Религиозен кът - 8. Скинията
Свещено предание
В точният смисъл на думата, предание идва от апостолско време. Затова ІІ до ІV век се нарича "Апостолско предание". Древната църква строго пазела от непосветените обещаните "тайнства". При извършването на кръщението и Евхаристията, не присъствували външни хора и техният ред не се записвал, а се предавал устно. Това, което се запазвало в тайна, съдържало съществената страна на вярата.
През епохата на свободното тържество на Църквата в ІV век, почти цялото Предание бивало писмено отразено и до днес се съдържа в паметниците на Църквата, което представлява допълнение към Свещеното Писание. Намираме го в:
1. най-древният църковен паметник - "Правила на светите апостоли."
2. символите на вярата, на древните поместени църкви.
3. древните литургии.
4. най-древните актове относно християнските мъченици, преди да влязат в употреба сред вярващите. Били разглеждани и одобрявани от епископите и се четели на обществени събрания на християните. Също под надзора на предстоятелите на църквата. В тях виждаме изповядване на Пресветата Троица, Божество на Господа Иисуса Христа. Примери на почитание и молитва към светиите, и вяра в съзнателния живот на починалите в Христа и други верски истини.
5. древните църковни истории, особено на Евсевий Памфил, където са събрани много предания. Обредите и догмите , като канони на свещените книги на Стария и Новия завети.
6. творенията на древните отци и църквата.
 
Скинията на откровението
    ( на Свидетелството)
 camp.jpg

След изхода на израилтяните от Египет на планината Синай, освен десетте Божий заповеди, Моисей получил от Бога и указания за устрояване на скинията.
Сама по себе си, тя представлява голяма шатра, която служила на Израилевите синове за богослужебни цели при техния път към обетованата земя. Скинията стои в двор от 100 по 50 лакти (ок.44 по 22) . Дворът е ограден с 60 дървени стълба, с медни подложки и сребърни кукички, на които се опъват платна от най-фин лен, наричан препреден висон. Източната страна на входа, се закрива от завеса, от синя, пурпурна и червена вълна с препреден висон. По средата в източния край е жертвеникът от акациево дърво. На всеки от ъглите си има по един рог. Вътре в него е огнището и медна решетка на половината на височината. Между жертвеника и скинията има меден умивалник върху една подложка, в който се измиват свещениците, за да не нарушат култовата чистота.
Самата скиния е от две отделения с размери: дължина 30 лакти, ширина и височина по 10 лакти.
Конструкцията и е от дълги дъски от дървото ситим, обковани с злато, които са закрепени с колчета и въжета.
Следва
Материалът изготви Петър Граматиков
 

Създадено: 12/03/2011 : 09:13
Обновено : 12/03/2011 : 09:13
Категория : Религиозен кът
Страницата е посетена 234 пъти


Версия за печат Версия за печат

Коментар:

Вси още няма коментари.
Може първи да добавите коментар!

Рубрики

Психика, природа, здраве

Кой, кога и защо?

Страница за теб - нашето бъдеще

Туй що е българско се е наше

Литература и изкуство

Историята и философите

Духовни простори

Наука за живия Бог

Нашите съдби и проблеми

Религиозен кът

Любопитно и забавно

Файлов архив

Тук ще може да преглеждате отделен брой от в. "Сияние" .

1 бр  2 бр 3 бр 4 бр 
5 бр  6 бр   7 бр 8 бр

От вас и за вас

За вас

От вас

Брояч

   всичко

   посетители онлайн

Информация
Ред. колегия:
Мария Герасова, Петър Граматиков, Иван Миленков, Емилия Казанджиева.
Дизайн: Таня Темелкова
^ Нагоре ^