Галерия
Главно меню
Публикации
Брояч

   всичко

   посетители онлайн

Книги - Свръхсетивност
Эта статья доступна в стандартном RSS формате для публикации на вашем сайте:
http://iskri.net/data/artbg.xml

svrahset.jpg 
 
В последните години водещите умове на човечеството започнаха да  осъзнават, че фактически протича качествено нова научна революция, различна от научните революции в последните няколко хиляди години. Вече натрупаните знания ни показват, че човекът, микросвета и Космоса са неща много по-сложни, по-парадоксални, по-фантастични - изобщо по-невероятни от това, което знаехме досега за тях. Една съществена характеристика на новото познание е, че то представлява синтез на древните знания и мъдрост със съвременните научни, технологични и духовни постижения. Водещо място тук постепенно зае психотрониката - или както я наричаха преди -парапсихологията. Един от елементите на този синтез е настоящата студия. Приносните моменти в нея са достатъчно сериозни и трябва да бъдат добре осъзнати и осмислени.  
 Кубрат Томов

                


На вниманието на читателя част от книгата:

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СЪНЯТ?

 

 

Сънят е едно от интересните състояния на мозъка с изразена забавена почиваща си дейност, която в някои моменти е напълно неадекватна към заобикалящия го свят, състояние на отмора. Така поне се мислеше до скоро. Най-новите изследвания доказват точно обратното. Почиват си тялото и петте сетива. Основен показател за подобни изводи е промяната в електричната активност, изразена чрез няколко вида електрични вълни, отличаващи се главно с честотата на амплитудата си.   

Основните фази са четири: дрямка, лек сън, дълбок сън и парадоксален сън.

Дрямката е полусънно състояние, което е своеобразен преход от будно към сънно състояние. В тази фаза човек осъзнава състоянието си, отчита промените в околната среда и реагира сравнителна бързо и добре на различни дразнители. Неговата сетивност е още на високо ниво.

Лекият сън идва веднага след дрямката, като тялото е напълно отпуснато, но все още можем лесно да го върнем към будно състояние. Наблюдават се нискоамплитудни вълни с честота 3-6 Hz.

Още тук обаче се появяват кратки високочестотни вълни, които се предполага че са следствие от незатихнала мозъчна активност. Те постепенно изчезват, за да се появят по-късно с по-голяма сила.

По време на Дълбокия сън мозъкът генерира само високоамплитудни δ - вълни. Характерно е, че липсва каквато и да е дразнимост и съзнателно възприемане на околната среда. От ЕЕГ (1) знаем, че амплитудите на δ - вълните са доста високи и често достигат до 200-300 mV с честота 1-4 Hz. Тяхното присъствие се свързва с болестно състояние, но това не е доказано неопровержимо още повече, че съществува и една следваща фаза на съня, в която тази аномалия става още по-силна - в Парадоксалния сън.

ПАРАДОКСАЛНИЯТ СЪН е особена фаза. До този момент науката още не е намерила достатъчно обосновано мнение за протичането на тази фаза. Най-неприемливият момент при нея е, че тя достига до 50% от съня на бебетата, при които дори самото й присъствие е загадъчно, тъй като няма никакви основания да се смята за болестен процес в мозъчната дейност, а още по-малко за усилена мисловна дейност.

Кое е най-характерно за състоянието на спящия в тази фаза?

1. Установена е пълна загуба на мускулния тонус.

2.  Стига се до крайна нечувствителност на сетивните входове /петте-сетива са крайно неактивни/

3. Всичко по точка 1 и 2 става на фона на пълна десинхронизация в електричната активност на мозъка. Създава се впечатлението, че в Парадоксалния сън тялото истински спи /безпаметно/, а мозъкът обратното – развива  активна непозната дейност.  

4.  По време на парадоксалния сън се наблюдава още учестено дишане и учестен ритъм на сърцето.

5. Бързи характерни скокообразни очни движения - като че мозъкът, въпреки дълбоко спящото си положение се стреми да "види" нещо да възприеме или намери чрез зрението някакъв обект, намиращ се извън него - в околния свят.  

6.  Повишената мозъчна активност води до повишена невронна активност, което от своя страна изисква засилване притока на кръв и кислород. Любопитен е фактът, че по време на съня количеството на консумирания кислород не намалява, а се запазва на ниво, което е типично за напрегнат умствен труд в будно състояние.

7.  Всички събудени по времето на този сън разказват, че са сънували и помнят подробности от съня си.

8. Времетраенето на парадоксалния сън може да достигне от 10 до 25 минути. Той има добра повторяемост - до 3-4 пъти за една нощ. Около 20-25% от съня при възрастните е в тази фаза, като при бебетата може да достигне до 50% след раждането, което е около 6-7 часа в денонощието. Шест-седем часа активна мозъчна дейност при новородено бебе?! Тя определено не е умствена, тогава каква е?! За какво работи, какво обработва мозъкът на новороденото, ако приемем тезата, че по време на парадоксалния сън мозъкът обработва натрупаната през деня сетивна информация и я отсява, селекционира за паметта? Съществуването на парадоксалния сън е факт и този факт поставя под сериозно съмнение схващането, че по време на сън нашият мозък си почива!dream_a_z.jpg

Проведените експерименти за лишаване на хората от тази фаза на съня води до извода, че той е абсолютно необходим, защото те стават раздразнителни, неспокойни, разсеяни, с отслабена памет, понижена интелектуална и умствена активност. Невронната активност по време на този сън показва, че е настъпило повишено кръвообращение, което е нормално за активна умствена дейност, а не за почивка. Не е възможно да бъде и елементарен чувствен преглед на сетивната информация, получена през изминалия ден, защото по същество тя е вече позната на невроните и кората на мозъка. Тогава изводът, че хората се нуждаят от тази фаза на съня заради необходимостта да сънуват при активна мозъчна дейност и при нулев мускулен тонус става естествен и логичен. Естествено и логично е за мозъка да изключи петте си сетива и да активизира в същото време своята мисловна дейност. И това  при повишена електрична активност, стигаща 8-14 HZ за α-ритъмът и над 14 Нг за β-ритъмът. Кое кара тогава мозъка да понижи нормалните 3-6 Hz нискоамплитудни вълни до 1-4 Hz със сила 200-300 mV при дълбокия и особено при Парадоксалния сън?   

На този въпрос ще се опитаме да дадем отговор по-късно.

Сега нека запомним, че необосновано, непредсказуемо и при нулев мускулен тонус, с активна дейност на очите, имаме протичане на особена фаза от ежедневния ни сън, наречена ПАРАДОКСАЛЕН сън, която при лишените от опит бебета стига 50%, а при възрастните е 20-25% от сънят им.  

През цялото време говорим за естествена и специфична дейност на мозъка, затова се налага малко по-обстойно да навлезем и в структурите на този орган, за да ни бъде по-ясно и лесно после, когато извеждаме основните си изводи.

 

 

(1) ЕЕГ – електроцефалограма, отчитаща електричните промени в мозъка
Цялата книга може да изтеглите от тук


Създадено: 10.02.2010 : 17:10
Обновено : 14.08.2010 : 20:23
Категория : Книги
Страницата е посетена 1728 пъти


Версия за печат Версия за печат

Информация
Официален сайт на Спас Мавров. https://www.facebook.com/spas.mavrov 
^ Нагоре ^