствено най-важно е да уча и да вземам изпитите. Купува ми дрехи и други неща, за да уча. Като майка, може би ми мисли доброто. Иска да се изуча, което ще ми помогне по-късно в живота. Сякаш го прави повече заради хората, да може да се хвали. Знам, че за да се чувства тя добре, трябва да уча. Опитвам се, налагам си, но нямам желание и все не успявам.
Преди, като учех в техникума, не с чувствах така. Бях сигурна в това, което вършех. Имах отлични оценки. Вече нищо не е останало от това. Дори се срамувам от себе си. Такава, каквато съм сега - безволева и загубила желание за всичко. Намръщена и раздразнена от много хора около себе си. Приятелят ми може да се отдръпне от мен. Мъжете не обичат нещастните жени. Аз искам майка, татко и приятелят ми да се гордеят с мен, но явно не се получава. Зная че трябва да уча, но предметите по специалността ми се струват безинтересни и чужди.
Толкова ми е тежко от всичко това, че никой не ме разбира.
      Елена Иванова

                  
Тя няма измерение и никога не я купувайте!
 
Кой е виновен за Теб, за Мен и хилядите като Нас? Това е нашият “Аз,” колкото силен и колкото слаб да е. “Обичам те”- казва той. Уважавам твоите принципи, а зад гърба ти, не е същият. Говори ласкави думи. Убеждава вярващите наивници, а когато си тръгне, сякаш не е бил той. Един ден те среща на улицата, отминавайки с онова безразличие на весел човек и с някакъв невероятен жест отсича: “Гледай си работата! Не те познавам!” Но кой е той? Кой си и ти? Това е твоето безразличие към съдбата на ближния. Размисли се: “Дали го обичаш? Дали зачете неговия истински “Аз.” Нали и той е човек, но човек с главно “Ч.” Ето го. Той върви пред теб. Изведнъж се спъва и пада на земята. Потича кръв от челото му. Но ти го отмина без да му подадеш приятелска ръка. Какво направи от него? Какво направи на беззащитното животно, което беше пронизано от куршума на ловеца в гърдите? Ти го взе със себе си, за да си направиш кожух от ценната му кожа. Божичко, ела и дай разума на “Аза,” който се крие в този човек! Моля те Господи! Прости му, защото не знае какво прави!
Покой, пълен покой е в душите ни. Безразличие и отвращение към всичко ценно в живота. Дори и не съществува този красив букет от цветя, който ти подаряват. За теб е важна цената на букета като парична стойност и питаш: “Колко струва?” А не питаш с колко любов ти беше подарен. Нима обичта може да се купи с пари? Ти дори не усещаш как приятно ухаят неговите багри. Лек прашец полепва по ноздрите ти, но ти не го усещаш. И все това безразличие. Дори градината от рози до теб ухае и ти не усещаш това ухание.
Луташ се и все търсиш нещо, което никога няма да намериш. Къде е тя Любовта? Дали наистина съществува? С какво може да с измери? Явно само с левове и валута - така мислиш ти. Тя е някаква мистична принцеса от приказките, която може би някога няма да се измерва с пари.
  Това е твоята истинска Любов. Това е Любовта към цялата Вселена. Любовта към всички хора по света.
   Тя няма измерение и никога не я купувайте!
       Мария Герасова

Създадено: 11/08/2010 : 14:09
Обновено : 17/08/2010 : 08:38
Категория : Нашите съдби и проблеми
Страницата е посетена 241 пъти


Версия за печат Версия за печат

Коментар:


Коментар №1 

Evelina 18/08/2010 : 15:30

Haresva mi! Prodalgavaite da pravite tova spisanie! Uspehi!
Рубрики

Психика, природа, здраве

Кой, кога и защо?

Страница за теб - нашето бъдеще

Туй що е българско се е наше

Литература и изкуство

Историята и философите

Духовни простори

Наука за живия Бог

Нашите съдби и проблеми

Религиозен кът

Любопитно и забавно

Файлов архив

Тук ще може да преглеждате отделен брой от в. "Сияние" .

1 бр  2 бр 3 бр 4 бр 
5 бр  6 бр   7 бр 8 бр

От вас и за вас

За вас

От вас

Брояч

   всичко

   посетители онлайн

Информация
Ред. колегия:
Мария Герасова, Петър Граматиков, Иван Миленков, Емилия Казанджиева.
Дизайн: Таня Темелкова
^ Нагоре ^